Κωνσταντίνος Ταχτσίδης: ΚΑΤΗΓΟΡΩ (για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ.)


























Η Ηριάννα είναι μία υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής.
Το παραπάνω είναι η επιτομή της λάθους εισαγωγής κειμένου. Είναι ίσως το μόνο που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωσή της Ηριάννας. Θα μπορούσε στη θέση της να είμαι εγώ, εσύ, το παιδί σου, ο φίλος σου, ο γείτονάς σου.
Την 1η του Ιούνη που μας πέρασε, η Ηριάννα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη και βρίσκεται σήμερα έγκλειστη στις φυλακές της Θήβας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας δίκης στην οποία η ενοχή της Ηριάννας δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Έωλα στοιχεία, ανύπαρκτοι μάρτυρες και αυθαίρετα συμπεράσματα, οδήγησαν ένα κορίτσι κλεισμένο σε ένα κελί.
Ποιο ήταν το αδίκημά της; Κοιμόταν με το σύντροφό της, σε μια χώρα που ο αντιτρομοκρατικός νόμος, εκτός από το να χτίζει καριέρες πολιτικών τζακιών, μπορεί να καταστρέψει χωρίς επαρκή στοιχεία τη ζωή ενός νέου ανθρώπου (βλ. υπόθεση Θεοφίλου)

Το χρονικό*
Στις 14 Μαρτίου, 2011, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει έφοδο στο σπίτι του Κωνσταντίνου. Φοιτητή του πολυτεχνείου και φίλου της Ηριάννας, η οποία κοιμόταν μαζί του εκείνο το βράδυ. Η Ηριάννα προσάγεται στη ΓΑΔΑ, δίνει προανακριτική κατάθεση, DNA (οικιοθελώς) και αποτυπώματα, ενώ την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη.
Στις 18 Νοέμβρη, 2011, με βάση την κατάθεση ενός «μάρτυρα» (που δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά), ανακαλύπτονται «καθαρά» όπλα στου Ζωγράφου.
11 Ιανουαρίου 2013, η Ηριάννα συλλαμβάνεται και κατηγορείται ως μέλος της «Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» με μοναδικό εύρημα ένα εξαιρετικά αμφιβόλου ποιότητας και ποσότητας, δείγμα DNA, σε γεμιστήρα όπλου.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την «ανακάλυψη» των όπλων, πραγματοποιείτε έρευνα στην ακίνητη και κινητή περιουσία της, όπου δεν βρέθηκε το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο.
Η Ηριάννα αφήνεται ξανά ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι αργότερα αίρονται.
Στη συνέχεια ο σύντροφός της, παραπέμπεται με μοναδικό στοιχείο τη φιλική του σχέση με δύο μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς. Με απόφαση όμως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Κωνσταντίνος αθωώνεται οριστικά.
Ενώ λοιπόν ο σύντροφος της Ηριάννας αθωώνεται, η ίδια οδηγείτε σε δίκημε μόνο στοιχείο το κακής ποιότητας δείγμα DNA, το δεν επανεξετάστηκε ποτέ καθώς, όπως απάντησε η αστυνομία σε ανεξάρτητο γενετιστή, «τελείωσε».
Το δικαστήριο που έγινε αποφάσισε την 1η Ιουνίου 2017 να καταδικάσει την Ηριάννα σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά, με βάση το πρώτο βουλεύμα και με μόνο στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA.
13 χρόνια φυλακή.
Για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ.:
ΚΑΤΗΓΟΡΩ την ελληνική δικαιοσύνη, που καταφέρνει και ανοίγει ορθάνοιχτα τα μάτια της σε «επιφανείς» πολίτες και παθαίνει ολική τύφλωση, εξαντλώντας την αυστηρότητά της. μπροστά στους ανήμπορους, τους περιθωριακούς και τους παραστρατημένους.
ΚΑΤΗΓΟΡΩ την πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, που ανέχεται διακριτικά και από ανικανότητα διαχείρησης, τους θύλακες της άκρας δεξιάς και του φασισμού στις τάξεις της. Μιας αστυνομίας που μπορεί να κάνει αγνώριστο, από το ξύλο, το πρόσωπο 16χρονων ληστών, αλλά συμπεριφέρεται «πολιτισμένα» στους εγκληματίες με γραβάτα.
ΚΑΤΗΓΟΡΩ την Ελληνική κυβέρνηση, που έχοντας πλέον χάσει σχεδόν όλους τους κινηματικούς συμμάχους της, μοιάζει ανήμπορη να εγκαθιδρύσει ένα μίνιμουμ κράτος δικαίου και είναι έρμαιο στο διαπλεκόμενο σύστημα που εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα και να ελέγχει τα πάντα.
ΚΑΤΗΓΟΡΩ τα παρηκμασμένα συστημικά ΜΜΕ, που καταδικάζουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη και που την ίδια στιγμή κατασκευάζουν συνειδήσεις και εκπέμπουν τον τρόμο, προωθώντας έτσι τον εκφασισμο της κοινωνίας.
Τέλος ΚΑΤΗΓΟΡΩ εσένα φοβικέ, μικροαστέ νοικοκυραίεΕσένα που διυλίζεις τα παιδιά με τις κουκούλες και καταπίνεις τις γραβάτες με τις οφσόρ.
Εσένα που τρέμεις τα Εξάρχεια και νιώθεις ασφαλής στην Εκάλη, τη Φιλοθέη και το Κολωνάκι.
Εσένα που έτρεχες να αγοράσεις μακαρόνια στα capital controls αλλά φοβάσαι και επικρίνεις τους ανθρώπους που αντιστέκονται και τους πρόσφυγες που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους. Ίσως επειδή όλοι αυτοί σου θυμίζουν αυτό που θα έπρεπε να είσαι και δεν έγινες ποτέ.
Οι παραπάνω κατηγορίες, μπορεί να μην είναι ποινικού ή αστικού περιεχομένου. Είναι όμως ηθικού. Ίσως να ‘ναι και η ευκολία του υπογράφοντα να απευθυνθεί με λίγο παραπάνω στόμφο και στη δική του ανεπάρκεια. Στα δικά του λάθη. Ίσως να είναι και ενοχές για την ευθύνη που έχουμε σχεδόν όλοι για το πως καταντήσαμε τόσο απαθείς στις «οδύσσειες» και τον πόνο του άλλου. Έτσι λοιπόν, ΚΑΤΗΓΟΡΩ και εμένα. ΚΑΤΗΓΟΡΩ και εσένα αναγνώστη που νιώθεις ακριβώς το ίδιο.
Όπως και να έχει όμως, η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. δεν είναι τυχαία, όπως δεν είναι τυχαίος και ο εγκλεισμός ενός αναρχικού, του Τάσου Θεοφίλου. Δύο υποθέσεων με πολλά κοινά στοιχεία. 
Τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ μέχρι τη δικαίωση. Γιατί η αδικία είναι πολλές φορές η γενεσιουργός αιτία ακόμα και λάθος αντιδράσεων, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν πατήματα για ακόμα πιο σκληρούς αντιτρομοκρατικούς, καταπατώντας ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα μιας φοβισμένης κοινωνίας. Ενός κράτους με πολίτες ιδιώτες, που δεκάρα δε θα δίνουν για την επόμενη «Ηριάννα» στη διπλανή πόρτα.
ΥΓ.
Μάνος Χατζιδάκις, για τη δολοφονία Καλτεζά:
«Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότωφ, κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότοφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ό,τι και άν έχει γίνει, όπως και άν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς.»
*Το χρονικό της υπόθεσης είναι βασισμένο σε στοιχεία του activistis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ