«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η επόμενη πετυχημένη ιστορία»

Κλάους Ρέγκλινγκ, Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΕUROKINISSI
«Δεν υπάρχει πια μοντέλο ανάπτυξης με ελλείμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλ. Ρέγκλινγκ και έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στη λειτουργικότητα του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος -στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018- καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο success story.
Σχετικά με την ανάπτυξη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές. Με σωστές πολιτικές η ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη των προβλέψεων».
Έφερε ως πρόβλημα τους δημογραφικούς παράγοντες (μείωση γεννήσεων, γήρανση πληθυσμού), αλλά επισήμανε πως «όταν η κατάσταση βελτιωθεί, όταν ενισχυθεί η ανάκαμψη που βλέπουμε τώρα, αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό μπορεί να επιστρέψουν και αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».
Σχετικά με τη β' αξιολόγηση, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι παρότι και αυτή ολοκληρώθηκε «πολύ μετά από το προγραμματισμένο», αξίζουν συγχαρητήρια «στους Έλληνες πολίτες και στις ελληνικές αρχές» γι' αυτά που πέτυχαν.
Πάντως, κάνοντας μια αναδρομή, ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».
Την επόμενη βδομάδα -είπε ο επικεφαλής του ESM- ο Μηχανισμός αναμένεται να εκταμιεύσει ποσό 7,7 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης που αποφασίστηκε στο Eurogroup.

Τσακαλώτος: Μπορούμε και χωρίς QE στις αγορές

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι εντυπώσεις από την εξέλιξη των στοιχείων της οικονομίας είναι εντυπωσιακές, ωστόσο λείπουν οι ιδιωτικές επενδύσεις και πρόσθεσε πως αυτό το κομμάτι του παζλ που λείπει θα συμπληρωθεί όπως με σαφήνεια προέκυψε από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «αυτό μπορεί να γίνει με ή χωρίς το QE». καθώς «αυτήν τη φορά το QE έχει συμβολική αξία και δεν θα την τοποθετούσα πολύ υψηλά».
Συμπλήρωσε, δε, πως «δεν θα υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα για να αγοραστούν (από την ΕΚΤ), θα ήταν καλό για τις τράπεζες αλλά δεν το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είναι χρήσιμο, σημαντικό, αλλά συμβολικό περισσότερο».
Είπε επίσης ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους», τοποθετώντας χρονικά τις κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Πολύ γρήγορα οι αγορές θα πάρουν τα σημάδια για το τι είναι πιθανόν να συμβεί. Και η πρόσβαση διευκολύνει την ΕΚΤ να δώσει νομισματική διευκόλυνση ή QE», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός ανέφερε πως «το 3,5% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, δεν ήταν επιλογή μας. Το 2% του ΑΕΠ είναι κοντά ή λίγο καλύτερα από αυτό που αναμέναμε, είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία για να στήσουμε μια καλή ιστορία επιτυχίας (success story) για την Ελλάδα» και χαρακτήρισε «λίγο περίεργη» τη θέση του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
«Έχουν εμπλακεί σε όλο το πρόγραμμα. Γιατί τα έκαναν όλα αυτά, όταν προβλέπουν 1% μακροπρόθεσμα; Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους θέσεις ή προτάσεις;», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε πως στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική «έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος στη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 3,5 δισ. ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, γιατί οι θεσμοί στους δημοσιονομικούς στόχους δεν προσμετρούν τα μη παραμετρικά νέα».
Πρόσθεσε ότι «μεσοπρόθεσμα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη και η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς να επιστρέψουμε στο 2008».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)