Οι προτάσεις του ESM για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

ESMΤο σενάριο του ESM έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές

Βιωσιμότητα του χρέους

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το σενάριο του ESM -έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές από το γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ.- είναι λιγότερο απαισιόδοξο (όσον αφορά την υπόθεση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) από αυτό του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 1,8% (του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%.
Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:
  • Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια
  • Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)
  • Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:
-Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια
-Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050
-Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.
► «Μια μετάθεση αποπληρωμής των επιτοκίων, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια de facto νέα δανειακή σύμβαση, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το Reuters.

«Καθαρές λύσεις, καθαρές αποφάσεις»

Και ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης πως δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση που δεν συνοδεύεται από οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε να δουλέψει προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για να βρεθεί λύση.
«Ο κ. Σόϊμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση που θα δεν θα οδηγεί «σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος». 
«Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις. Μετά από δύο χρόνια, όπου τρέχει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Και νομίζω ότι αυτό το κατανοούν όλοι, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει και πλέον η ευθύνη βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Όταν η μία πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες» είπε χαρακτηριστικά.

Επαφές Τσίπρα – Δηλώσεις Σόιμπλε

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι συζητήσεις και οι επαφές για το ζήτημα του ελληνικού χρέους με τον πρωθυπουργού να βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους ξένους ομολόγους του.
Άλλωστε, δεν αποκλείεται σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Την Πέμπτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέστρεψε στον παλιό... καλό εαυτό του και επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσπάθησε να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του (τη στιγμή που δέχεται σφοδρή κριτική, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας του) και κούνησε το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση.
Το Μαξίμου απάντησε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών, ωστόσο αυτή η μίνι αντιπαράθεση καταγράφει τις σημαντικές δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ