Eurogroup: Συμφωνία για β’ αξιολόγηση – Εκταμίευση 8,5 δισ. – Δέσμευση για χρέος


  • «Κλειδί» αποτελεί ο γαλλικός μηχανισμός για ρήτρα ανάπτυξης
  • Εν ευθέτω χρόνω η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ
  • Σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
  • Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2022
  • Δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια
Πολιτική σταθερότητα, αναπτυξιακή ώθηση, έξοδος στις αγορές και έξοδος από την επιτροπεία είναι η ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup, κατά το οποίο καταγράφηκε συμφωνία από όλες τις πλευρές για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης – που ανέρχεται στα 8,5 δισ. – και το περίγραμμα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα έστειλε μήνυμα στον Ντράγκι να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε με ένα πρώτο σήμα λέγοντας ότι  η απόφαση είναι σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

            



Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε το ΔΝΤ να μπει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα «εν ευθέτω χρόνω», δηλαδή υπήρξε αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης που είχε διατυπώσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής, αλλά με την μορφή του «stand by».
Επιπλέον, θα επιστραφούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ, οι ωριμάνσεις μετατίθενται κατά 15 χρόνια στα δάνεια που έχει χορηγήσει ο ESM στην Ελλάδα, το πρωτογενές πλεόνασμα ορίστηκε στο 3,5% ως το 2022 και στο 2% τα επόμενα χρόνια.
«Κλειδί» αποτελεί ο γαλλικός μηχανισμός για ρήτρα ανάπτυξης που θα συνδέεται με τις αποπληρωμές του χρέους και αποτελούσε πάγιο αίτημα της κυβέρνησης από το 2015. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στις αναπτυξιακές πολιτικές με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα, ενώ η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε ένα χρόνο και στη συνέχεια θα βγει στις αγορές.
Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup
Την ικανοποίηση του Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ευρωομάδας για το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα την ανακοίνωση, το Eurogroup χαιρετίζει:
– την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά με τη δέσμη διαρθρωτικών μέτρων που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά και ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
– την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα της φιλόδοξης δημοσιονομικής δέσμης για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, η οποία αποτελείται από μια μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος που διευρύνει τη φορολογική βάση και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ
– το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του ελληνικού δικτύου κοινωνικής προστασίας που θα εφαρμοστεί με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή δράσεων για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το Eurogroup συγχαίρει στην ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, κάνοντας λόγο για συνολικό ποσό σχεδόν 11 δισεκ. ευρώ. Επίσης, καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν πλήρως τα επιπλέον 970 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2017-2020, με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μέσω τεχνικής βοήθειας.
Επιπλέον, τονίζεται πως θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κινητοποίησης πρόσθετων κονδυλίων από τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).
Υπογραμμίζεται επίσης πως η Ευρωομάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ανακοίνωση περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά σημεία:
– πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι «σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και η οποία θα επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ ή λίγο μεγαλύτερο κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060».
– Η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος μειώνεται σταθερά
– Μια μεσοπρόθεσμη δέσμη μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.
– Στη βάση της τελικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και μιας περαιτέρω περιόδου χάριτος από 0 έως 15 έτη.
– Ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα συμφωνηθεί ένας μηχανισμός που θα επαναϋπολογίζει τις ανάγκες αναδιάρθρωσης του χρέους με βάση τις διαφορές μεταξύ της πραγματικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας και των εκτιμήσεων στο πλαίσιο των αναλύσεων βιωσιμότητας του χρέους
– Μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος, όπως αναφέρεται στη συμφωνία και του Μαΐου 2016
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσει στο ΔΣ του την κατ’ αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του ΔΝΤ για την «περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος» την οποία χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Αναφορικά με το ύψος της δόσης, η ανακοίνωση του Eurogroup επισημαίνει ότι θα είναι ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ενδεχομένως για τη αρχή της δημιουργία ενός κεφαλαιακού αποθέματος.
Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει πως «ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές» επισημαίνοντας ότι οι «μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές».
Τελευταία ενημέρωση : 2017/06/15 23:47
είδος από :
  Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στο Eurogroup εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

«Επιτέλους καλά νέα για την Ελλάδα. Το άξιζε»
  Γ, Χουλιαράκης: Ο μηχανισμός θα δώσει δυνατότητα να ανταποκριθούμε στα άσχημα σενάρια, λιγότερη ανάπτυξη μεγαλύτερη ελάφρυνση
  Ευκ. Τσακαλώτος: Είμαι πολύ ευτυχέστερος σήμερα από ό, τι ήμουν πριν μια εβδομάδα για να μην πω, σε σχέση με την 22α Μαΐου
  Ευκ. Τσακαλώτος: Υπάρχει έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις
  «Άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2016», τόνισε ο Ρέγκλινγκ
«Άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας πως οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα τηρήθηκαν.
  Διευκρινίσεις Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ για μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους
Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και όταν συμφωνηθούν θα έλθει η πρώτη εκταμίευση εφόσον θέλει η Ελλάδα, καθώς πρόκειται για προληπτικό πακέτο από το ΔΝΤ, είπε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει η τελική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του.
  Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους η αποψινή απόφαση λέει η ΕΚΤ
Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την αποψινή απόφαση.
«Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
  Ευκλείδης Τσακαλώτος: Καλύτερα από ό,τι περίμενα
«Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι είχε συμφωνηθεί στις 22 Μαΐου και πολύ καλύτερο από ό,τι περίμενα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». 
  Σόιμπλε: Το γερμανικό κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει εάν η συμφωνία αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αύριο Παρασκευή την συμφωνία για την Ελλάδα που επιτεύχθηκε σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, επιμένοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα.
Η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου θα πρέπει να αποφασίσει εάν το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ την Πέμπτη το βράδυ αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στο υπάρχον πρόγραμμα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ARD την Πέμπτη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα - μια προϋπόθεση που έθεσε το γερμανικό κοινοβούλιο για να στηρίξει μια νέα διάσωση - αλλά το Ταμείο θα παρέχει χρηματοδότηση αργότερα.
«Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι αυτή δεν είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Σόιμπλε, κρατώντας ωστόσο μια μικρή επιφύλαξη: «Τελικά, η επιτροπή προϋπολογισμού θα αποφασίσει». 
  Μοσκοβισί: Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να δει το φως στο τέλος ενός μακρού τούνελ λιτότητας
Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να δει το φως στο τέλος ενός μακρού τούνελ λιτότητας, ανέφερε ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, με ανάρτησή του στο τουίτερ. Από σήμερα, πρόσθεσε, το σύνθημα είναι δουλειές, ανάπτυξη και επενδύσεις.

Tonight,  can see the light at the end of its long tunnel of austerity. From tonight, the watchwords are jobs, growth and investment.


  «Συμφωνία επί της αρχής» θα εισηγηθεί στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ
  «Σημαντικό βήμα για την Ελλάδα η επίτευξη συμφωνίας», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ
  Λαγκάρντ: Γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας πραγματικότητας που οδηγεί σε αύξηση της εμπιστοσύνης
  Λαγκάρντ: Έχει υπάρξει τελευταία σημαντική πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση
  Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ επί της αρχής τη συμμετοχή του ΔΝΤ
  Λαγκάρντ: Σήμερα σαφώς έγινε σημαντικό βήμα για να οδηγηθεί Ελλάδα σε μονοπάτι σταθερότητας
  Μοσκοβισί: Σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα
  Ρέγκλινγκ: Η εκταμίευση της δόσης στις 8 Ιουλίου
Η δόση θα ανέλθει σε 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα καλύψει τις αποπληρωμές τους χρέους της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες και κάποιες υποχρεώσεις της.
Η πρώτη δόση θα είναι στις 8 Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 6,9 δισ. θα πάνε για το χρέος, ενώ το υπόλοιπο ποσό για τις υπόλοιπες ανάγκες της χώρας.
Θα υπάρξουν κι άλλες εκταμιεύσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο πως η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. 

  Το πλήρες κείμενο του Eurogroup

















































Πηγή www.altsantiri.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ