Κοινός στόχος η επιδίωξη λύσης στο Eurogroup

Συνεχίζονται τα παζάρια για το χρέος | EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑίΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας εμφανίζεται ο Γερούν Ντάισλμπλουμ, ο οποίος αναμένει να βρεθεί λύσει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Μικρή πρόοδος στο EuroWorking Group. Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ζήτημα του χρέους με τη Γαλλία να εμμένει στη δική της πρόταση. Στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup στο Reuters, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει συμφωνία για την πλήρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που θα σημάνει και την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου προς την ελληνική κυβέρνηση.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να δώσει το παρόν και η Κριστίν Λαγκάρντ κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν επιτεύχθηκε ιδιαίτερη πρόοδος, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί θα κληθούν να επιλύσουν ζητήματα-κλειδιά την επόμενη εβδομάδα, σημείωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας στο Reuters.
«Έγιναν περαιτέρω χρήσιμες διευκρινίσεις στο τεχνικό επίπεδο, αλλά το ζήτημα θα χρειαστεί να επιλυθεί από τους υπουργούς την 15η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ανέφερε μία από τις πηγές αυτές, που συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε σήμερα την έκκληση να εκταμιευθεί η δόση του δανείου της Ελλάδας για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει τρωθεί από τις πολύμηνες, παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τα νέα δάνεια.
Από την  πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί υιοθέτησε πιο δραματικούς τόνους. Ο επίτροπος αναγνώρισε μεν πως η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της μέχρι τέλους ή σχεδόν», σημείωσε δε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν φτάσει στα όρια όσων μπορούν να αποδεχτούν».

Προεδρική βεβαιότητα

Σίγουρος για επίτευξη συμφωνίας εμφανίζεται και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα ότι υφιστάμενες διαφορές θα ξεπεραστούν, και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια κοινή λύση.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της, και ζητά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και από την πλευρά των εταίρων, με βάση την αρχή τα αλληλεγγύης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αλληλεγγύη που πρέπει να δοθεί σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί πρόκριμα για ολόκληρη την Ευρώπη: «Να σκεφθούν οι εταίροι ό,τι δικαιούται ο ελληνικός λαός, και να είστε σίγουρος κύριε Πρόεδρε, ότι ο λαός μας θα το ανταποδώσει».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι οι δεσμεύσεις των εταίρων μας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να εμποδιστούν λόγω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Η συμφωνία θα υπάρξει, και η Γερμανία δεν πρέπει να σκεφθεί θέματα πολιτικού κόστους, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Η συζήτηση για το χρέος

Στο μέτωπο του χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χώρα απέδειξε ότι είναι απολύτως συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμών και πλέον στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- εκτός από την έγκριση της «έκθεσης συμμόρφωσης» και το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης- η συζήτηση μπορεί να επικεντρωθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.
Την ίδια ώρα η Γαλλία επιμένει στην προώθηση της δικής της πρότασης για το χρέος, που προβλέπει μια συνολική συμφωνία και τη σύνδεση της ανάπτυξης με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Υστερα από τις επαφές του Μπρουνό Λε Μερ με τους Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Παντοάν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικοινωνήσει με την Αθήνα, ενώ παραμένει το ερώτημα εάν η γαλλική πρόταση είναι ικανή να αμβλύνει τις ενστάσεις Γερμανίας και ΔΝΤ.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ