Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία του Eurogroup


Το παρασκήνιο των μυστικών διαβουλεύσεων και τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Λαγκάρντ, Τουσκ και άλλους, φέρνει στο φως η εφημερίδα Νέα Σελίδα με ρεπορτάζ του Σεραφείμ Κοτρώτσου.
Το πυρετώδες παρασκήνιο ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας με e-mail του Τσίπρα στη Μέρκελ, «Άγκελα, για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να αποδεχτείτε τον μηχανισμό για αποπληρωμή του χρέους που προτείνει η Γαλλία», ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να οριστεί στο 2% μετά το 2022 και τι θα πρέπει να γίνει με τις ωριμάνσεις των δανείων. «Διαφορετικά», όπως τονίζει στο e-mail, «είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής».
Το μήνυμα αυτό άνοιξε έναν κύκλο διαβουλεύσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, της γερμανικής καγκελαρίας, της Κομισιόν και της Ουάσινγκτον.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνομιλία τους ο Αλέξης Τσίπρας τον προετοιμάζει για το ενδεχόμενο αιτήματος από ελληνικής πλευράς για μια έκτακτη σύνοδο.
Τα τρία μηνύματα της Κριστίν Λαγκάρντ
Ο πρωθυπουργός την κρίσιμη μέρα του Eurogroup, ταξίδευε προς Θεσσαλονίκη για την τριμερή συνάντηση με Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Το ταξίδι του πρωθυπουργού ήταν μάλλον περιπετειώδες και το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε τελικά στο Βόλο.
Εκεί, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε πως είχε λάβει τρία μηνύματα από την Λαγκάρντ. Η διευθύντρια του Ταμείου δεσμεύτηκε πως θα υποστηρίξει πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2022, αλλά και την πρόταση Μακρόν για τον μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: Νέα Σελίδα,www.altsantiri.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)