«Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε;»

Δημήτρης ΤζανακόπουλοςΟ υπουργός Επικρατείας είπε ότι «τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα» | ΙΝΤΙΜΕ NEWS
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας επεσήμανε πως «η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε, αλλά σε αυτά που δεν είπε» επισημαίνοντας πως «τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα» και καλώντας τον Β. Σόιμπλε να απαντήσει «αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που τα σχεδίασαν αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν».
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Epsilon», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε, εστίασε στην αναφορά του γερμανού πολιτικού ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων, επισημαίνοντας «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα».
Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα», κάτι που «έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ» και «έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση».
Ο Δημ. Τζανακόπουλος αναρωτήθηκε «Γι' αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη;» και κάλεσε το Β. Σόιμπλε να απαντήσει «αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν».
«Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση», υπογράμμισε ο υπουργός. «Διότι», πρόσθεσε, «είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση».
»Δεν είναι έτσι τα πράγματα», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ' όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.

«Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκπροσωπούμε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, χαρακτήρισε ορόσημο την απόφαση του Eurogroup.
«Η συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία ήταν αμέσως θετική» είπε και ανέφερε ως παράδειγμα την πτώση των ελληνικών ομολόγων και την αξιολόγηση από τον Moody΄s o οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και το αξιόχρεο των τραπεζών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και προσπαθεί να φέρει άλλα θέματα στην πολιτική ατζέντα και διαπίστωσε πως «πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκπροσωπούμε».
Ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν πήρε τίποτα η κυβέρνηση, είναι «μια φάση πίσω» και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά.  
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)