Βαρουφακειάδας συνέχεια

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τα όσα συνέβησαν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015. Στο επίκεντρο ο Γιάνης Βαρουφάκης και το βιβλίο του «Adults in the Room». 
Η συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών στο «Πρώτο Θέμα», αλλά και τα SMS που, όπως αναφέρει ο ίδιος, αντάλλαξε με τον Αλέξη Τσίπρα και αφορούσαν στο ενδεχόμενο Grexit έριξαν... νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης με τα κόμματα να εκδίδουν αιχμηρές ανακοινώσεις και τη Νέα Δημοκρατία να ζητάει ξανά εξεταστική.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σημειώνοντας ότι όλες οι κινήσεις που έκανε ήταν συμφωνημένες με τον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Παππά, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η εφημερίδα, πάντως, παρουσιάζει (με τη δική της ερμηνεία) και επτά SMS που φέρονται να αντάλλαξαν Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup της 11ης Μαϊου του 2015. 
Σε αυτά τα μηνύματα ο πρωθυπουργός και ο τότε υπουργός Οικονομικών συζητούν την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Τα SMS, όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα:
  • Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε τρομερή πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
  • Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
  • Βαρουφάκης  [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out...
  • Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
  • Βαρουφάκης  [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Αναγνωρίζοντας ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
  • Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, να συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, ομοφωνία και κοινή βοήθεια χωρίς πτώχευση.
  • Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

Εξεταστική ζητά η ΝΔ

Το δημοσίευμα έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Νέα Δημοκρατία η οποία με ανακοίνωσή κάνει λόγο για σχέδιο Τσίπρα για μεθοδευμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ, ως συνήθως, ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για εκείνη την περίοδο.
Αναλυτικά:
Τα 7 sms των κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση σε όσους κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι κινδυνολογούσε όταν προειδοποιούσε ότι ο κ. Τσίπρας παίζει τη χώρα στα ζάρια. 
Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για τα πραγματικά σχέδιά του και τη μεθόδευση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη την οποία διαπραγματευόταν με τον κ. Σόιμπλε. 
Οι νέες αποκαλύψεις καθιστούν επιβεβλημένη την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο, που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. 
Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 
Να ξέρει, τέλος, ο κ Τσίπρας ότι αντί για το "τάιμ άουτ" που του πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, οι Έλληνες του σφύριξαν ήδη τη λήξη του παιχνιδιού. 

«Συνιστούμε ξεκούραση και αναστοχασμό»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε το Μαξίμου σημειώνοντας ότι από την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία για το χρέος και την αξιολόγηση «Η ΝΔ ζητάει κάθε εβδομάδα και μια καινούργια εξεταστική».
Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πολιτικό αφήγημα και προσπαθεί να το εφεύρει.
«Συνιστούμε ξεκούραση και αναστοχασμό, μήπως και δουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Τα στόματα ανοίγουν»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και το ΠΑΣΟΚ καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις.
Η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει:
Τα στόματα ανοίγουν και τα SMS Τσίπρα-Βαρουφάκη βγαίνουν στη φόρα. Ο κ. Τσίπρας θα εξακολουθήσει να σιωπά;

«Γυρόφερναν τη δραχμή»

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε μέσω Twitter σχολιάζοντας:
Τα 7 sms Γιάνη-Αλέξη που αποκαλύπτονται, επιβεβαιώνουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γυρόφερναν τη δραχμή. Απλώς την τελευταία στιγμή φοβήθηκαν το Γουδί»

Αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη

Στο δημοσίευμα τις εφημερίδας και τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη αντέδρασαν και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Για τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι πασιφανές πως η ΝΔ αξιοποιεί τον Βαρουφάκη.
«Δεν θεωρώ ότι ο ίδιος το επιδιώκει, αλλά σίγουρα το αποδέχεται», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει ότι η μάχη της διαπραγμάτευσης του 2015, «απέναντι σε ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας, διεθνές και εσωτερικό», είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την υποβιβάζουμε στο επίπεδο του μυθιστοριογραφικού κουτσομπολιού και της δήθεν αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Ήταν η μάχη ενός ολόκληρου λαού και κρίθηκε στο πεδίο των συσχετισμών δύναμης. Δεν ήταν αγώνας που θα μπορούσε να έχει αλλάξει αποτέλεσμα με εξυπνάδες».
Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης εκτόξευσε διαδικτυακά πυρά προς τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να του απαντάει σε έντονο ύφος.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αντιπαράθεση Πολάκη-Βαρουφάκη για τη συνέντευξη στο
Πρώτο Θέμαhttp://www. efsyn.gr/arthro/o-paylos-o-gianis-kai-ta-mesa-tis-diaplokis 
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης άσκησε δριμεία κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη μέσω Facebook γράφοντας
Η συνέντευξη στο "Πρώτο Θέμα" ξεπερνά σε συμβολισμό την αλαζονεία του "Pari Match"! Η υιοθέτηση δε τμήματος της ατζέντας της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ περί "ειδικών δικαστηρίων" επικίνδυνη, διχαστική και ανιστόρητη για το πού μπορεί να οδηγήσουν τέτοιες επιλογές τη χώρα την ώρα που δίνει αγώνα να σταθεί στα πόδια της. Το "αντιΤσίπρας να' ναι κι ό,τι να' ναι" έχει αποτύχει πολλές φορές και θα ηττηθεί ξανά.

Και ολίγη από... Βενεζουέλα

Εκτός από τη Βαρουφακειάδα στο επίκεντρο της επικαιρότητας επανήλθε και η Βενεζουέλα και όχι επειδή σήμερα στη χώρα διεξάγονται κρίσιμες εκλογές.
Ένα δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με την κυβέρνηση Μαδούρο από το 2013 για να συζητήσουν την πιθανότητα να προσφέρει η Βενεζουέλα πετρέλαιο στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη.
Για το δημοσίευμα έβγαλαν πάλι ανακοινώσεις τα κόμματα με τη Νέα Δημοκρατία να καλεί για σύσταση... εξεταστικής και το ΠΑΣΟΚ να ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ