Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Ο Σόιμπλε για την «τρέλα» των αρνητικών επιτοκίων

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟ Γερμανός υπουργός Οικονομικών | AP Photo/Czarek Sokolowski
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι ισχυρότερη απ' ό,τι αναμενόταν και αυτό θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξομαλύνει σταδιακά τη νομισματική της πολιτική και να βάλει τέλος στην «τρελή κατάσταση» των αρνητικών επιτοκίων, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προχώρησε χθες στις παραπάνω δηλώσεις, ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες ως τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας σε ψηφοφόρους στη Βάδη-Βυρτεμβέργηίου, ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι η ευρωζώνη ανακάμπτει απροσδόκητα καλά και ότι η απειλή του αποπληθωρισμού έχει εξαλειφθεί.
«Πρέπει γρήγορα να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση στην οποία τα επιτόκια θα επανέλθουν εκεί που ήταν», επέμεινε ο Σόιμπλε που επιδιώκει πλειοψηφία στις επικείμενες εκλογές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σταδιακά αυξάνεται και κινείται προς τον στόχο της ΕΚΤ για τη σταθεροποίηση του δείκτη λίγο κάτω από το 2%.
Στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης εντείνουν τους τελευταίους μήνες την πίεση στην ΕΚΤ να μειώσει τον όγκο του πακέτου τόνωσης της οικονομίας με τις αγορές αξιογράφων και να ανεβάσει τα επιτόκιά της, καθώς η Γερμανία οδεύει σε εκλογές και αρκετοί ψηφοφόροι διαμαρτύρονται ότι οι αποταμιεύσεις τους έχουν πολύ μικρές αποδόσεις.
Η Γερμανία εξάλλου θεωρεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει αξιόγραφα στη δευτερογενή αγορά μείωσε την πίεση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου