Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

Μηδέν απαντήσεις για το «Ντυνάν»

Ενώπιον της εξεταστικής για την Υγεία ο πρώην αντιπρόεδρος του νοσοκομείου | EUROKINISSI
Με την κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» συνεχίζει το έργο της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Ο Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης συνέχισε την καριέρα του και στην «ΗΜΙΘΕΑ» μετά την πώληση του νοσοκομείου.
Ο Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είχε διορισθεί στο «Ερρίκος Ντυνάν» ως αντιπρόεδρος. Μετά τη μεταβίβαση του νοσοκομείου στην θυγατρική της Περαιώς «ΗΜΙΘΕΑ» παρέμεινε στο «Ντυνάν», καθώς έγινε μέλος του ΔΣ ως έμμισθος διευθύνων σύμβουλος.
Κατά την κατάθεσή του ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η συγγένειά του με την οικογένεια Μητσοτάκη δεν έπαιξε ρόλο στον διορισμό του, ενώ επέμεινε πως το «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν ιδιωτική κλινική, παρά το ότι βάσει καταστατικού ήταν κοινωφελές ίδρυμα.
Δεν απάντησε στο γιατί αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του δεν κάλεσε ελεγκτικές εταιρείες να κάνουν εκτίμηση αξίας. 
Παράλληλα, δεν απάντησε πειστικά για τη νυχτερινή τροπολογία Βορίδη, που έδινε δυνατότητα να θεωρηθεί ιδιωτικό το νοσοκομείο και να πωληθεί. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι αυτό δεν έγινε για να επωφεληθεί τη Τράπεζα Πειραιώς, ενώ συμπλήρωσε πως, ούτως ή άλλως, η τράπεζα ήταν ο μοναδικός πλειοδότης.
Τέλος, δεν έδωσε εξηγήσεις για το πώς αμέσως μετά τη μεταβίβαση του νοσοκομείο, ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της εταιρείας που το αγόρασε.
Ερωτηθείς για το θέμα των δωρεάν νοσηλίων ο κ. Πανεθυμιτάκης τόνισε ότι δεν ασχολείτο με συγκεκριμένα θέματα, ενώ, αναφορικά με το σχέδιο Λιαρόπουλου για την εξυγίανση του νοσοκομείου  υποστήριξε ότι «όταν το 2014 το είδε δεν μπορούσε πλέον αν εφαρμοστεί καθώς όλα είχαν αλλάξει τα δεδομένα προς το χειρότερο».
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μνημονίου που είχε συναφθεί το 2014, μεταξύ υπουργείου Υγείας, Τράπεζας Πειραιώς και του Ερρίκος Ντυνάν, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη. Στο μνημόνιο αυτό, υπήρχε ρήτρα η οποία όριζε ότι το Ερρίκος Ντυνάν μπορούσε να καταγγείλει τη σύμβαση -και επομένως να μην οδηγηθεί το νοσοκομείο στον πλειστηριασμό- εφόσον δεν εγκρίνονταν αίτημα του νοσοκομείου για χρηματοδότηση των τρεχουσών αναγκών του. Όπως προκύπτει από έγγραφο της τράπεζας που ήρθε στα χέρια του προέδρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος, η προσωρινή διοίκηση του Ντυνάν υπέβαλε εκείνη την περίοδο αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο όμως δεν εξετάστηκε γιατί, σύμφωνα με την τράπεζα, δεν συνοδεύτηκε από επιχειρηματικό σχέδιο.
«Είναι φανερό, λοιπόν», επισήμανε ο κ. Μπαλωμενάκης, ότι «ένα από τα δύο μέρη, η τράπεζα ή η διοίκηση του ιδρύματος, δεν συμπεριφέρθηκε συμβατικά ορθώς» και τόνισε ότι «η επιτροπή πρέπει να εξετάσει εάν οι διοικήσαντες του νοσοκομείου έκαναν ή δεν έκαναν σωστά το καθήκον τους ή αν απλώς περίμεναν το μοιραίο τέλος του Ερρίκος Ντυνάν».
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου