Το ανεψούδι, παρά τις απαγορεύσεις, συμμετείχε κανονικά στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Λαμία | EUROKINISSI

Η ευγένεια στα λόγια δημιουργεί εμπιστοσύνη. Δεν θυμάμαι, όμως, αν αυτό το διάβασα σε κινέζικο κουλουράκι της τύχης ή σε κάποιο σύγγραμμα αρχαίου Κινέζου διανοητή... Οπως και να 'χει, μικρή η διαφορά. Τόσο, όσο μικρή είναι και η απόσταση ενός γνήσιου επαναστάτη από τη Βάσω, που ερχόταν στο πανεπιστήμιο με τιραντάκι κατακόκκινο, με τυπωμένο επάνω το σφυροδρέπανο και μας πουλούσε κομμουνιστικά τσιτάτα την ώρα που έκλεινε το τζιπ της (έχω να σου πω, ότι με αυτό το τιραντάκι και αυτό το τζιπ, είχε πολύ σουξέ η Βασούλα. Ημασταν και μετρημένες οι γυναίκες στο Φυσικό, δεν ήθελε και πολύ).
Το σίγουρο είναι πως με την ευγένεια κερδίζεις. Σε βάθος χρόνου, βέβαια, γιατί στη χρονική επιφάνεια, στο εδώ και τώρα, όσο και να προσπαθείς να μην πρήζονται τα σκώτια σου, μήτε να κακοκαρδίσεις κανέναν, κάπου, κάπως, κάποτε (βασικά παντού, όπως και πάντοτε) θα την πατήσεις. Προσωπικά έστω, δεν μπορώ να θυμηθώ ικανά σε πλήθος περιστατικά που θα συμβαίνει το μοιραίο καλό ανάμεσα σε ανθρώπους που τους χωρίζει μοιραία άβυσσος. Ωστόσο θα παρακάμψω αυτήν τη διαπίστωση, φορτώνοντας το λάθος στο αναιμικό μνημονικό μου και θα το δεχτώ ως θέσφατο. Βολεύει. (Εξάλλου, αυτό δεν συμβαίνει ως επί το πλείστον; Ο,τι βολεύει, γίνεται εύκολα ρήση γενικής παραδοχής ακόμη κι αν τα παραδείγματα προς απόδειξιν αυτού υστερούν).
Τρανό παράδειγμα των παραπάνω ανύπαρκτων παραδειγμάτων ευγενείας είναι οι ειδήσεις που επέλεξαν να προβάλουν κάποια από τα Μέσα που ζουν ανάμεσά μας (ενίοτε και εις βάρος μας). Ξεκινώντας από τον αρχηγό της μείζονος μειονοψηφίας και δεξί χέρι του Αδώνιδος, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ απαγόρευσε τη συμμετοχή στελεχών της Ν.Δ. στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Λαμία (καθώς το διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ), το ανεψούδι (βλέπε Κώστας Μπακογιάννης) αντέδρασε εφηβικά και όχι μόνο συμμετείχε κανονικά, αλλά εξέφρασε και τις ευχαριστίες του, «για σειρά θεμάτων» κιόλας, στον υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση! Τώρα, είναι ευγενικό αυτό;
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι παλαιότεροι, που ξέρουν τι σημαίνει «πολιτική ευπρέπεια» και ισορροπεί κάπως η κατάσταση. Αν και στην περίπτωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, μάλλον γέρνει παρά ισορροπεί. Καθώς τρέφω την ελπίδα πως η παρούσα στήλη μπορεί να διαβάζεται και από εφήβους (τους πέντε-έξι ανά την Ελλάδα που διαβάζουν εφημερίδες), δεν θα μεταφέρω αυτολεξεί τα όσα υβριστικά έσουρε δημόσια στον πρωθυπουργό ο πάλαι ποτέ μέγας πολιτικός άνδρας σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Αρη Πορτοσάλτε. Θ' αναφέρω μόνο τους χαρακτηρισμούς «τσογλάνι» και «γελοίος» (καμπούρη, πάντως, δεν τον είπε).
Μιλάμε για πολιτικά επιχειρήματα αιχμής. Για ήθος δυσθεώρητο. Οχι του Πάγκαλου - αυτός, είπαμε, το διαθέτει πάππου προς πάππου, ως κληροδότημα. Του δημοσιογράφου. Που τον άκουγε, δεν αντέδρασε, έσκασε και ένα γελάκι στον αέρα, και τον άφησε να αγορεύει σε άπταιστα ελληνικά του πεζοδρομίου. Οχι των κακόφημων - αυτά φέρουν και μια ιστορία, όπως μας έμαθε ο Ηλίας Πετρόπουλος. Των άλλων, σε στυλ Βουκουρεστίου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που σουλατσάρουν τις πολιτικές τους ιδεολογίες αγκαζέ με τις προσωπικές τους μικροκρισίες. Κόκκινο τιραντάκι, σφυροδρέπανο και τζιπ - τρία σε ένα.
Ελα μου, όμως, που έχουν πέραση. Οπως και η Βασούλα της σχολής. Κάτι η ζέστη, κάτι η αριστερή απογοήτευση, κάτι η εξωαριστερή αποχαύνωση, βρίσκουν κενά και τρουπώνουν σαν τον σκώρο στα μάλλινα. Βάζεις ναφθαλίνη, πεθαίνουν οι σκωροπεταλουδίτσες, αλλά παραμένουν τ' αυγά. Και σε βρίσκει η βαρυχειμωνιά να περπατάς αγκαζέ με την... «ευγένεια που δημιουργεί εμπιστοσύνη», με σκωροφαγωμένο πανωφόρι στα πεζοδρόμια των μεγάλων δρόμων της δόξας... τους. Και συ αναρωτιέσαι από πού μπάζει.
Η αιχμηρή αλήθεια της εποχής μας δεν εδράζεται μήτε σε πηχυαία πρωτοσέλιδα (της Δεξιάς) που προκαλούν φόβο, μήτε σε εσωτερικούς μονολόγους (της Αριστεράς) που προκαλούν πόνο. Είναι πολύ πιο απλή, λιτή, μεστή και σύγχρονη. Κατανοητή προς όλους και εντελώς λαϊκή. Αρκεί να τολμήσει κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα: Τι προτιμά; Κόκκινο τιραντάκι ή σκωροφαγωμένο πουλόβερ; Ή μήπως κάτι πιο επικίνδυνο: πουλόβερ απ' έξω και τιραντάκι από μέσα;
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ