«Μάχη χαρακωμάτων» για το πόθεν έσχες – Όσα έκριναν αντισυνταγματικά οι δικαστές

























  • Αναλυτικά οι διατάξεις στις οποίες αντιτίθενται οι δικαστές
  • Να μην δηλώνονται μετρητά άνω των 15.000 ευρώ
  • Οι δηλώσεις τους να εξετάζονται από τους ίδιους
Νέα κόντρα φαίνεται ότι ξεσπάει ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή (18/10) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση για το περιεχόμενο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), αλλά και τον τρόπο υποβολής τους.
Από το απόσπασμα της απόφασης που έχει εκδώσει το ΣτΕ (διότι η πλήρης κρίση αναμένεται να καθαρογραφεί τους επόμενους μήνες), προκύπτει ότι ο λόγος για την αντισυνταγματικότητα έχει να κάνει με το ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησηςσυγκεκριμένων στοιχείων, «με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας».
 Πέρα όμως από την αιτιολογία που έδωσε στο απόσπασμα αυτό το ΣτΕ, μία σειρά από διατάξεις της υπουργικής απόφασης, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και αφορούν το καθεστώς διαχείρισης που λαμβάνουν οι ίδιοι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.
Συγκεκριμένα, το ανώτατο Συμβούλιο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επιβάλλουν σε όλους τους υπόχρεους δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης να δηλώνουν μετρητά πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ που έχουν εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή σε θυρίδες, αλλά και κινητά αξίας πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της υπουργικής απόφασης είχαν στραφεί όλες οι δικαστικές ενώσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων να μην υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση, να μη δηλώνουν τα ποσά που βρίσκονται εκτός τράπεζας (θυρίδες κτλ) και οι δηλώσεις τους να εξετάζονται από τους ίδιους, δηλαδή από σώμα αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από δικαστές.
Ακόμα, κρίθηκε αντισυνταγματικό το σημείο της προβαλλόμενης υπουργικής απόφασης στο οποία δεν προβλέπεται η πενταετής παραγραφή για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.
Τέλος, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις «ως προς τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, καθώς αυτές δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, ενόψει και του σκοπού δημόσιου συμφέροντος για τον οποία θεσπίστηκε ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης« αλλά το όργανο ελέγχου οφείλει να καλεί προηγουμένως τον ελεγχόμενο προς παροχή διευκρινίσεων.
  Πηγή www.altsantiri.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ