Παραπέμπονται και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

























  • Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών
  • Τσίπρας: Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια
  • Μητσοτάκης: Σκευωρία που στήθηκε με στόχο να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης
  • Το ζήτημα των δέκα καλπών πεδίο αντιπαράθεσης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • Κάλπη και για τον Κουρουμπλή ζήτησε η Νέα Δημοκρατία
  • Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη
  • Αρνούνται κάθε κατηγορία οι εμπλεκόμενοι
  • Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6:00 της Πέμπτης η καταμέτρηση μετά τη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Δημήτρης Αβραμόπουλος: 188 Υπέρ (ψήφισαν 218, έγκυρα 192, άκυρα 26, παρών 4)
Ευάγγελος Βενιζέλος: 185 Υπέρ (ψήφισαν 217, έγκυρα 191, άκυρα 26, παρών 6)
Άδωνις Γεωργιάδης: 186 Υπέρ (ψήφισαν 218, έγκυρα 192, άκυρα 26, παρών 6)
Γιώργος Κουτρουμάνης: 180 Υπέρ (ψήφισαν 217, έγκυρα 192, άκυρα 25, κατά 1, παρών 11)
Ανδρέας Λοβέρδος: 186 Υπέρ (ψήφισαν 217, έγκυρα 190, άκυρα 27, παρών 4)
Ανδρέας Λυκουρέντζος: 180 Υπέρ (ψήφισαν 218, έγκυρα 190, άκυρα 28, κατά 2, παρών 8)
Παναγιώτης Πικραμμένος: 170 Υπέρ (ψήφισαν 218, έγκυρα 180, άκυρα 28, κατά 8, παρών 12)
Μάριος Σαλμάς: 159 Υπέρ (ψήφισαν 218, έγκυρα 192, άκυρα 26, κατά 17, παρών 16)
Αντώνης Σαμαράς: 182 Υπέρ (ψήφισαν 218, έγκυρα 191, άκυρα 27, κατά 3, παρών 6)
Γιάννης Στουρνάρας: 182 Υπέρ (ψήφισαν 218, έγκυρα 190, άκυρα 28, κατά 2, παρών 6)
Οι κάλπες όπως είχε ανακοινωθεί δεν έφεραν τα ονόματα των αναφερόμενων στην δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούςΑυτές αριθμήθηκαν ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον Άδωνη Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο , η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά, η κάλπη Νο 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψήφισαν στις κάλπες, που τα αφορούσαν.
Η ΝΔ, παραβρέθηκε στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθε στις κάλπες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:
– Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
– Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση
– Η ΔΗΣΥ ψήφισε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)”, το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο
– Η ΧΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
– Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
– Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε “παρών”
– Το Ποτάμι, ψήφισε σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)” το οποίο καταμετράται ως άκυρο. 
Πώς εξελίχθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση
Η υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, βρέθηκε από το πρωί της Τετάρτης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. προκειμένου να αποφασιστεί εάν συντρέχει λόγος σύστασης Προανακριτικής Επιτροπήςγια εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση μιζών από τη φαρμακοβιομηχανία.
Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, ενώ η αντιπαράθεση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών. 
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων πως “δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια”. “Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε“, τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι “κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί., ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους“.
Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για σκευωρία που στήθηκε με στόχο να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. «Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε ‘να τελειώσετε’ τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν έλειψαν οι «γαλάζιες» και «πράσινες» ενστάσεις σχετικά με τον αριθμό των καλπών, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν κάθε κατηγορία γύρω από τη συμμετοχή τους στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:
Οι τοποθετήσεις των εμπλεκομένων:
Εμπόδια «με το καλημέρα» από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Η διαδικασία ξεκίνησε με προβλήματα, καθώς η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου της, Νίκου Δένδια, υποστήριξε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για δέκα κάλπες δεν δεσμεύει την Ολομέλεια,για να προσθέσει ότι στη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη», ζητώντας και ενδέκατη κάλπη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. 
Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε, η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
«Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική» ανέφερε η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου. 
«Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές», ανέφερε στη συνέχεια ο Νίκος Παρασκευόπουλος(ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.
Ενστάσεις προέβαλε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω του Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος έκανε λόγο για στρατοδικείο
Η Βουλή στη συνέχεια απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. 
ΚΚΕ: Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή Προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.
ΑΝΕΛ: Πρέπει κάθε αναφερόμενο πρόσωπο στη δικογραφία να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά
«Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.
Ένωση Κεντρώων: Να στηθούν δύο κάλπες
«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.
Το Ποτάμι: Η Βουλή να αποφασίσει για τη συγκρότηση επιτροπής με μια κάλπη
«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, “κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”, να τον αφαιρεί από την πρότασή της».
«Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.
ΔΗΣΥ: Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα
Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη». Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ