Θέμα αναθεώρησης πλεονασμάτων ανοίγει ο Τσακαλώτος

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςEUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Θέμα αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων, τονίζοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται είναι υψηλά, ανοίγει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγες μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία και καθώς ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με υποψήφιους επενδυτές στις ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνση χρέους ώστε να είναι βιώσιμο και μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ,  ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι: «Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, με μια σοβαρή κυβερνητική πολιτική για διατηρήσιμη ανάπτυξη ... τότε νομίζω ότι όλα οδηγούν σε βιωσιμότητα».
Πρόσθεσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί το χρέος όχι μόνο μέσω μέτρων ελάφρυνσης αλλά και μέσω αναπτυξιακών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα.
«Εάν με ρωτάτε ως οικονομολόγο, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό», είπε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με τους στόχους έως 2022 αλλά και το 2060, που το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει  «πολύ φιλόδοξους» και «εξαιρετικά υψηλούς».
 «Η ελληνική κυβέρνηση θα το εξετάσει και το ίδιο θα κάνουν και οι υπουργοί Οικονομικών, για να δουν αν η άποψη του ΔΝΤ είναι σωστή, και αν υπάρχει πρόβλημα με την διατηρησιμότητα του (στόχος πλεονάσματος μακροπρόθεσμα)», είπε ακόμη ενώ σημείωσε πως η σχετική υπόσχεση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το 2017 να εξετάσουν το θέμα ξανά και να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί, αποτελεί ένα επιπλέον δίκτυ ασφαλείας.
Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε παράλληλα να στείλει θετικό σήμα προς υποψήφιους επενδυτές,  ενόψει συναντήσεων που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και στη Βοστόνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία για το χρέος προσφέρει ένα καθαρό διάδρομο στους επενδυτές, «είτε μιλάμε για ένα 10ετές ομόλογο ή για ξένες άμεσες επενδύσεις».
Εξάλλου, υπογράμμισε, η Ελλάδα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτεί το χρέος της μετά τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν.
Τέλος, ερωτώμενος, εάν θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, διαπίστωσε ότι ο καταμερισμός της φορολόγησης χρειάζεται επανεξέταση. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ανέφερε. «Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό επικεντρωνόμαστε, γι' αυτό είπα ότι σκεφτόμαστε ίσως να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ