Διαπλοκή και ΜΜΕ


 

ΑΛ

Αβραάμ Λαφαζάνης

Στην Ελλάδα του 2020 η αντίθετη άποψη φιμώνεται σε καθημερινή βάση, από τα πλέον ελεγχόμενα "Κυβερνητικά" ΜΜΕ στο βωμό των εκάστοτε πολιτικών συμφερόντων.

Τις τελευταίες ώρες κυριαρχεί στο Twiter το περίφημο hashtag "ΜΜΕ Ξεφτίλες" ως αποτέλεσμα της κατακραυγής του κόσμου για τις πληγείσες περιοχές από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ.

Θα έλεγε κανείς ότι εντάθηκαν οι φωνές των πολιτών τελευταία περί ελεγχόμενων ΜΜΕ και δημοσιογράφων όπου αποκρύπτουν συστηματικά την πραγματική είδηση, προκειμένου να μην χαλάσει (περαιτέρω) η εικόνα της καταλληλότητος του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως του.

Στις πληγείσες περιοχές από τον τυφώνα ΙΑΝΟ, η Κυβέρνηση προσπάθησε να κουκουλώσει το θέμα πετώντας κάποια ψίχουλα στους πολίτες, μόνο που η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών πολλά!

Ανάλογη περίπτωση παραποίησης ή απόκρυψης της αλήθειας συνέβη και με τα κρούσματα Κορονοϊού στο Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Η διαρροή της Κυβέρνησης προς τα φιλικά σε εκείνη ΜΜΕ έκανε λόγο περί 243 κρουσμάτων στη δομή προσφύγων αλλά η τακτική ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα διέψευσε, παρουσιάζοντας μόλις 184 νέες μολύνσεις. 

Κάπου εδώ έρχεται η Λίστα Πέτσα για να δικαιώσει τους ισχυρισμούς της κοινωνίας των πολιτών περί διαφθοράς στην πλειονότητα των ΜΜΕ.

Διότι όταν δίνεις ως Κυβέρνηση με κρατικό χρήμα 20.000.000 ευρώ στα ελληνικά ΜΜΕ προφανώς θα έχεις  μια εκλεκτική σχέση με τους ιδιοκτήτες, αν όχι με τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Έτσι στην Ελλάδα του 2020 η αντίθετη άποψη φιμώνεται σε καθημερινή βάση, από τα πλέον ελεγχόμενα "Κυβερνητικά" ΜΜΕ στο βωμό των εκάστοτε πολιτικών συμφερόντων.

Όσο διαρκεί η χρηματοδότηση της Κυβέρνησης σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα και εφημερίδες, 
όλα καλά, όλα ανθηρά!

Για τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης η εκπροσώπηση τους στα τηλεοπτικά πάνελ λήγει νωρίς στις 12 το πρωί, ενώ στα δελτία των ειδήσεων είναι σαν να μην υπάρχουν κυριολεκτικά. 

Εις ότι αφορά την Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε μια τυπική εκπροσώπηση των καλεσμένων στα πρωινά τηλεοπτικά πάνελ μονάχα κι έπειτα ακούμε για μισό λεπτό τις δράσεις του 2ου μεγαλύτερου κόμματος στην Ελλάδα, ίσα-ίσα για να μη δεχτούν οι σταθμοί σχετική κρούση από το ελεγκτικό ΕΣΡ.

Ξέρω, θα μου πείτε πως υπάρχει ο άγραφος νόμος της αγοράς που λέει ότι εάν δεν πληρώσεις, δεν θα σε παίζουνε κιόλας...

Πράγματι, ο Κώστας Καραμανλής στις αρχές του 2000 μιλούσε για νταβατζήδες των ΜΜΕ κατηγορώντας ευθέως τον Κώστα Σημίτη ως Αρχιερέα της διαπλοκής. 

Λίγα χρόνια αργότερα για την ιστορία, ο πρώτος έπραξε ότι κορόιδευε μόνο και μόνο για να λέγεται Πρωθυπουργός, δυσκολεύτηκε...πολύ εντέλει. 

Εύλογα θα ρωτούσε κανείς το εξής:

Μα καλά, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανεβάζουν και κατεβάζουν τις Κυβερνήσεις στην Ελλάδα;

Σίγουρα αυτά διαμορφώνουν τη κοινή γνώμη, περνάνε κοινωνικά μηνύματα στους πολίτες, μεταδίδουν την είδηση επηρεάζοντας τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και συνεπώς μια Κυβέρνηση όπου ελέγχει τουλάχιστον τους τηλεοπτικούς σταθμούς (πανελλήνιας εμβέλειας) σαν τη σημερινή, παραπλανά με μεγαλύτερη ευκολία τους πολίτες.

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις φίλες και φίλοι,
τα ΜΜΕ (κακά τα ψέματα) δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους ως η 4η εξουσία!

Μια εξουσία που διαμορφώνει ευνοϊκές ή δυσάρεστες συνθήκες για κάθε Κυβέρνηση ή Αξιωματική Αντιπολίτευση αντίστοιχα. 

Αναμφίβολα η πλειονότητα των ιδιοκτητών στα ΜΜΕ σήμερα, επιθυμεί μπόλικο χρήμα από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου να προβάλλουν κατά το δοκούν πάντοτε, τον λεγόμενο "πλουραλισμό στην ενημέρωση" κι αυτό δεν θα αλλάξει με όσες φωνές αγανάκτησης πολιτών ακούγονται κατά καιρούς. 

Η ευθύνη εναπόκειται λοιπόν στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να εξετάζουν με κριτική σκέψη την κάθε είδηση (ξεχωριστά) στον ελεύθερο τους χρόνο, αξιοποιώντας και το διαδίκτυο φυσικά το οποίο κανένας δεν μπορεί να πειθαρχήσει...τουλάχιστον ακόμη!

* Ο Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης είναι φιλόλογος, ειδικός παιδαγωγός, μέλος συντονιστικού του τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σερρών, μέλος του δικτύου πολιτικών ακτιβιστών Roseband The Socialists.

Πηγή https://www.koutipandoras.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)