«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τους θανάτους


 




ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι θάνατοι από την πανδημία  καθημερινά ανεβαίνουν  και η κυβέρνηση προετοιμάζει την αποκαθήλωση προσώπων στην περίπτωση που αναζητηθούν  από  πολίτες ποινικές ευθύνες.

Η καταγραφή των ενδοκυβερνητικών προβλημάτων από τις Κυριακάτικες εφημερίδες πέρα από το ότι ήταν αναμενόμενη   αναδεικνύει   παράλληλα και τις παθογένειες ενός συστήματος το οποίο στήθηκε λάθος και  λειτουργούσε λάθος σε ότι αφορά την ανίχνευση , την ιχνηλάτηση   και την καταγραφή των κρουσμάτων , αφού στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου είχε πάρει την απόφαση να κάνει λίγα τεστ.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχει φτάσει η χώρα καθημερινά να θρηνεί περισσότερους από 100 νεκρούς  ενώ ο αριθμός των διασωληνομένων σοκάρει τους πολίτες.

Η ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν  στο επιτελείο της κυβέρνησης  - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπάρχουν δύο μέτωπα, ένα που αποτελείτε από τον Βας. Κικίλια και τον  Παναγιώτη Αρκουμανέα και ένα άλλο από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα – δείχνει ένα πράγμα την συγκεκριμένη στιγμή. Ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου  και όλοι κοιτούν πως θα φυλάξουν τα νώτα τους.

Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει  για παράκεντρα , για σύγκρουση αντιλήψεων για αρχηγικές τάσεις.  Για τις σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τον Νίκο  Χαρδαλιά ακόμα κα για την εξαφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα .  Και πράγματι μπορούν να ισχύουν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα.

Η αλήθεια ωστόσο  για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα εξ αιτίας του κορονοιού , έχει να κάνει με το Μέγαρο Μαξίμου και τις  επιλογές  του ίδιου του πρωθυπουργού . Απολαμβάνοντας τις δάφνες της πρώτης περιόδου της πανδημίας  ο Κυρικάκος Μητσοτάκης δεν θωράκισε την χώρα όπως θα έπρεπε  παίρνοντας δυναμικές πρωτοβουλίες  αποφασίζοντας να  γίνουν  πολλά τεστ στον πληθυσμό . Γι αυτό το θέμα άλλωστε έχουν χυθεί τόνοι  μελάνι ενώ  έχουν υπάρξει σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η πραγματικότητα λοιπόν σε ότι αφορά τα τεστ είναι η εξής : Κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβός τεστ γίνονται την ημέρα γι αυτό άλλωστε και δεν ανακοινώνονται μαζί με τα κρούσματα και τους θανάτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί έγκριτοι καθηγητές  εξέπεμπαν αγωνιωδώς sos όλο το τελευταίο διάστημα,  λέγοντας ότι δεν έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να βγάλουν συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας. Όπως λένε μάλιστα πολλοί επιστήμονες στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση ξέφυγε ακριβώς επειδή δεν είχαν γίνει πολλά τεστ.

Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση εμφανίζεται  -με καθυστέρηση 8 μηνών - να μετακυλύει  το κόστος της  δαπάνης των διαγνωστικών τεστ της πανδημίας από τα κρατικά ταμεία στον πολίτη  και  τα ιδιωτικά εργαστήρια.

 Αντί δηλαδή  να χρησιμοποιήσει τα  κοινοτικά χρήματα για να αυξήσει τα τεστ στον πληθυσμό μειώνει   τις τιμές  με αποτέλεσμα τα    τα  ιδιωτικά  εργαστήρια να διαμαρτύρονται γιατί θα αναγκαστούν να πουλάνε σε τιμές κάτω του κόστους.

Η εικόνα που δείχνει η κυβέρνηση την συγκεκριμένη στιγμή είναι μια εικόνα κυβέρνησης σε παραζάλη αφού το πρόβλημα δεν λέει να κοπάσει αλλά αντίθετα καθημερινά επιδεινώνεται.

Οι πολίτες εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν με ανασφάλεια και φόβο την όλη κατάσταση αφού  αντιλαμβάνονται ότι το κυβερνητικό επιτελείο  κινείται χωρίς σχέδιο  και στόχο.

Γιατί στην πραγματικότητα την κοινωνία λίγο την ενδιαφέρει αν ο Βασίλης Κικίλιας τσακώνεται με τον Νίκο Χαρδαλιά  για τα ποιος έχει το πάνω  χέρι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε σπεύσει να τους το ξεκαθαρίσει όταν την πρώτη φάση της πανδημίας εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά με διαγγέλματα  για να δρέψει τις δάφνες της επιτυχίας.

Τώρα μπορεί να επιχειρεί να βγει από το κάδρο μόνο που είναι λίγο αργά. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι και τις καλές αποφάσεις και τις κακές της έχει πάρει ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή http://www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)