Κορωνοϊός - Ευρώπη: Οι τρεις χώρες που δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε lockdown (Photos)

 Κορωνοϊός - Ευρώπη: Οι τρεις χώρες που δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε lockdown (Photos) - Media

Τα εμβόλια Covid-19 είναι «καθ’ οδόν», αλλά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα κρούσματα κορωνοϊού άρχισαν να αυξάνονται και πάλι.

Οι πολιτικοί είναι απελπισμένοι να βρουν μια ισορροπία περιορισμών που να ισοπεδώνει την καμπύλη των κρουσμάτων χωρίς να ισοπεδώνει την οικονομία ή να δυσαρεστεί τους πολίτες που είναι πρόθυμοι να επανενωθούν με τις οικογένειές τους για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Αλλά τρεις χώρες έκαναν τη διαφορά: η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.

Δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξαν ότι ενώ και οι τρεις χώρες εφάρμοσαν μερικούς από τους πιο χαλαρούς συνδυασμούς περιορισμών της ηπείρου, κατάφεραν να διατηρήσουν τους μέσους ημερήσιους θανάτους χαμηλούς για την τρίμηνη περίοδο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου (κάτω από 0,0001%).

«Κάντε το όπως η Φινλανδία»

Η Φινλανδία είχε το χαμηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Κατάφερε να συγκρατήσει τοπικά κρούσματα ενώ επέμεινε σε μερικούς από τους πιο χαλαρούς περιορισμούς στην ήπειρο.

Η εσωτερική κυκλοφορία δεν περιορίστηκε, όσοι έπρεπε να πάνε στο σχολείο και στο χώρο εργασίας, το έκαναν, και η μάσκα δεν ήταν υποχρεωτική.

Η Φινλανδία χρησιμοποίησε το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί για το νέο κύμα απαντώντας με προληπτικά μέτρα αντί για lockdown.

Ο μέσος ημερήσιος όγκος τεστ σχεδόν τετραπλασιάστηκε από 2.900 δείγματα τον Μάιο σε 11.300 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, τα φινλανδικά εργαστήρια πραγματοποίησαν έως και 23.000 τεστ την ημέρα.

Ο περιορισμός των διεθνών ταξιδιών για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού ήρθε να συμπληρώσει την επιτυχία της Φινλανδίας το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παρείχε οικονομική υποστήριξη προκειμένου να βοηθήσει όσους πολίτες ήρθαν σε επαφή με κρούσμα προκειμένου να απομονωθούν στο σπίτι, προσφέροντας αποζημίωση για το χαμένο εισόδημά τους.

Ο τρόπος της Νορβηγίας

Οι Νορβηγοί αξιωματούχοι εστίασαν στον εντοπισμό των πιο ευάλωτων πολιτών.

Το εαρινό lockdown της Νορβηγίας ήταν το αυστηρότερο στη Σκανδιναβία.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας μπόρεσε να παράσχει μια μεγάλη οικονομική έκπτωση για να μειώσει τις επιδράσεις στα «πορτοφόλια» των νοικοκυριών, αλλά η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση ψυχικής υγείας και οι αξιωματούχοι άλλαξαν τους περιορισμούς τους.

Επίσης, στα τέλη του καλοκαιριού, οι υγειονομικές αρχές διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων Covid-19 που αναφέρθηκαν τον Ιούλιο ήταν μεταξύ του πληθυσμού της Νορβηγίας. Για να προσαρμόσει την επικοινωνιακή της στρατηγική, η κυβέρνηση έδωσε περίπου 770.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης Covid-19 για τον πληθυσμό των μεταναστών της χώρας.

Στη Δανία

Σύμφωνα με ειδικούς, ένας κρίσιμος παράγοντας έπαιξε ρόλο στην πρώιμη επιτυχία της Δανίας.

Οι ειδικοί αποδίδουν το επίτευγμα της χώρας στην ιστορία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κατοίκων και κυβέρνησης.

Μελέτες έδειξαν ότι δύο παράγοντες καθορίζουν εάν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται για να αποφύγουν τη μόλυνση. Το ένα είναι το κίνητρο, αν ανησυχούν μήπως μολυνθούν. Το άλλο είναι αν ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν για να αποτρέψουν τη διάδοση της νόσου, η οποία εξαρτάται από την επικοινωνία από τις αρχές υγείας και τους πολιτικούς.

Ο γενικός διευθυντής της Δανικής Αρχής Υγείας, Søren Brostrøm, υποστήριξε πως οι κοινωνικές αποστάσεις, κι όχι ένα φάρμακο ή εμβόλιο, είναι η «ιατρική μαγική συνταγή».

Πηγή http://www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ