Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρά Τεπέ: Έντονη αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την έκθεση προσφύγων σε μόλυβδο

 

Έντονη είναι η αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την έκθεση των των προσφύγων που διαμένουν στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου της Λέσβου, τμήμα του οποίου βρίσκεται μέσα σε πεδίο βολής, και έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου.

Προηγήθηκε η έμμεση ομολογία της κυβέρνησης, με καθυστέρηση μηνών, της αποκάλυψης του Al Jazeera ότι το ΚΥΤ έχει στηθεί σε πεδίο βολής με επικίνδυη συγκέντρωση μολύβδου, στον οποίο είναι εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με ανακοίνωσή τους, ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο πολύ η ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό κίνδυνο για  την ανθρώπινη υγεία, με τρομακτικές επιπτώσεις και ζητούν την άμεση μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρος. Από την πλευρά του Υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό και κάνει λόγο για λήψη προληπτικών μέτρων.

Πιο αναλυτικά σημειώνουν:

«Αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα επίπεδα μολύβδου στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι είναι εξωφρενικό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε έναν τέτοιο κίνδυνο και είναι ντροπή για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, είναι γνωστό ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα μολύβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως μειωμένη γονιμότητα, αναπτυξιακές επιδράσεις σε μωρά και παιδιά, βλάβες σε όργανα λόγω παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης και καρκίνο. 

Μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Γιατί δεν ενημέρωσαν νωρίτερα για τη μόλυνση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν αυτά τα ευρήματα από τις 8 Δεκεμβρίου 2020; Ποια είναι τα ακριβή ευρήματα και ποιες περιοχές έχουν μολυνθεί και σε ποιο βαθμό; Ποια είναι τα διεθνή πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη μέτρηση; Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο. Με βάση ποια επιστημονική ανάλυση, τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο είναι αρκετά για την προστασία όσων ζουν στον καταυλισμό;

Για άλλη μια φορά, είναι σαφές ότι χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά δεν είναι ασφαλείς στο νησί της Λέσβου, ενώ αυτή η ανάλυση έρχεται ήδη αργά, δηλαδή πέντε μήνες μετά τη δημιουργία του καταυλισμού.  Οι ελληνικές αρχές και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν αμέσως και να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος τώρα. Φτάνει πια! Αρκετά!».

Τι ισχυρίστηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Νωρίτερα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι προχώρησε στη λήψη προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση που παρέλαβε ενώ κάνει λόγο για «λύση έκτακτης ανάγκης», αναφερόμενη στη δημιουργία του προσωρινού ΚΥΤ, υποστηρίζοντας ότι τα επίπεδα μολύβδου είναι κάτω από τα διεθνή όρια. Παράλληλα, αναφέρει ότι απομάκρυνε τις σκηνές που ήταν στο πεδίο βολής  και εκφράζει την άποψη ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο.

Πηγή https://tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)