Πρόωρη και μοιραία αποσωλήνωση

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


 ΕΦ.ΣΥΝ.

Οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), δεξαμενής σκέψης με ρόλο επίσημου συμβούλου της κυβέρνησης, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 μπορεί να κλείσει με θηριώδη ύφεση άνω του 10%, είναι μόνο το επιστέγασμα ηχηρών προειδοποιήσεων που διατυπώνουν εδώ και καιρό η αγορά και οι εκπρόσωποί της.

Υπό την πίεση αυτών των προειδοποιήσεων η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, με όποιο ρίσκο αυτό περιλαμβάνει για την εξέλιξη της πανδημίας. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει με την επιλογή αυτή, καθώς ο εμπορικός κόσμος, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι του κλάδου, βρέθηκε στα όρια της απελπισίας. 

Ωστόσο, από τα συμφραζόμενα των ανακοινώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και από άλλα δεδομένα προκύπτει ότι το κίνητρο της κυβέρνησης είναι κυρίως δημοσιονομικό. Το έλλειμμα των 18,5 δισ. ευρώ με το οποίο έκλεισε το 2020, πάνω από το 11% του ΑΕΠ, κυριολεκτικά τρομάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ποια είναι όμως η αντίδραση στο δημοσιονομικό «σοκ και δέος» που προκαλούν τα στοιχεία; Ολες οι ενδείξεις και πληροφορίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση, την ώρα που αγορά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τα ισχυρότερα κίνητρα μόχλευσης της οικονομικής δραστηριότητας, ετοιμάζεται για τη μεγάλη απομόχλευση.

Για να αποφύγει, υποτίθεται, μια νέα αύξηση του ελλείμματος και του χρέους, δρομολογεί τη δραστική συρρίκνωση της στήριξης. Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τώρα γιατί στον νέο προϋπολογισμό είχε εγγράψει μόλις 7,5 δισ. ευρώ ως έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και των παρενεργειών της στην οικονομία. Αυτό το ισχνότατο ποσό είναι ζήτημα αν θα υπάρχει στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Τι θα γίνει μετά; Πώς θα στηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις, που ακόμα και αν κερδίσουν μέρος του τζίρου των εκπτώσεων, θα βρεθούν μπροστά σε βουνό χρέους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους προμηθευτές; Με ποια δημοσιονομικά μέτρα θα αποφευχθεί ένα τσουνάμι λουκέτων και απολύσεων στους πιο χτυπημένους κλάδους, όπως η εστίαση, το εμπόριο, ο τουρισμός;

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η οικονομία μπορεί να λειτουργεί επ' αόριστον με κρατική στήριξη, διασωληνωμένη στους πόρους του προϋπολογισμού. Είναι όμως βέβαιο ότι μια πρόωρη αποσύνδεση μπορεί να την οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Πηγή https://www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ