«Δεν τους… πιάνει κανένας νόμος» – Ο διεθνής Τύπος «σταυρώνει» την Eκκλησία για τα Θεοφάνεια

 

Τα όσα έγιναν στη χώρα με την κυβέρνηση και την Εκκλησία εν μέσω πανδημάις απασχολούν τον διεθνή Τύπο

Τα διεθνή πρακτορεία σχολίασαν και με καυστικό τρόπο τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα όσα έγιναν στην Ελλάδα, παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία ισχύουν αυτήν την εβδομάδα. Υπογραμμίζοντας ότι δεν… πιάνει κανένα μέτρο την εκκλησία.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters» σχολιάζει τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η Ορθόδοξη Εκκλησία αψήφησε την κυβερνητική απόφαση για κλειστούς ναούς για τους πιστούς, λόγω του lockdown (ενώ ακολούθησε ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο)

Η Ελλάδα ενίσχυσε τους περιορισμούς για τον κορονοϊό για μια εβδομάδα από την Κυριακή (03/01) απαγορεύοντας τους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είπε ότι είχε απευθυνθεί στην κυβέρνηση προτρέποντάς της να σεβαστεί τη συμφωνία που επιτρέπει τους εορτασμούς των Θεοφανείων.

«Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμ­μέ­νει σε όσα συμ­φω­νή­θη­καν αρ­χι­κώς με την Πο­λι­τεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών της Ε­ορ­τής των Θε­ο­φα­νείων», ανέφερε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

«Η επιστολή σηματοδοτεί μια σπάνια ένδειξη διαφωνίας από τις αρχές της Εκκλησίας, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν σεβαστεί σε μεγάλο βαθμό τους κυβερνητικούς περιορισμούς που περιορίζουν τις θρησκευτικές υπηρεσίες και άλλες δημόσιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τονίζει το πρακτορείο.

Το «Reuters» έδωσε λεπτομέρειες για το πώς εορτάζονται τα Θεοφάνεια στη χώρα μας.

«Οι κρατικές εντολές είναι ένα πράγμα και η πίστη ένα άλλο» λέει η 38χρονη Σταυρούλα στο πρακτορείο, βγαίνοντας από την πρωινή λειτουργία σε μια εκκλησία κοντά στην Αθήνα. «Κανένας νόμος δεν μπορεί αν μας επιβάλλει το τι θα κάνουμε», συμπληρώνει.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο «Reuters» ότι οι νόμοι για το απαγορευτικό εφαρμόζονται σε όλους εξίσου. «Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα συνειδητοποιήσει τον επείγον της στιγμής για την κοινωνία, όπως έχει κάνει υπεύθυνα μέχρι τώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ενώ η Ελλάδα αντιμετώπισε πιο πετυχημένα από άλλες χώρες το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι υπηρεσίες υγείας της, που έχουν αποδυναμωθεί μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες νέες περιπτώσεις», τονίζει το «Reuters» στο ρεπορτάζ του.

«Οι ελληνικές εκκλησίες ανοίγουν κατά τη γιορτή των Θεοφανίων παρά το σφιχτό lockdown» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο «Associated Press».

Στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – εκκλησίας στέκεται ο «Guardian», τονίζοντας: «Τελικά, ήταν η κυβέρνηση που αναγκάστηκε να κάνει πίσω αφού ο κλήρος ορκίστηκε ότι θα τηρήσει μια απόφαση της ιεράς συνόδου, του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας, και θα γιορτάσουν τα Θεοφάνια, αν και με περιορισμούς στις εκκλησίες».

«Η αντιπαράθεση κατέδειξε την τεράστια επιρροή της εκκλησίας σε μια χώρα όπου θρησκευτικές εικόνες κοσμούν ακόμα δημόσια κτίρια και ο αρχιεπίσκοπος επιβλέπει την ορκωμοσία των υπουργών της κυβέρνησης», καταλήγει το ρεπορτάζ του «Guardian».

(πληροφορίες από naftemporiki.gr Reuters, Guardian, ΑP)

Πηγή https://www.altsantiri.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)