Το «άριστο μείγμα των 11,5 δις» αναζητούν οι τρεις αρχηγοί

Κουβέλης: «Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη»

Tα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ που απαιτεί η τρόικα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Όπως δήλωσε, εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, αναζητείται «το άριστο μείγμα» για τα παραπάνω μέτρα. O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη». Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε «συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση».


Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αναζητείται «το άριστο μείγμα», απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση ότι το ζητούμενο είναι «οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη».

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος παρέμεινε στο Μαξίμου επί ώρα μετά την αποχώρηση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά ακόμα τα 11,5 δισ.ευρώ και η τρόικα «θα παραμείνει όσο χρειαστεί» για να έχει την πλήρη εικόνα των μέτρων αυτών. Ερωτηθείς δε σχετικά είπε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικού σχεδιασμού.


Κουβέλης: Δεν υπάρχει αδιέξοδο

«Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη. Συμφωνήσαμε απόλυτα για το σχεδιασμό. Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Δεν μιλήσαμε για περικοπές, για τη λήψη μέτρων. Συζητήσαμε για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Στο πλαίσιο του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, βεβαίως και είναι η επιμήκυνση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε αδιέξοδο στις συζητήσεις, αλλά αντίθετα όπως είπε, διαπιστώθηκε σύμπνοια απόψεων. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει δεν υπάρχει διαφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Bενιζέλος: Iσχύουν όσα έχω πεί
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκσε σε «συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση, να προχωρήσουμε τα διαρθρωτικά μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις και να διαμορφώσουμε ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε: «Ισχύουν όλα όσα έχω πει. Χρειάζεται μία εθνική συστράτευση στην υπόθεση αυτή και όχι μία αντιπολίτευση που επιχαίρει όταν κάτι πάει στραβά».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως πρόκειται για μία από τις παραμέτρους που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Υπάρχουν και άλλες δυο: χρειάζονται σταθερά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και να μείνει το ίδιο ονομαστικό βάρος του χρέους», παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι εθνικό και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανεύθυνη στάση, καταλογίζοντάς της ότι «επενδύει στο αδιέξοδο».

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε, με αφορμή την συνάντηση των τριών αρχηγών, την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το θέατρο του μνημονιακού παράλογου συνεχίζεται από την τρικομματική κυβέρνηση. Έχουν ήδη αποφασίσει τα επώδυνα και αντικοινωνικά μέτρα και απλώς διαφωνούν στο πότε και πώς θα τα ανακοινώσουν.

»Τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια δεν μπορούν να σταθούν, ειδικά όταν γίνονται εις βάρος μιας κοινωνίας που εξαπατήθηκε
πλήρως προεκλογικά.

»Για τον κ. Βενιζέλο και τις δηλώσεις του το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι την πολιτική του εμμονή να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάθε μέρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος διαχειρίζεται, με καταστροφικό τρόπο, τις τύχες της χώρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση Στουρνάρα, Σταϊκούρα, Βρούτση
Εναλλακτικές προτάσεις για τις περικοπές δαπανών, που θα συμπληρώσουν το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν προτάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.



Συμφωνία Βενιζέλου - Κουβέλη

Σε συμφωνία κατέληξαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης που συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα εισηγηθούν εφαρμογή του προγράμματος σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του κράτους, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και ενδεχομένως να μπει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην επόμενη φάση, τη διετία 2014 - 2016, να γίνει η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που μπορεί να υπάρχουν τότε στην οικονομία.

Επίσης, κατέληξαν ότι το μείζον ζήτημα είναι αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι το τέλος του 2016, το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Πηγη tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ