Ζήτω η γραφειοκρατία!


Τη στιγμή που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσε­ων και πάταξης της γραφειοκρατίας, στελέχη της τρικομματικής κυβέρνησης επιβραβεύ­ουν το βαθύ παρελθόν και το «βαθύ κράτος», με την πρόθεσή τους να μεταφερθεί η Ειδική Γραμ­ματεία Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο υπουργείο... Αγροτικής Ανάπτυξης, ακυρώνοντας έτσι μια από τις ελάχιστες σωστές κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στον τομέα του περιβάλλο­ντος – και όχι μόνον.
Δεν είναι τυχαίο ότι την πρόθεση της κυβέρνη­σης καταγγέλλουν ως επιεικώς απαράδεκτη δέκα από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώ­σεις της χώρας (Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Με­σόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MOm, Greenpeace και WWF Ελλάς) αλλά και οργανώσεις επιστημόνων, όπως η Πανελλήνια Κί­νηση Δασολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Δασολό­γων Ελευθέρων Επαγγελματιών και ο Πανελλαδι­κός Σύνδεσμος Μελετητών Γεωτεχνικών.
Το περίεργο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα παρά τη γενική κα­τακραυγή και παρότι την αντίθεσή τους έχουν εκ­φράσει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δύο εταίροι της τρικομματικής, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ.
Τα ερωτήματα που κυριαρχούν στους διαδρό­μους του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ποιοι και για ποιους λόγους προωθούν μια τόσο αναχρο­νιστική κίνηση. Και πόσο ισχυροί είναι ώστε να μπο­ρούν να βάλλουν κατά της κοινής λογικής και να συντηρούν ισχυρά γραφειοκρατικά αναχώματα.
Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, έκ­πληκτα μπροστά στις προθέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες πληροφορήθηκαν από δημοσιεύματα, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τι εξυπη­ρετεί αυτή η απόφαση για επιστροφή της Ειδικής Γραμματείας Δασών στο υπουργείο Αγροτικής Ανά­πτυξης, καταλήγουν να βλέπουν συμφέροντα...
Λένε, δηλαδή, ότι η μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών στο ΥΠΕΚΑ χάλασε πολλών τη σούπα, αφού, για παράδειγμα, πρώτη φορά έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών σε πείσμα της πολυετούς ακινησίας που επικρατούσε όσο η αρ­μοδιότητα ήταν στο Αγροτικής Ανάπτυξης... Επι­σημαίνουν, επιπλέον, ότι, ακόμα και για τους δα­σικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, υπήρχαν ισχυ­ρές πιέσεις και έπεσε πολλή λάσπη στον ανεμι­στήρα, αφού κάποιοι έχουν τους λόγους τους να μην θέλουν τετελεσμένες λύσεις, αλλά την κυρι­αρχία της «αυτοψίας με το μάτι»...
Ανεξάρτητα από τα θέματα εξουσίας που μπο­ρεί να παίζονται στους διαδρόμους των υπουργεί­ων, το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνη­ση, τη στιγμή, μάλιστα, που έχει θέσει ως πρώτο στόχο την ανάπτυξη και την προ­σέλκυση επενδυτών. Διό­τι, από την πρόθεσή της να αποκοπούν τα δάση από την ενιαία περιβαλλοντική πολιτική, το μόνο που επιτυγχά­νει είναι να δώσει αρνητικό δείγμα γραφής και αντικρουόμενα μηνύματα.
Αδικαιολόγητη...
Στην κοινή επιστολή προς τον πρω­θυπουργό, τους πολιτικούς αρ­χηγούς και τους   αρμόδιους υπουργούς, οι δέκα μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργα­νώσεις, αφού εκφράζουν την έκπληξη και την απορία τους για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών, θεωρούν την πολιτική και δι­οικητική αποκοπή των δασών από το περιβάλλον αδικαιολόγη­τη, λανθασμένη, ατεκμηρίωτη και ασύμβατη με την εθνική προσπάθεια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς με­ταξύ άλλων:
♦ Δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της γραφειο­κρατίας που συχνά χαρακτηρίζει τους περιβαλλο­ντικούς διοικητικούς μηχανισμούς και την κοινω­νία, καθώς χωρίζει το ενιαίο περιβαλλοντικό αντι­κείμενο σε διαφορετικά υπουργεία.
♦ Υποσκάπτει τη μεγάλης περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας προσπάθεια, που θα έπρε­πε να αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, για κωδικοποίηση και απλοποίηση της περιβαλλοντι­κής νομοθεσίας.
♦ Περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία περι­βαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηρι­οτήτων, η οποία αποτελεί ενιαία πολιτική με βά­ση το κοινοτικό δίκαιο και τώρα διαμοιράζεται σε δυο υπουργεία.
♦ Απομονώνει τη Δασική Υπηρεσία από τον κύριο κορμό της κεντρικής περιβαλλοντικής διοίκησης, αποστερώντας την από δυνατότητες συνεργιών με σημαντικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.
♦ Περιπλέκει τη διαχείριση και διοίκηση του δι­κτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το οποίο αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση τις κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ ΕΟΚ, αλλά τώρα διασπάται εκ νέου ανάμεσα σε δυο υπουργεία.
Ενιαία αντίληψη...
Παράλληλα οι οργανώσεις των δασολόγων, στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα, χαρακτη­ρίζουν ανεξήγητη, άκαιρη και σπασμωδική ενέρ­γεια, χωρίς στόχο, μελέτη και σχεδιασμό, ενώ επισημαίνουν ότι τα δάση γίνονται ακόμη μια φο­ρά μπαλάκι μεταξύ απρογραμμάτιστων και ασχεδίαστων ενεργειών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η επιστρο­φή των δασών στο ΥΠΑΤ θέτει σε κίνδυνο όλες τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα τελευταία έτη και υποβαθμίζεται εκ νέου η Δασική Υπηρε­σία σε ρόλο θεατή στα ζητήματα της προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι στο μικρό χρονικό διάστημα της δημιουργίας του ενιαίου υπουργείου Περιβάλλοντος ενεργοποιήθηκαν θέματα των οποίων η επίλυση λίμνα­ζε επί μακρόν, όπως η σύσταση Ει­δικής Γραμματείας Δασών, η προ­ώθηση Δασικού  Κτηματολογίου, η κωδικοποίηση δασικής νομοθε­σίας και η χαρτογράφηση προστα­τευόμενων περιοχών.
Οι δασολόγοι αμφισβητούν τους ισχυρισμούς περί   προστασίας της δημόσιας περιουσίας και της στήριξης της οικονομίας της υπαίθρου  με τη  μεταφορά της Γραμματείας Δασών στο Αγροτικής Ανάπτυξης,  υπογραμμίζοντας ότι σημαντικότερο  γνώμονα  αποτε­λεί η προστασία του φυσικού πε­ριβάλλοντος, που κυρίως στα οι­κοσυστήματα εκφράζεται με την ύπαρξη των δασών και δασικών εκτάσεων, και επισημαίνοντας ότι θα απαιτείται ενιαία αντίληψη και πολιτική για τα ζητήματα προστα­σίας της φύσης και των οι­κοσυστημάτων.
Πηγη topontiki.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ