Οριακές «πλειοψηφίες» στη Βουλή

Οι επόμενες μέρες, ακόμα και ώρες θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικές τόσο για τη χώρα και τις επιπτώσεις των μέτρων στην καθημερινή μας πραγματικότητα, όσο και για την κυβερνητική πλειοψηφία αφού οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μέτρα και ο προϋπολογισμός  εξαρτώνται από τα «Ναι» τα «Όχι» και τα «Παρών.
 
Ο κοινοβουλευτικός συνασπισμός διαθέτει πλέον 176 βουλευτές (127 ΝΔ, 33 ΠΑΣΟΚ, 16 ΔΗΜΑΡ).
 
Εάν τελικά η ΔΗΜΑΡ καταψηφίσει αύριο το πρωί το άρθρο 2 των Αποκρατικοποιήσεων, αρκούν 10 αντιρρησίες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να μην «περάσει».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο., η  ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου στην ψηφοφορία της Τετάρτης και να καταψηφίσει τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.
 
Έως αυτή την στιγμή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν να καταψηφίσουν υπολογίζονται σε 8 με 10, (μεταξύ των οποίων οι Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θάνος Μπόλαρης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Αγγελική Γκερέκου).
 
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, παραδέχθηκε ότι «Σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας».
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πρόκειται να γίνει κάποια τροποποίηση του νομοσχεδίου, κάτι που όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί ούτε τη ΔΗΜΑΡ, ούτε τους αντιρρησίες του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση πάντως τρέχει και δεν φτάνει αφού δεν θέλει μόνον να περάσουν οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και να δοθεί και μία εικόνα αυξημένης πλειοψηφίας και συνοχής προς τα έξω.
Η προγραμματισμένη για απόψε ψηφοφορία μεταφέρθηκε για αύριο την Τετάρτη το πρωί(11:00), αφού ολοκληρωθεί απόψε η συζήτηση στην Ολομέλεια.
 
Τα τηλεφωνήματα ωστόσο δίνουν και παίρνουν ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος αλλά και να δοθεί μία «πανηγυρική» αίσθηση επιτυχίας. Γι’ αυτό και επέλεξαν η ψηφοφορία να γίνει με την ταυτόχρονη κατάθεση του προϋπολογισμού του 2013, ώστε να χειροκροτηθεί από το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών.
 
Όσον αφορά ωστόσο την ουσία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο άρθρο 2 όπου το ΠΑΣΟΚ ζητά κάθε αποκρατικοποίηση να περνά πρώτα από την  Βουλή για έγκριση και η ΔΗΜΑΡ να εξαιρεθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις «τα νερά και η ενέργεια».
 
Αντίθετα ο υπουργός Οικονομικών θέλει το ελεύθερο, να διαθέτει τις ΔΕΚΟ, χωρίς την έγκριση της Βουλής…

Πηγη topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ