Πολιτική που «παράγει» ανεργία

Μπλόκο στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας συνεπάγονται τα μέτρα που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος αφού η κατεδάφιση της πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής, η απαξίωση της πολιτικής προστασίας των οικοσυστημάτων καθώς και η συστοιχία μέτρων κατά των ΑΠΕ οδηγούν σε μαρασμό την περισσότερο αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας και απειλούν ακόμα και τις υπάρχουσες θέσεις απασχόλησης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, και ο Μ. Θεοδωρόπουλος, περιβαλλοντολόγος, με τίτλο «Προστασία περιβάλλοντος και απασχόληση», παρουσιάζονται ανάγλυφα τα οφέλη στην αγορά εργασίας από την ανάπτυξη πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος. Και αυτά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη θέτει εν κινδύνω η κυβέρνηση που επιλέγει να κλείσει το μάτι σε επίδοξους, πλην άφαντους, επενδυτές αντί να ενισχύσει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών που έχουν ήδη επενδύσει, και μάλιστα σε έργα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Όπως μας επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, «με αφορμή την κρίση επιστρέφουμε σε αντιλήψεις της δεκαετίας του ’60 όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η επιστροφή στο ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στο περιβάλλον. Είναι ένα μοντέλο που ελάχιστα θα ωφελήσει τις τοπικές κοινωνίες και την απασχόληση. Η υλοποίηση και μόνο των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις θα δημιουργούσαν τουλάχιστον 80.000 νέες θέσεις εργασίας». Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επιστρέφει στη λογική του μοντέλου ανάπτυξης που οδήγησε στη χρεοκοπία τη χώρα», μια λογική που συνεπάγεται την επιπλέον εμπλοκή του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας, νέες μεγάλες τουριστικές μονάδες και μετατροπή του Ελληνικού και της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού από Φάληρο μέχρι Σούνιο σε «Ριβιέρα», την ίδια στιγμή που η κατασκευαστική φούσκα απλώνεται σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα παραμένουν αδιάθετες πάνω από 200.000 κατοικίες κι επαγγελματικοί χώροι.
 
20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης που είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Εμανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος, παρουσιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για την απασχόληση στην Ευρώπη, μίλησε για τη δυνατότητα δημιουργίας 20.000.000 πράσινων θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2020. Δυστυχώς, επισημαίνει ο Νίκος Χρυσόγερος, «στην Ελλάδα τα περισσότερα κόμματα όχι μόνο αγνοούν πλήρως τα θέματα αυτά και αδυνατούν να επεξεργαστούν σύγχρονες προτάσεις για την απασχόληση, αλλά μιλάνε μόνο για πράσινα άλογα»!
Οι θέσεις εργασίας από πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι μαγική εικόνα, αλλά προκύπτουν από την εφαρμογή και μόνο αδύναμων μεν, αλλά έστω κι έτσι σημαντικών ευρωπαϊκών στρατηγικών που έχει υπογράψει η χώρα. Για παράδειγμα, οι 80.000 νέες θέσει εργασίας προκύπτουν, όπως υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, από «τη βιωσιμότητα, την Ευρώπη 2020, την προστασία των φυσικών περιοχών και της βιοποικιλότητας, την αποτελεσματική χρήση πόρων, τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή σε ποσοστό τουλάχιστον 50% μέχρι το 2015, την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ με άμεσο στόχο το 20-20-20 (20% εξοικονόμηση ενέργειας, 20% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, περίπου 38% ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου) μέχρι το 2020».
 
Οι προοπτικές για την Ελλάδα
Μέχρι το 2010 είχαν δημιουργηθεί στη χώρα μας 13.000 θέσεις εργασίας από τις ΑΠΕ, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή μελέτη «Η κατάσταση της Ανανεώσιμης Ενέργειας στην Ευρώπη», που δημοσιεύτηκε από το EurObserv’ER, το πρόγραμμα παρακολούθησης των ΑΠΕ στην Ευρώπη. Με βάση τα ευρήματα, η Ελλάδα είναι 16η στον σχετικό κατάλογο, ενώ υπογραμμίζονται και οι δυνατότητες δημιουργίας πολλών ακόμα θέσεων. Πιο συγκεκριμένα, από τις 12.920 «πράσινες» θέσεις εργασίας της χώρας μας το 2010, οι 4.250 ήταν στα φωτοβολταϊκά, οι 3.000 στη βιομάζα, οι 1.570 στα αιολικά και οι 300 στα βιοκαύσιμα. Τρία χρόνια μετά, ο αριθμός των θέσεων εκτοξεύθηκε σε πάνω από 25.000 εξαιτίας της έντονης ανάπτυξης των ΑΠΕ, ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια.
Προς τριετίας στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ αφού, σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία» που είχε εκπονήσει, εκτιμούσε ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερες από 210.000 νέες θέσεις εργασίας (από τις οποίες οι 27.000 μόνιμες) από μια συνολική επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» ύψους 44,4 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2015. Σύμφωνα εξάλλου με τις προβλέψεις του ΤΕΕ, από δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια και τη βιομηχανία μπορούν να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα επτά χρόνια έως και 33.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο του στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια κατά 20% το 2020-2030, «προβλέπει ότι οι βιώσιμες θέσεις εργασίας του τεχνικού κόσμου που δύνανται να δημιουργηθούν από εξοικονόμηση ενέργειας ανέρχονται σε 10.500-12.000 ετησίως στο υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα, συν 12.000 κάθε χρόνο από την ενεργειακή επιθεώρηση λεβητοστασίων / κλιματιστικών εγκαταστάσεων, συν 7.000-10.000 από την ενεργειακή πιστοποίηση κτηρίων». Η στροφή στη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με την έκθεση «Προστασία περιβάλλοντος και απασχόληση», αναμένεται να δημιουργήσει 10%-30% περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τα συμβατικά αγροκτήματα.
Aν το 20% των καλλιεργειών µετατραπεί σε βιολογικές την ερχόµενη δεκαετία, θα δηµιουργηθούν 10.000- 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Σηµαντική συµβολή στη διάσωση θέσεων εργασίας αναµένεται να έχει και η στροφή σε ενεργειακές καλλιέργειες που µπορούν να υποκαταστήσουν άλλες καλλιέργειες (κυρίως σε µη βρώσιµα προϊόντα), οι οποίες είναι σήµερα προβληµατικές και οικονοµικά µη βιώσιµες. Ένας άλλος τοµέας πολλά υποσχόµενος στο ζήτηµα της απασχόλησης είναι η εναλλακτική διαχείριση απορριµµάτων που περιλαµβάνει µέτρα και υποδοµές σε όλη τη χώρα για τη διαλογή των απορριµµάτων στην πηγή, την οικιακή και δηµοτική κοµποστοποίηση, την ανακύκλωση των συσκευασιών και ειδικών απορριµµάτων και αποβλήτων (π.χ. µπάζα, ηλεκτρικές -ηλεκτρονικές συσκευές, οχήµατα, ελαστικά κ.λπ.). Οι εκτιµήσεις για τις επιπτώσεις στην απασχόληση από µία τέτοια προοπτική προέρχονται από σχετική µελέτη που πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, της Greenpeace, του WWF και του ∆ικτύου Μεσόγειος SOS. Τα στοιχεία της µελέτης αναφέρουν ότι µέχρι το τέλος του 2008 στα 18 συστήµατα που ήδη λειτουργούν απασχολούνται περί τα 1.600 άτοµα. Η µελέτη αυτή εκτιµά ότι, αν τα επόµενα 5 χρόνια αναληφθούν επενδύσεις της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ (275 εκατ. ευρώ ετησίως) για την εναλλακτική διαχείριση των απορριµµάτων, θα δηµιουργηθούν 11.000 νέες θέσεις εργασίας µε την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδοµών.
 
Πράσινο New Deal
Σύµφωνα µε την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων, ουσιαστική διέξοδος υπάρχει µόνο αν δοθούν απαντήσεις στην οικονοµική κρίση µε πολιτικές που αντιµετωπίζουν παράλληλα και την κρίση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα την απειλή για το κλίµα.
Ειδικότερα όσον αφορά την αλλαγή πορείας της οικονοµίας και τη δηµιουργία θέσεων εργασίας, όπως επισηµαίνεται στην έκθεση των Ν. Χρυσόγελου - Μ. Θεοδωρόπουλου, προτείνονται δράσεις στους εξής τοµείς:
♦ Αναζωογόνηση της υπαίθρου µέσω της προώθησης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και µορφών οικο- και αγρο-τουρισµού.
♦  Βιώσιµες µορφές αλιείας και θαλάσσιων προστατευόµενων περιοχών για να αποκατασταθεί η θαλάσσια βιοποικιλότητα και να δηµιουργηθούν συµπληρωµατικά εισοδήµατα για τους ψαράδες και τις νησιωτικές κοινωνίες.
♦  Βιώσιµη διαχείριση απορριµµάτων, νερού και φυσικών πόρων και βιώσιµη διαχείριση των περιοχών NATURA. Εκτεταµένα προγράµµατα αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.
♦ Εξοικονόµηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθµιση κτηρίων.
♦ Προώθηση ΑΠΕ µέσω «συµµετοχικών εταιρειών» και µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µε στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιµα, ιδιαίτερα τις µεγάλες εισαγωγές πετρελαιοειδών και την τοπικοποίηση των σηµαντικών κεφαλαίων που εξάγονται σήµερα για εισαγωγή πετρελαίου.
♦ Οικολογικές παρεµβάσεις στο αστικό περιβάλλον, οικολογικές γειτονιές, που θα στοχεύσουν και στην κοινωνική ενσωµάτωση των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων και των µεταναστών.
Πρόκειται, όπως λένε, για ένα Πράσινο New Deal , µε επενδύσεις µεγάλης έκτασης ύψους 50 δισεκατοµµυρίων ευρώ µέσα στην επόµενη πενταετία που µπορούν να δηµιουργήσουν 750.000 θέσεις εργασίας παράλληλα µε την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής.
Πηγη topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)