Εφιάλτης για τους Ελληνες η ανεργία

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 85,39% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε.

Το 52,63% των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών δηλώνει στις μέρες μας ότι σκέφτεται την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό


Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου
















Ευρωσκεπτικιστές και με έντονο φόβο απώλειας της εργασίας τους εμφανίζονται οι Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συγκρότηση δικτύου δράσεων των δημόσιων πανεπιστημίων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για την υποστήριξη των φοιτητών αλλά και των πολιτών.

Την εικόνα τρόμου, όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Οpinion Poll» Ζαχαρίας Ζούπης, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνει απόλυτα το 60,33% των ερωτηθέντων που απάντησε καταφατικά στο ερώτημα «Φοβάστε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να μην έχετε δουλειά;».

«Μαύρη» εργασία

Επιπλέον, ενδεικτικό αυτής της πίεσης είναι ότι ένα 36,54% αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση «Ποια είναι η επαγγελματική σας κατάσταση;», με το 18,94% να απαντά ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας, το 6,98% να δηλώνει ότι εργάζεται ευκαιριακά, άρα σε κάποιας μορφής ελαστική ή «μαύρη» απασχόληση και μόλις ένα 29,90% να απαντά ότι έχει μόνιμη απασχόληση.

Η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα ωθούν το 21,93% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι σκέφτεται την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 52,63% στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών, δηλαδή τους νέους που εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από κάθε άλλη ομάδα.

Αντικρουόμενες ήταν οι απόψεις για τους μετανάστες, με το 49,83% να απαντά ότι η παρουσία τους δημιουργεί πρόβλημα στην εύρεση εργασίας από νέους και το 41,22% να θεωρεί ότι η ανεργία των νέων δεν σχετίζεται με την παρουσία μεταναστών.

Φαίνεται, επίσης, ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει ριζώσει για τα καλά στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των απανωτών προγραμμάτων λιτότητας από τους εταίρους μας. Το 85,39% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. αυτή την περίοδο, εύρημα που προκάλεσε έκπληξη. Το παζλ της απαισιοδοξίας και της αμφιβολίας για την πορεία της Ε.Ε. συμπληρώνεται με ένα σημαντικό 70,76% που θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν θα ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα μέσα στο 2014 και το 2015.

Μοναδική ελπίδα για τη βελτίωση των πραγμάτων δείχνει να αποτελεί η παιδεία: Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να στηρίζει τον θεσμό του πανεπιστημίου, με το 62,46% να χαρακτηρίζει την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης από μέτρια έως καλή. Επιπλέον, μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν από τους πανεπιστημιακούς, με το 83,39% να θεωρεί ότι οι άνθρωποι του πνεύματος θα πρέπει να παρέμβουν στη διαχείριση της κρίσης. «Ενώ η εικόνα της κοινωνίας μας για την κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι σε μεγάλο ποσοστό αρνητική, ταυτόχρονα οι πολίτες σέβονται τον θεσμό του πανεπιστημίου και ζητούν τη βοήθειά του, οπότε σ’ αυτό θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πελεγρίνης.

Η έρευνα διεξήχθη με πρωτοβουλία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την εταιρεία «Opinion Poll» το διάστημα 22-24 Μαΐου σε πανελλαδικό δείγμα 1.011 ατόμων.
Πηγη www.efsyn.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ