Θολούρα με τα μέτρα για το «νέφος της φτώχειας»

Αλαλούμ προκάλεσαν οι… εξηγήσεις των Γ. Στουρνάρα, Γ. Μανιάτη και Αδ. Γεωργιάδη για την Κοινή Υπουργική Απόφαση αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης. Βουλευτές της Ν.Δ. δυσφορούν για ακόμη μία φορά με τον τσάρο της οικονομίας.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

adonis-maniatis-stournarasΣτον καιρό εναπόθεσε τις ελπίδες της η κυβέρνηση για την αιθαλομίχλη και στους περιφερειάρχες τις ευθύνες στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες. Σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις από τους δήμους και τους ιατρικούς συλλόγους και να αποτραπεί άλλο ένα κύμα κοινωνικής δυσφορίας, ανήμερα τα Χριστούγεννα οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης έδωσαν συνέντευξη Τύπου, έπειτα από μία σύσκεψη χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι τρεις υπουργοί συναντήθηκαν κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να εξηγήσουν τα μέτρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τη διαχείριση του «νέφους της φτώχειας», όπως έχουν χαρακτηρίσει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης πάνω από τις ελληνικές πόλεις οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Α. Σαφάρι και Κ. Σιούτας. Πλην όμως, αντί για πειστικές απαντήσεις, οι υπουργοί προκάλεσαν περισσότερα ερωτήματα, αλλά και πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, 41 βουλευτές της Ν.Δ. είχαν υποβάλει εκ νέου ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τις δραματικές επιπτώσεις που έχει ο υψηλός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης στην κοινωνία και τα αμφίβολα δημοσιονομικά αποτελέσματα στην οικονομία.

Το… λαθρεμπόριο

Οι απαντήσεις των τριών υπουργών έριξαν… ξύλα στη φωτιά και οι πρώτες αντιδράσεις από τους «γαλάζιους» βουλευτές, χρονιάρες μέρες, έχουν κάνει άνω – κάτω το κυβερνητικό σχήμα. Ειδικότερα, η αναφορά του Γ. Στουρνάρα ότι το «μέτρο [η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης] θεωρείται απολύτως επιτυχημένο» και του Αδ. Γεωργιάδη ότι «όσοι εξακολουθούν να πιέζουν για αλλαγή του μέτρου, άθελά τους θέλουν (!) να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων πετρελαίου» προκάλεσαν πικρόχολα σχόλια ακόμη και στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο έγιναν ερωτήσεις από τους άλλους υπουργούς που έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να τους δοθούν διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζονται τα προληπτικά μέτρα. Οι δε βουλευτές που είχαν καταθέσει ερωτήσεις επί του θέματος (τρεις φορές) πνέουν μένεα κατά των υπουργών που έχουν τη βασική ευθύνη, και ιδίως του Γ. Στουρνάρα.

Στον υπουργό Οικονομικών καταλογίζουν ότι, ενώ στις δηλώσεις του παραδέχτηκε απολύτως το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, λέγοντας ότι «η μείωση των ποσοτήτων στο πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθε στο 70% (60% μεταξύ του 2012 και του 2013)», απέδωσε τη μείωση στις καιρικές συνθήκες και στην αποθεματοποίηση του 2012 και μόνον κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής.

Οι… πισίνες

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τον φόρο, τονίζοντας ότι «και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να τον εφαρμόσουν αλλά καμία δεν τόλμησε να το κάνει», χρησιμοποιώντας μάλιστα το επιχείρημα ότι έτσι θα επιδοτούνταν και «αυτοί που θέλουν να θερμάνουν πισίνες». «Με άλλα λόγια, ο υπουργός είναι σαν να κορόιδευε την ελληνική κοινωνία, όταν έστελνε γραπτό αίτημα στην τρόικα για τη μείωση του φόρου και διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά τη μείωση αλλά η τρόικα δεν μας αφήνει» σχολιάζει βουλευτής που έχει υπογράψει και τις τρεις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί προς τον υπουργό Οικονομικών. Αμφισβητούνται επίσης τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, ότι πέρυσι σχεδόν έπιασε τον στόχο (6,6 δισ. ευρώ από τα 6,8 που είχαν προϋπολογιστεί) και φέτος θα πιάσει 6,5 δισ. ευρώ, θα υπάρξει δηλαδή απόκλιση μόλις 353 εκατομμυρίων.

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί των «γαλάζιων» βουλευτών με τον υπουργό Οικονομικών έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα καθημερινά ο κ. Στουρνάρας να δέχεται βολές, ομαδικές και προσωπικές, και να χρειάζεται η διαρκώς επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωση του Αντ. Σαμαρά ή των συνεργατών του ότι ο «τσάρος» έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού. Το παράδοξο είναι ότι στην ίδια θέση έχουν περιέλθει και οι υπουργοί Υγείας και Περιβάλλοντος, που επίσης το τελευταίο διάστημα έχουν δεχτεί επικρίσεις στους τομείς της ευθύνης τους. Επειτα δε και από την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, με προτάσεις για επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέφους, εκτός από το μέτωπο των βουλευτών με τους υπουργούς, ενδέχεται να ανοίξει και μέτωπο ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Στο μέγαρο Μαξίμου είναι η τρίτη φορά που βλέπουν τον κ. Μανιάτη να αποτυγχάνει παταγωδώς στη διαχείριση μιας κρίσης (είχε προηγηθεί το black out της Σαντορίνης το καλοκαίρι και η επανασύνδεση των κομμένων ηλεκτροδοτήσεων προ μηνός).

Κάλυψη από το… πλεόνασμα

Με τον τρόπο που παρουσίασε ο υπουργός την Κοινή Υπουργική Απόφαση προκάλεσε σύγχυση σε όλες τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ, ειδικά εκεί όπου υπάρχει συχνή εμφάνιση του νέφους. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ως όριο για τη λήψη μέτρων τα 150 μgr. Ωστόσο από τις δηλώσεις δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα και με 120 ή και 100 μgr. «Ο περιφερειάρχης έχει την ευθύνη να παίρνει την αντίστοιχη απόφαση [για τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στα νοικοκυριά που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος]». Οσον αφορά το κόστος, η μόνη εξήγηση που δόθηκε είναι ότι «θα καλυφθεί μελλοντικά από το πρωτογενές πλεόνασμα».

Ολη αυτή η σύγχυση έχει μεταφερθεί και στο υπουργείο Εσωτερικών, που έχει την εποπτεία των Περιφερειών και των ΟΤΑ, και αναμένονται λεπτομερείς οδηγίες. Πάντως, το γεγονός είναι ότι τρεις ημέρες μετά τη συνέντευξη των συναρμόδιων υπουργών, αντί να απλουστευτούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, έχουν πολλαπλασιαστεί τα ερωτήματα ακόμη και για το πόσοι είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε για 5 εκατομμύρια Ελληνες, ο Γ. Μανιάτης για περίπου 2 εκατομμύρια Ελληνες (150.000 στην Αττική και 72.000 στη Θεσσαλονίκη) και ο Γ. Στουρνάρας απέφυγε να δώσει αριθμό για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου αλλά απηύθυνε έκκληση προς τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης να υποβάλλουν αιτήσεις καθώς υπάρχει αδιάθετο ποσό περίπου 200 εκατομμυρίων.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ