Υψηλή τάση στο πρώτο θερινό τμήμα

Αρχίζει την Τετάρτη η μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή. Υψηλοί τόνοι την Παρασκευή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχίζει την Τετάρτη η μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή. Υψηλοί τόνοι την Παρασκευή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ξεκινά η μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών για τα φετινά Θερινά Τμήματα της Βουλής. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και προβλέπει τον διαμελισμό της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού με τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί στο Α’ Θερινό Τμήμα και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Β’ Θερινού, περί τα τέλη Ιουλίου.

Μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει δόθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια, με αφορμή την ψήφιση ενός νομοσχεδίου συμπληρωματικού του επενδυτικού νόμου. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ότι «δεν μπορείτε να βαφτίζετε επενδύσεις το χάρισμα της ενέργειας σε εγχώριους και πολυεθνικούς ομίλους, σε μια ολιγαρχία και ένα κλειστό κλαμπ συμφερόντων». Προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχτεί να περνούν νομοσχέδια, «που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας, στα Θερινά Τμήματα με διαδικασίες εξπρές» και έκανε λόγο για εξυπηρέτηση «“ημετέρων” διαπλεκόμενων επιχειρηματιών που ελέγχουν ΜΜΕ, ενέργεια, κατασκευές, πετρέλαια κ.ά.». «Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας που δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκποιεί δημόσιο πλούτο και στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά τού ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος τάχθηκε κατά του διαμελισμού της ΔΕΗ και προειδοποίησε ότι η τιμή του ρεύματος στα χαμηλά τιμολόγια, δηλαδή το οικιακό ρεύμα, θα αυξηθεί.

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης τόνισε ότι το «σπάσιμο» της ΔΕΗ εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν ιδιωτικά μονοπώλια στην ενέργεια, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο είναι κοινοτική υποχρέωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με την επιχειρούμενη διαδικασία θα γίνουν επενδύσεις και θα εκσυγχρονιστεί το δίκτυο, ειδικά στα νησιά, υπενθυμίζοντας το περυσινό μπλακ άουτ στη Σαντορίνη στο μέσον της τουριστικής σεζόν.

Χάρης Ιωάννου
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ