Η κυβέρνηση έπαθε… ηλίαση


 

Η τακτική του Μαξίμου έχει δημιουργήσει φρούδες ελπίδες στους κυβερνητικούς βουλευτές για χαλάρωση του προγράμματος και η διακοπή των εργασιών της Βουλής πυροδότησε δημόσιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.


Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Η διακοπή των εργασιών της Βουλής, ανάμεσα στο πρώτο θερινό τμήμα και στο δεύτερο, ανέδειξε τις λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες κινούνται οι κυβερνητικοί εταίροι. Οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από τα επόμενα μέτρα που προγραμματίζει να νομοθετήσει η κυβέρνηση τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Η προσγείωση αναμένεται απότομη για τους βουλευτές, καθώς ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έδωσε εντολή να σταματήσει αυτή η σκιαμαχία.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο βουλευτής Επικρατείας Δ. Σταμάτης και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Αθ. Μπούρας, επικοινώνησαν με τη Χ. Τρικούπη και συζήτησαν την ατζέντα με τα προαπαιτούμενα και τον συντονισμό των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Παράλληλα όμως συζήτησαν και τα θέματα πολιτικών διαφωνιών που ανακύπτουν στον δημόσιο διάλογο, αναφορικά με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, μέχρι και για τις ευθύνες του παρελθόντος.

Ωστόσο, η ίδια η τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε όλους τους βουλευτές της κυβέρνησης, ότι το φθινόπωρο θα έχουμε χαλάρωση του προγράμματος και θα ακολουθήσουν διορθώσεις. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη σε δηλώσεις της στους ρ/σ Real Fm, Παραπολιτικά, Αθήνα 9,84 επανέλαβε ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και πρόσθεσε: «Τα λίγα προαπαιτούμενα, για τα οποία συζητούμε τώρα, δεν έχουν να κάνουμε τα κοινωνικά θέματα. Δεν συζητάμε ζητήματα που σχετίζονται με περαιτέρω επιβάρυνση του λαού. Το αντίθετο. Αυτό το οποίο συζητάμε είναι να φέρουμε σε πέρας τα συμφωνηθέντα που δεν έχουν να κάνουν με κοινωνικές επιβαρύνσεις, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις κοινωνικές ελαφρύνσεις».

Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης ζητούσε από τους υπουργούς που έχουν εκκρεμότητες με την τρόικα να επισπεύσουν τις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι πράξεις μέχρι τον Αύγουστο και στην επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου να μην υπάρξει εμπλοκή. Οι διαφοροποιήσεις, που καταγράφονται από τους βουλευτές, για την ώρα δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση, αφού οι μεν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εστιάζουν στα θέματα που πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση μετά τον Οκτώβριο (Ασφαλιστικό και εργασιακά), ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. περιστρέφονται γύρω από επιμέρους ζητήματα (όπως η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ).

Η αγωνία όλων πάντως είναι αν θα καταφέρει ο κόσμος να αντεπεξέλθει στα φορολογικά βάρη του δεύτερου εξαμήνου. Οι καθημερινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου ως προς την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος μόνον καθησυχαστικά δεν λειτουργούν στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν την ευκαιρία να δουν τους ψηφοφόρους τους. Ακόμη και στις δημόσιες εμφανίσεις τους πολλοί από αυτούς δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Η βουλευτής της Ν.Δ. Φ. Πατριανάκου, μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο ακόμη και για μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης, προκειμένου οι φορολογικές ελαφρύνσεις να περάσουν στον κόσμο τώρα, λέγοντας ότι «η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να πληρώσει».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ