Ετοιμάζονται να δώσουν συγχωροχάρτια σε ενόχους

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ (Α.Ω.)

 

Τα περισσότερα αφορούν την πενταετία 1997-2002 και είχαν καταρτιστεί την περίοδο Τσοχατζόπουλου - Σμπώκου - Κάντα. Σε πολλές συμβάσεις έχουν διαπιστωθεί παρανομίες και υπάρχουν προφυλακίσεις.

Του Μάνου Τσαλδάρη

Τη λογική της γάτας, που καλύπτει τα περιττώματά της και συμπεριφέρεται σαν να μη συνέβη τίποτα, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω.) που συζητήθηκαν προχθές στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής επ’ ευκαιρία του νομοσχεδίου που κατέθεσε την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, και με το οποίο -εάν τελικά ψηφιστεί- θα επιφέρονται επιβαρυντικές προς το συμφέρον του Δημοσίου αλλαγές.

Δίχως να έχουν εκτελεστεί…

Κατά τη συζήτηση της πρώτης ημέρας, όπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» έγκυρες πηγές, κατατέθηκαν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μέσα στην τελευταία τετραετία πιστώθηκαν Α.Ω. χωρίς να έχουν εκτελεστεί ποτέ ή εντός του συμφωνημένου χρόνου, χωρίς να έχουν επιβληθεί στις εταιρείες ποινικές ρήτρες για την αθέτηση της συμφωνίας, ότι για ορισμένα από αυτά έχουν εκφραστεί υπόνοιες για υπερκοστολόγηση και αρκετά εξετάζονται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Παρ’ όλα αυτά και παραβλέποντας όλα τα προηγούμενα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου «ξεχνώντας» μεγάλο μέρος από τα Α.Ω. από τα οποία θα απομείνουν ως απαιτητά ελάχιστα.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ήταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που θα συνεχιστεί σήμερα, να δημιουργηθούν όχι μόνο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και στους βουλευτές της Ν.Δ. Κ. Κουτσογιαννακόπουλο και Θ. Νταβλούρο ερωτήματα τα οποία και αναμένουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Ο παριστάμενος, μάλιστα, στη συζήτηση υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ι. Λαμπρόπουλος, δεσμεύτηκε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής τα στοιχεία που ζήτησαν οι βουλευτές θα τους δοθούν. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος δεν ήταν παρών.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβριο του 2010 η πιστωτική (λογιστική) αξία των «ληγμένων» Α.Ω. ανερχόταν σε 2,9 δισ. ευρώ και η εκτιμώμενη πραγματική αξία τους ανερχόταν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο 2014 η πιστωτική αξία των ληγμένων Α.Ω. ανερχόταν σε μόλις 900 εκατ. ευρώ και η εκτιμώμενη πραγματική σε περίπου 90 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο αυτή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πιστώθηκαν Α.Ω. πραγματικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Πληροφορίες μάλιστα της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκαν στην πενταετία 1997-2002 και είχαν καταρτιστεί την περίοδο Τσοχατζόπουλου – Σμπώκου – Κάντα.

Παρανομίες

Σημαντικός αριθμός των συμβάσεων αυτών βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές, μεγάλος αριθμός Α.Ω. είναι από συμβάσεις για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί παρανομίες και υπάρχουν ακόμη και προφυλακίσεις, ενώ υπάρχουν και συμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί από εταιρείες που στελέχη τους κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα συγκεκριμένα Α.Ω. μετά από σχετική γνωμοδότηση είχαν «παγώσει» επί υπουργίας Β. Μεϊμαράκη και ακολούθως ο Β. Βενιζέλος, αφού θεώρησε τις συμβάσεις «ληγμένες», προώθησε ειδικό άρθρο βάσει του οποίου θα σχηματιζόταν μια νέα λίστα οφειλομένων Α.Ω. (δεν δημιουργήθηκε ποτέ), στην οποία οι εταιρείες θα υποχρεούνταν να εκτελέσουν το λιγότερο το 25% της αρχικής σύμβασης. Με τον νέο νόμο, τα Α.Ω. που απομένουν είναι εκτιμώμενης πραγματικής αξίας 90 εκατ. ευρώ και η προτεινόμενη ρύθμιση, όπως λέγεται, δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την αξιοποίηση ούτε αυτού του ποσοστού των 25% που θα απέφερε Α.Ω. πραγματικής αξίας περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Αδιαφορώντας για τις αποφάσεις Μεϊμαράκη και Βενιζέλου, παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες να εκτελέσουν μέχρι και το 25% της αρχικής σύμβασης, δίνοντας έτσι ουσιαστικά συγχωροχάρτια σε όλους που ώς τώρα παρανόμησαν και δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ