Χάος με τους επιβαίνοντες του Norman Atlantic – Aγνοούνται 32 Έλληνες -Διασώθηκαν 201


Συνεχίζεται το απίστευτο αλαλούμ με τους επιβαίνοντες του Norman Atlantic.

Το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, επιβεβαιώθηκε η εικόνα σύγχυσης που επικρατεί ως προς τον αριθμό των επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο. Το μόνο, ως στιγμής, δεδομένο είναι ότι 201 Ελληνες διασωθέντες είναι πλέον ασφαλείς είτε στο έδαφος είτε σε πλοία.  Ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι στόχος είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι Ελληνες επιβαίνοντες και πρόσθεσε ότι  συνεχίζονται οι έρευνες στο θαλάσσιο χώρο που εξελίχθηκε το συμβάν τόσο στον ελληνικό χώρο ευθύνης όσο και στον αλβανικό. Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει πόρισμα από τις ελληνικές αρχές ανεξαρτήτως της έρευνας που κάνουν  οι ιταλικές αρχές.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουσέπε Βόλπε, ο συνολικός αριθμός επιβατών ήταν 499 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ.

«Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με 179 άτομα, αλλά ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έχουν επιβιβασθεί σε εμπορικά πλοία» δήλωσε ο Ιταλός εισαγγελέας. «Η δικαστική έρευνα βασίζεται, έως τώρα, στις καταθέσεις διασωθέντων και στο υλικό από κινητά τηλέφωνά τους» πρόσθεσε.

Δύο Ιταλοί οδηγοί φορτηγών έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο πλοίο «Norman Atlantic» σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Τα πτώματα αναγνωρίστηκαν από συναδέλφους τους που εργάζονται στην περιοχή της Νάπολης.

Επίσης, έχασαν τη ζωή τους δύο Αλβανοί ναυτικοί, οι οποίοι επέβαιναν στο ρυμουλκό «Ιλλιρία».

Νωρίτερα σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος «Norman Atlantic» επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνοούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαμβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου.

Διασταύρωση στοιχείων γίνεται από το πρωί μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά προχθές τα ξημερώματα, ενώ έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας και στο οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περισυλλογής από τα εναέρια μέσα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός, ανακοίνωσε ότι η λίστα με τους 95 διασωθέντες του Norman Atlantic, όπως επίσημα διαβιβάστηκαν από τους πλοιάρχους των πλοίων "San Giorgio" και "Luigi Durand De La Penne" στο ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος www.hcg.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 81 εξ αυτών βρίσκονται ασφαλείς στο "San Giorgio" και 14 στο "Luigi Durand De La Penne" που είχαν σπεύσει στην περιοχή για την επιχείρηση. Παράλληλα, 86 Έλληνες διασωθέντες έχουν ήδη αποβιβασθεί με ασφάλεια σε ελληνικό έδαφος.

Πάντως, εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις λίστες επιβατών, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί επίσημα από την εταιρεία στην ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να υπάρχει κομφούζιο με ευθύνη των ιταλικών Αρχών. Όπως τόνισε, παρά το ότι η εταιρεία επικοινωνεί τηλεφωνικά με Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic στο πλοίο San Giorgio, οι ιταλικές Aρχές δεν έχουν τα ονόματά τους στη λίστα. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλοίο βρίσκονται συνολικά περίπου 200 άτομα-επιβάτες του Norman Atlantic τους οποίους θα αποβιβάσουν αύριο οι Ιταλοί σε κάποιο ιταλικό λιμάνι.
Πηγη www.topontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ