Επικρίσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη στροφή Τσίπρα προς Μόσχα

EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Εξοργισμένοι είναι οι χριστιανοδημοκράτες από την ελληνορωσική προσέγγιση για ενεργειακή συνεργασία και το χτίσιμο νέων συμμαχιών μέσω της διπλωματίας των αγωγών, σύμφωνα με το πρακτορείο Spiegel.
Οι προσπάθειες της ελληνική κυβέρνησης να αναζητήσει βοήθεια στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους προκαλεί την αγανάκτηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, γράφει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού. 
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ στελέχη των χριστιανικών κομμάτων εμφανίζονται δυσαρεστημένα για τη διαφαινόμενη προσέγγιση της Αθήνας με τη Μόσχα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
 
«Επικίνδυνη η στρατηγική Τσίπρα»
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνη στρατηγική. «Στην πλάτη του ελληνικού λαού ο Τσίπρας προσπαθεί να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, οι “ερωτοτροπίες” του με τη Ρωσία δυσκολεύουν την αναζήτηση εποικοδομητικής λύσης με την Ευρώπη σε δημοσιονομικά ζητήματα». 
Ο κ. Βέμπερ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αναλογιστεί καλά εάν για τον ίδιο ένα «αυταρχικό, επιθετικό σύστημα σαν αυτό της Μόσχας είναι ο πιο κατάλληλος εταίρος, σε αντίθεση με τους ελεύθερους λαούς με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που επί δεκαετίες έχουν επιδείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».
Αλλά και ο Χέρμπερτ Ρόιλ επικεφαλής της ομάδας των χριστιανικών κομμάτων έστειλε σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα. «Ένταξη στην ΕΕ σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και όχι τεχνάσματα. Όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του».
Στο ίδιο κλίμα και ο Γκύντερ Κριχμπάουμ, εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά θέματα επίσης από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος συνέστησε ότι όποιος θέλει βοήθεια από την ΕΕ να στρέψει την πυξίδα του στις Βρυξέλλες και όχι στη Μόσχα. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «χάνει πολύτιμο χρόνο και εμπιστοσύνη, αντί να καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κόμης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ από το κόμμα των Φιλελευθέρων, τάχθηκε εν ανάγκη υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Εάν η χώρα συνεχίσει να μην είναι διατεθειμένη να παρουσιάσει γραπτό κατάλογο αξιόπιστων και απόλυτα ελέγξιμων μεταρρυθμίσεων, τότε θα πρέπει ίσως να τολμήσουμε ένα Grexit» δήλωσε το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). «Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδιο για το πώς θα βοηθηθεί η χώρα μετά την έξοδο».
Πηγη www.efsyn.grΜε πληροφορίες από Deutsche Welle

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ