Εξαλλη η... τρόικα του εσωτερικού

Οι τέως κυβερνητικοί «εταίροι», θίχθηκαν από την αποστροφή του λόγου του Αλ. Τσίπρα περί «τρόικας του εσωτερικού»

Συντάκτης:Έλενα Βαρίνου

Προσωπική επίθεση από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκε ο πρωθυπουργός με αφορμή την πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική του συνέντευξη. Οι τέως κυβερνητικοί «εταίροι», θιγμένοι από την αποστροφή του λόγου του Αλ. Τσίπρα περί «τρόικας του εσωτερικού», επιβεβαίωσαν και χθες στην Ολομέλεια της Βουλής την κοινή τους στρατηγική, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση τόσο για «αδυναμία διαπραγμάτευσης» όσο και για το ανοιχτό ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος.
Οι συμβουλές του Βαγγέλη
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος επέλεξε να τοποθετηθεί το μεσημέρι (κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ), τονίζοντας πως «ένας πρωθυπουργός που βρίσκεται σε κρίσιμη διαπραγμάτευση δεν προσβάλλει τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων» και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να εγκαταλείψει την «τακτική καταστροφής» και να προσχωρήσει στην πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση. Σημείωσε δε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, «πως ο ίδιος δεν παραπλανήθηκε (σ.σ. από τις εγγυήσεις Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ), παραπλάνησε τον λαό και το κόμμα του». Οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης κράτησαν το «ίσο» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλωσορίζοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον «μερκελισμό».
«Κατηγορείτε τον πρωθυπουργό γιατί δεν σκύβει το κεφάλι», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας προς τις πτέρυγες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ: «Μαζί με τους άλλους πυλώνες της διαπλοκής παλεύετε ακόμη για να γίνουμε “παρένθεση”. Οσο θα ζείτε με τη φαντασίωση πως θα υπογράψουμε μνημόνια και θα γίνουμε ίδιοι μ’ εσάς, είστε βαθιά νυχτωμένοι. Η παρένθεση στην πρόσφατη Ιστορία θα είστε εσείς…».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τη «βαρυσήμαντο πολιτικό γεγονός», διευκρινίζοντας πως τον ίδιο «τον ανησύχησε». Αναφέρθηκε σε «υποβάθμιση Βαρουφάκη», αιτιολογώντας τον «ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης» στην «έλλειψη στρατηγικής» και πρόσθεσε σχολιάζοντας την εκδοχή δημοψηφίσματος: «Ο πρωθυπουργός έχει στον νου του το δημοψήφισμα του Πόντιου Πιλάτου. Με κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ, άλλους όχι και τους ΑΝ.ΕΛΛ. να ψάχνονται. Ομως δεν υπάρχουν ουδέτερα δημοψηφίσματα. Με την προκήρυξή του η χώρα θα καταστραφεί…».
Ο Ν. Βούτσης ανταπέδωσε, χαρακτηρίζοντας κατ’ αρχάς την τοποθέτηση Βενιζέλου «άθλια απολογητική των δανειστών». Κατήγγειλε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ πως «μαζί με τους άλλους πυλώνες της διαπλοκής» εξακολουθούν να παλεύουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, ενώ επανέλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στον Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας πως «έκανε και κάνει άριστα τη δουλειά του. Η στήριξη είναι ολόπλευρη σε όλο του το έργο».
Αχνα για την ΕΡΤ
«Περίμενα με αγωνία να μιλήσει ο κ. Βενιζέλος για το νομοσχέδιο που αφορά την ΕΡΤ», είπε. «Η σιωπή του γι’ αυτό αποτελεί μνημόνιο πίστης στη διαπλοκή που έχει διαμορφώσει όλο αυτό το τοπίο που προσπαθούμε να καθαρίσουμε», επανέλαβε. «Βγαίνει ο πρωθυπουργός (σ.σ. στην προχθεσινή του συνέντευξη) και μιλάει ανοιχτά και ωραία και έρχεται εδώ ο Βενιζέλος και τον κατηγορεί γιατί δεν έχει σκύψει το κεφάλι», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών και υπογράμμισε: «Αποτύχατε στο 1ο στάδιο και χάσατε τις εκλογές, αποτύχατε στο 2ο, τη στρατηγική της παρένθεσης. Το 3ο στάδιο είναι το εξής: Θέλετε να μας ενσωματώσετε και να γίνουμε ίδιοι μ’ εσάς. Ομως αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνια. Η παρένθεση στην πρόσφατη ιστορία θα είστε εσείς…».
«Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι το “μαύρο” της ΕΡΤ μάς έφερε εδώ, αλλά το “λευκό” που βλέπουμε μας τυφλώνει το ίδιο», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης, προσθέτοντας απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα: «Μην ανησυχείτε ότι θα γίνετε ίδιοι με την προηγούμενη κυβέρνηση, είστε ίδιοι από τα γεννοφάσκια σας…».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης είχε καλωσορίσει την κυβέρνηση «στον ρεαλισμό», καλώντας ταυτόχρονα τα στελέχη της να αφήσουν στην άκρη «τα περί μνημονίου και περί μερκελισμού». «Υπενθυμίζω τις προεκλογικές δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού περί “go back Μέρκελ” και ότι ο ίδιος δεν θα μιλούσε μαζί της, αλλά με τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης», συμπλήρωσε ο Αδ. Γεωργιάδης και κλιμάκωσε, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας: «Σήμερα άρχισε να τη βλέπει και να την παίρνει τηλέφωνο! Ο ίδιος όμως ήταν που προεκλογικά έλεγε ότι δεν θέλουμε τα λεφτά της Ευρώπης. Κι εσείς λοιπόν στον μερκελισμό ήρθατε, οπότε μη μας δουλεύετε».
«Μερκελισμός είναι να τους θεωρείς αναμάρτητους και όχι να τους επισημαίνεις τα λάθη της πολιτικής τους και να τους θέτεις το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», απάντησε ο Ν. Παππάς, επικρίνοντας την αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τα συμφέροντα της γερμανικής κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η κ. Μέρκελ είναι μια από τους 28 ηγέτες των κρατών της Ε.Ε.», είπε, υπενθυμίζοντας ότι «πριν από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο κ. Τσίπρας είχε δει και άλλους αρχηγούς κρατών που συμφωνούσαν ότι έπρεπε να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας».
«Εσείς έρχεστε εδώ και αναπαράγετε τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ