Νίκος Μωραΐτης: Δεν πληρώνω, διαστρεβλώνω


Δύο αληθινές ειδήσεις που «πειράχτηκαν» τηλεοπτικά, ώστε να γίνουν ψέμα.
του Νίκου Μωραΐτη
Μετά το βίντεο με τη δήλωση του αν. υπουργού οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για το «γερμανικό σύστημα πάταξης της φοροδιαφυγής», η Όλγα Τρέμη ευχήθηκε να παταχθεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.
«Όμως κάποιοι αρνούνται ακόμα και σήμερα να πληρώσουν τους φόρους τους», είπε η τηλεπαρουσιάστρια με ύφος αυστηρό, και πέρασε στο θέμα της εμπόρου από το Αμύνταιο που έκοβε αποδείξεις από μαϊμού ταμειακή μηχανή στην τοπική εμποροπανήγυρη.
Δεν είμαι καθόλου υπέρ του να ξεφεύγουν τα «μικρά ψάρια» με τη δικαιολογία ότι δεν πληρώνουν τα μεγάλα. Δεν μπορεί η παρανομία του μεγάλου να είναι το άλλοθι του μικρού. Όμως δεν μπορεί ένα κανάλι να εγκαλεί τη γυναίκα της εμποροπανήγυρης όταν το ίδιο αποτελεί ένα τεράστιο ψάρι το οποίο αρνείται να πληρώσει τις οφειλές του.
Η Όλγα Τρέμη νομίζει ότι είναι ο Πάπας του αλάθητου, που στέλνει τηλεοπτικές ευλογίες και μομφές χωρίς να κοιτάζει τα του οίκου της. Όσο τα κανάλια δεν πληρώνουν για τις δημόσιες συχνότητες που χρησιμοποιούν, η κάθε Τρέμη είναι εκατό φορές πιο ένοχη από την κυρία της εμποροπανήγυρης στη συνείδηση του κόσμου.
Αλλάζω κανάλι. ΣΚΑΪ τώρα, ο οποίος παρουσιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού μαζί με τον αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν στη Μυτιλήνη περίπου σαν στημένο θέαμα του Κιμ Γιονγκ-Ουν. «7000 πρόσφυγες αναχώρησαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης» λέει ο ρεπόρτερ, και δεν διστάζει να μιλήσει για «εικονική πραγματικότητα» που αντίκρισε ο πρωθυπουργός στο νησί. Ας μην κοροϊδευόμαστε, όταν ξέρει ο τοπικός άρχοντας ότι θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός το νησί του, κάνει ό,τι μπορεί για να εξωραΐσει μία κατάσταση. Από αυτό όμως μέχρι το σημείο της φιέστας τύπου Βόρειας Κορέας, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και, τελοσπάντων, προσωπικά είδα τον Τσίπρα και τον Φάιμαν να συναντούν τους πρόσφυγες στο ύπαιθρο, όχι σε καμία αίθουσα δεξιώσεων του δήμου.
7000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το νησί για να έρθει ο πρωθυπουργός. Πόσο απέχει αυτός ο αριθμός από τις 4000 – 5.500 που μεταφέρονται από τη Μυτιλήνη μία κανονική ημέρα χωρίς πρωθυπουργική επίσκεψη;
Ψέματα και ψεματάκια, μικρές και μεγάλες στρεβλώσεις της πραγματικότητας, έτσι ώστε η είδηση να γίνει τηλε-είδηση. Ξέρουμε πώς λασκάρεται μία αλήθεια για να γίνει βολική. Ξέρουμε πώς συνεργούν τα κανάλια. Κι όσο έρχεται πιο κοντά το «περάστε από το ταμείο για την οφειλή σας», τόσο η είδηση θα «πειράζεται» περισσότερο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ