Λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα έστειλε η Γερμανία

Στα «χέρια» του υπουργείου Οικονομικών | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εξονυχιστκοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη λίστα με τους περίπου 10.000 Έλληνες που έχουν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν κρούσματα φοροδιαφυγής.
Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κατά την προσέλευσή του στη Βουλή για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016.
«Εξονυχιστικούς ελέγχους ξεκινούν από τη Δευτέρα, με τη συνδρομή και της Γερμανίας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη Λίστα που έχει σταλεί από τις γερμανικές αρχές και αφορά 10.588 Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα με ποσά -για το 2006- ύψους 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων και -για το 2008- ύψους 2,9 δισ. ελβετικών φράγκων», είπε ο υπουργός.

Το νήμα της φοροδιαφυγής «από την αρχή»

Όπως τόνισε, στο υπουργείο «πιάνουν το νήμα από την αρχή».
«Δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ».
Ο Τρύφων Αλεξιάδης εκτίμησε ότι πίσω από αυτά τα ποσά και τα ονόματα πιθανόν να κρύβονται και άλλα πρόσωπα, όπως είχε διαπιστωθεί και για τη λίστα Λαγκάρντ, όπου πίσω από μια περίπτωση «κρύβονταν πολλά ΑΦΜ. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να ελέγξουμε και για τη λίστα από τη Γερμανία», επισήμανε.
Πάντως σημείωσε ότι στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».
Νωρίτερα σήμερα η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε διαβιβάσει τα στοιχεία από 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε τράπεζα της Ελβετίας. Η διαβίβαση έγινε μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Σαν τη λίστα Λαγκάρντ
Πρόκειται για ακόμη μία λίστα, μετά την περιλάλητη λίστα «Λαγκάρντ», αυτή με τους Έλληνες που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο και τη λίστα «Λιχτενστάιν», ο έλεγχος των οποίων ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. 
Τα νέα στοιχεία θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα δεδομένα των 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Το συνολικό υπόλοιπο των λογαριασμών ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.
«Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές στον αγώνα του ελληνικού Δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Η συγκεκριμένη λίστα αναμένεται να πάει κατ’ ευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς και στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ώστε να γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες».
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ