Λίστα Λαγκάρντ: Δεν παραγράφονται τα αδικήματα – Οι τροπολογίες που ανοίγουν το… σεντούκι


Του Πέτρου Παπαβασιλείου
Παρατεταμένη διάρκεια -μακριά από τον κίνδυνο της παραγραφής- και πλήρη νομική κάλυψη απολαμβάνουν οι έλεγχοι των οικονομικών εισαγγελέων για τους Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ».
Η κυβέρνηση με δύο συγκεκριμένες τροπολογίες αφενός παρατείνει την διάρκεια των ελέγχων κατά ένα χρόνο, απομακρύνοντας τον μέχρι πρότινος υπαρκτό κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων, αφετέρου δε νομιμοποιεί τη χρήση στοιχείων, ακόμα κι αν αυτά αποκτήθηκαν παράνομα, όπως είναι τα τραπεζικά δεδομένα που υπέκλεψε ο Ερβέ Φαλτσιανί από την τράπεζα HSBC.
Η πρώτη τροπολογία για την παράταση των ελέγχων της «λίστας Λαγκάρντ» κατά ένα έτος κατατέθηκε στις 16 Οκτωβρίου, ύστερα από σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Δείτε το video που ακολουθεί από 31:13 έως 32:00
Τσίπρας: Καμία παραγραφή σε υποθέσεις φοροδιαφυγής
        

Η δεύτερη τροπολογία, με την οποία επιτρέπεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών, κατατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η εν λόγω τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, προκειμένου να ακυρώσει τις νομικές προσπάθειες των ελεγχόμενων να καταστήσουν τους ελέγχους μη νόμιμους. Σημειώνεται ότι η «λίστα Λαγκάρντ» θεωρείται προϊόν κλοπής και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει υλικό για την απαγγελία πιθανών εγκλημάτων, αν δεν προωθείτο η παραπάνω τροπολογία.

         

Εισπράχθηκαν ήδη 14,7 εκ. ευρώ από τη «λίστα Λαγκάρντ»
Στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «F & M Voice» δείχνουν ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και οι άλλες αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες που έχουν επιληφθεί των ελέγχων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της «λίστας Λανγκάρντ» βεβαίωσαν ως τώρα φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους άνω των 26 εκατομμυρίων ευρώ σε 23 περιπτώσεις. Από το ποσό αυτό όμως εισπράχθηκαν περίπου 14,7 εκατ. ευρώ, καθώς οι περισσότεροι από τους ελεγχθέντες φορολογουμένους έκαναν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ν. 4321/2015 που προέβλεπαν διαγραφή του συνόλου των προστίμων, των τόκων, των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των βασικών φορολογικών τους οφειλών ή διαγραφή μεγάλου μέρους των πρόσθετων αυτών επιβαρύνσεων σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών κι έτσι γλίτωσαν από την πληρωμή ποσών συνολικού ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ.
Πηγη www.altsantiri.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ