Δικαιότερη φορολογία εισοδήματος – Το σχέδιο της κυβέρνησης



Mηδενικές επιβαρύνσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα σημαντικά βάρη σε όσους εισπράττουν περισσότερα από 60.000 ευρώ ετησίως φέρνει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος φέρνει μηδενικές επιβαρύνσεις για περίπου 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα έως9.100 ευρώ, κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα,μείωση φόρων για εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και εκτόξευση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογουμένους μεεισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Το τελικό σχέδιο προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων, καθώς καινέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο «Έθνος της Κυριακής», η νέα φορολογική κλίμακα «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς». Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προβλέπει τα εξής: Η φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων έχει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές που ξεκινούν από 22% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα:
  • 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
  • 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
  • 37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
  • 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ
Με την κλίμακα αυτή θα φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με τη διαφορά ότι για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπεται αφορολόγητο όριο, ενώ τα εισοδήματα των επαγγελματιών θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, όπως και σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ