Το ελληνικό χρέος τούς φέρνει... μακριά


Κριστίν ΛαγκάρντΛαγκάρντ και Ευρωπαίοι δεν τα βρίσκουν στο ζήτημα του ελληνικού χρέους | AP Photo/Virginia Mayo
Στόχος της προσεχούς συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει:
♦ το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ
♦ το πακέτο εφεδρικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης («κόφτης») των δημόσιων οικονομικών σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018
♦ και μια πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Προάγγελος το EWG

Το ζήτημα του χρέους είναι και το δυσκολότερο, γι' αυτό και πολλά θα κριθούν από τις διαβουλεύσεις που θα προηγηθούν και την εισήγηση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group), που θα συνέλθει τη Δευτέρα το απόγευμα, προς τους υπουργούς των 19.
Την επεξεργασία της εν λόγω εισήγησης για το πώς θα διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν αναλάβει ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης Τόμας Βίζερ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ -ένας Αυστριακός και ένας Γερμανός, ενώ και οι δύο θεωρούνται άνθρωποι του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες ως προς την εισήγηση προς τους υπουργούς. Το μόνο βέβαιο, είπε, είναι ότι μία πολιτική συμφωνία για το χρέος θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων.

Αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ

Tο πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είναι οι συζητήσεις για τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος να παραταθούν για τους επόμενους μήνες και η πρώτη αξιολόγηση να κλείσει εν μέρει με μια θετική γνωμοδότηση του Ταμείου, χωρίς ωστόσο την επίσημη συμμετοχή του.
Πάντως το Ταμείο εμφανίζεται πρόθυμο για έναν δίκαιο συμβιβασμό που θα έχει ουσία («that it will make sense», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές του ΔΝΤ).
O συμβιβασμός θα πρέπει, λένε στην Ουάσινγκτον, ταυτοχρόνως να εδράζεται σε ρητές δεσμεύσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων με τρόπο τέτοιο που να μην τίθενται υπό αίρεση μελλοντικά. Κάτι που έγινε, εκτιμούν, με τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 καθώς η Ευρώπη υπαναχώρησε από αυτήν.
Σημείο-κλειδί, τέλος, παραμένει και η πρόταση του ESM για εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ με σκοπό να μειώσει το Ταμείο την παρούσα χρηματοδοτική του έκθεση στην Ελλάδα, γεγονός που με τις κατάλληλες εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρώπης μπορεί να επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει με ένα μέρος χρημάτων στο νέο πρόγραμμα.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ