Ολα τα λεφτά στην πίστα της TV

Τη στιγμή που το Mega ζητά να μειωθεί η τιμή εκκίνησης των τριών εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες, ήρθε το Epsilon TV του Φίλιππου Βρυώνη και ζητά η εκκίνηση να οριστεί στα 35 εκατ. ευρώ!


Ποια, τώρα, τρία εκατομμύρια ευρώ για τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες; Πρόκειται για... ψίχουλα πια. Ηρθε το Epsilon TV του Φίλιππου Βρυώνη να σπάσει τα κοντέρ και ζητεί, κρατηθείτε, η τιμή να οριστεί στα 35 εκατομμύρια, υπερδεκαπλάσια δηλαδή.
Αν ήμουν το Ελληνικό Δημόσιο και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας (ο Νίκος Παππάς, εν προκειμένω) θα τον καλούσα πάραυτα για ραντεβού, να τα βάλουμε κάτω τα πράγματα να δούμε πώς το εννοούν ακριβώς. Να το συζητήσουμε, βρε αδελφέ.
Η ιδιοκτησία του Epsilon TV, λοιπόν, ζητεί επισήμως για κάθε μία από τις άδειες να οριστεί τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια ευρώ, θέτοντας δύο μόνο προϋποθέσεις: το τίμημα να δοθεί τμηματικά σε δόσεις και όχι εφάπαξ και, δεύτερον, να δεσμευτεί το υπουργείο Επικρατείας ότι για το χρονικό διάστημα ισχύος των αδειών (10 έτη) δεν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.
Αυτό το δεύτερο πώς θα μπορέσει να το εξασφαλίσει με το ελληνικό κράτος που δεν φημίζεται για τη συνέχειά του, είναι ένα ζήτημα. Υπάρχουν οι ποινικές ρήτρες, θα μου πείτε, αν αυτές βέβαια μπορούν να διασφαλίσουν κάποιον.
Οπως και να ’χει, η πρόταση έπεσε στο τραπέζι και τάραξε τα νερά. Είτε είναι πραγματική πραγματική, είτε για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως βγάζει στη σέντρα το Mega που, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.», όχι μόνο κατέθεσε προδικαστική προσφυγή εναντίον της προκήρυξης για τις άδειες των καναλιών, αλλά ζητεί μέσω του Σταύρου Ψυχάρη (προέδρου του Δ.Σ. της «Τηλέτυπος») γενναία μείωση τις τιμής εκκίνησης καθώς τα τρία εκατομμύρια του φαίνονται πολλά.
«Ο καθορισμός -σημειώνει- της τιμής εκκίνησης για καθεμία από τις τέσσερις (4) άδειες στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000) καθιστά αδύνατη ή υπερβολικά δυσχερή την υποβολή προσφοράς εκ μέρους της Εταιρείας μας στην παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία». Και μας κάνει σαφές πως το Mega δεν διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται: «Η Εταιρεία μας δεν είναι σε θέση να υποβάλει οικονομική προσφορά 3.000.000 ευρώ».
Τεράστια η διαφορά και πιθανότατα σε κάποιους να δημιουργούνται απορίες: το ένα κανάλι αδυνατεί να πληρώσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ και το άλλο επιθυμεί να δώσει 12 φορές παραπάνω; Πώς εξηγείται κάτι τέτοιο;
Αν η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση (έστω!) τότε η κυβέρνηση θα βγει κερδισμένη στο τέλος, μια και τα ποσά που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους θα είναι σαφώς μεγαλύτερα. Ούτως ή άλλως, όπως βλέπετε και στο ρεπορτάζ στην πιο κάτω στήλη για τους ιδιοκτήτες media που μας έρχονται από το... εξωτερικό, αρχίζει κινητικότητα στον χώρο των τηλεοπτικών ΜΜΕ. Η αδειοδότηση προκαλεί θέματα.
Στο υπουργείο Επικρατείας πάντως την ακούνε την πρόταση Βρυώνη με ενδιαφέρον. Οχι τόσο ως προς το σκέλος της για το τίμημα, μια και θεωρούν πως η χαμηλότερη τιμή εκκίνησης θα βάλει περισσότερους στο παιχνίδι σε σχέση με τη μεγαλύτερη που θα απέκλειε κόσμο, όσο κυρίως για τις δόσεις.
Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα επομένως να κάνουν δεκτή τη συγκεκριμένη πρόταση του Epsilon TV και να μην απαιτούν τα χρήματα σε εφάπαξ καταβολή αλλά σε δύο ή τρεις δόσεις. Οσο για το αν θα υπάρχουν περισσότερες από τέσσερις άδειες (ή αν θα θεσπιστούν, τελικά, επιπλέον θεματικές άδειες), η απάντηση είναι αρνητική. Θα ήταν unfair να ζητάς τώρα από κάποιον να επενδύσει και μετά να του παρουσιάσεις, ξαφνικά, νέους ανταγωνιστές που δεν τους είχε υπολογίσει. Δεν θα ήταν σοβαρά πράγματα.
Εν κατακλείδι, στο Mega τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα, μια και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο. Γι’ αυτό και προχωρούν σε στάσεις εργασίας. Χθες δεν (θα) είδατε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, σήμερα το πρωί δεν μεταδόθηκε η εκπομπή των Καμπουράκη-Οικονομέα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη κυλιόμενων 4ωρων στάσεων εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους στο Mega, «έπειτα από την αθέτηση της δέσμευσης της εργοδοσίας να καταβάλει τις οφειλόμενες αποδοχές προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους του β’ 15νθημέρου Μαρτίου 2016, του μηνός Απριλίου 2016, καθώς και την ελλιπή πληροφόρηση των εργαζομένων, γεγονός το οποίο δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας».

Ετοιμος από τον Ιανουάριο ήταν ο Τούρκος

Ο Acun IlicaliΟ Acun Ilicali | 
Από τον περασμένο Ιανουάριο είναι ήδη έτοιμος να… εισβάλει στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο ο Τούρκος «καναλάρχης» Acun Ilicali, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού TV8 και ενδιαφερόμενος όψιμα για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας στη χώρα μας.
Ο Τούρκος επιχειρηματίας έχει προχωρήσει από τις 18 Ιανουαρίου 2016 στην καταχώριση της εταιρείας του με την επωνυμία «Acun Medya A.E. Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η ίδρυση της εταιρείας έγινε μόλις δύο μήνες μετά την περιβόητη συνάντηση του Acun Ilicali με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.
Σε αυτή τη συνάντηση ο Ilicali είχε εκφράσει προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα το ενδιαφέρον του να αποκτήσει τηλεοπτική συχνότητα στην Ελλάδα, για να λάβει -σύμφωνα με τις τότε διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου- την απάντηση ότι θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.
Είναι άγνωστο αν η «Acun Medya A.E.» θα συμμετάσχει τελικά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ή αν θα επιδιώξει να συνεργαστεί ή να εξαγοράσει κάποια από τα υφιστάμενα κανάλια, όπως έχουν κατά καιρούς δηλώσει σε τουρκικά ΜΜΕ οι εκπρόσωποί του.
Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και σύμφωνα με τη συμβολαιογραφική πράξη που έχει καταχωριστεί στο ΓΕΜΗ αντικείμενο της δραστηριότητάς της είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή και μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων, η δημιουργία στούντιο παραγωγής, η έκδοση εντύπων, η παροχή υπηρεσιών διαφήμισης, η αντιπροσώπευση ή η συνεργασία με εταιρείες που ασκούν παρεμφερή δραστηριότητα κ.λπ..
Η έδρα της βρίσκεται στο Μαρούσι ενώ το διοικητικό της συμβούλιο αποτελείται από τον Αγγελο Χριστόπουλο, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος, τον ίδιο τον Ali Acun Ilicali και τον Ebru Atasav Tahranc. Β.Γ.
Πηγη www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ