Το καρτέλ... παγώνει το ΕΣΠΑ

Δημόσια έργαΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI


Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να παγώσουν με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα τα κοινοτικά κονδύλια των συγχρηματοδοτούμενων έργων και του ΕΣΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα στον απόηχο των αποκαλύψεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη δράση του καρτέλ των μεγαλύτερων εγχώριων και ξένων κατασκευαστικών εταιρειών τα τελευταία 27 χρόνια.
Σε μια περίοδο που η οικονομία έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ τις επενδύσεις και η κυβέρνηση ρίχνει όλο της το βάρος ακριβώς στο ξεπάγωμα των συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής αποφάσισε να εισηγηθεί την προσωρινή διακοπή όλων των εκταμιεύσεων κονδυλίων από το Περιφερειακό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τους «στημένους διαγωνισμούς» στην Ελλάδα, στην οποία εμπλέκονται σχεδόν όλες οι μικρότερες και μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες που διαχειρίστηκαν δημόσια έργα και έργα υποδομών από το 1989 μέχρι το 2016 στη χώρα μας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη την περασμένη Παρασκευή αλλά αποκαλύφθηκε χθες –ανήμερα της επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα- από την ιστοσελίδα «New Europe», η οποία δημοσιεύει το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, το οποίο υπογράφεται από τον Γερμανό επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βάλτερ Ντέφαα.
Ο Ντέφαα επικαλείται την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ενημερώνει ότι προτίθεται να δώσει εντολή να σταματήσουν οι εκταμιεύσεις κονδυλίων προς την Ελλάδα με εξαίρεση μόνο τα κονδύλια που προορίζονται για τεχνική βοήθεια, μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα με το καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.
Ουσιαστικά, δηλαδή, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που συνεδριάζει στις 21 Ιουλίου 2016, ή μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη φόρμουλα που θα αντιμετωπίζει το θέμα και θα «κλείνει» την υπόθεση.
Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε για το θέμα στις 10 Ιουνίου και λόγω της σοβαρότητας των ισχυρισμών για τη λειτουργία του καρτέλ, αλλά και επειδή η Ελλάδα έχει πρόσφατα υποβάλει αιτήματα για ενδιάμεσες πληρωμές για οκτώ προγράμματα της περιόδου 2014-2020, αποφασίστηκε η διακοπή της προθεσμίας αποπληρωμής με βάση το άρθρο 83 του κανονισμού 1303/2013.
Επίσης η Επιτροπή προειδοποίησε για πάγωμα της χρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 εκτός αν υπάρξει «εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των πιστοποιημένων δαπανών».
Σημειώνεται πως με βάση το άρθρο 83 του κανονισμού, προβλέπεται η αναστολή χρηματοδότησης για 6 έως 9 μήνες, εφόσον μεταξύ άλλων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σημαντικών ανεπαρκειών στη λειτουργία των συστημάτων διαχείρισης ελέγχου ή οι δαπάνες πληρωμής συνδέονται με σοβαρές παρατυπίες που έχουν σοβαρές δημοσιονομικές συνέπειες και ο κύριος διατάκτης πρέπει να διενεργήσει πρόσθετες επαληθεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει ήδη από τις 17 Ιουνίου 2016 ενημερωτική επιστολή και προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία χθες επιβεβαίωσε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική ότι δεν θα υπάρξει πάγωμα των χρηματοδοτήσεων.

Διορθωτικές κινήσεις

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις. Ως εκ τούτου τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».
Εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά, περιορίστηκε στην απάντηση ότι δεν θέλει να σχολιάσει διαρροές εσωτερικών εγγράφων.
Πρόκειται για μια κλασική απάντηση της Κομισιόν όταν δεν θέλει να ρίξει προς το παρόν λάδι στη φωτιά, αλλά επιβεβαιώνει την αποκάλυψη ενός σημαντικού θέματος.
Ο ίδιος εκπρόσωπος φρόντισε να παρατηρήσει ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει δράση όταν έχει στη διάθεσή της επίσημα δεδομένα.
Αλλωστε, όπως είπε, «η έρευνα είναι πρωτίστως ελληνική». Και αναγνώρισε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές.
Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δεν απέκλεισαν η απειλή παγώματος της χρηματοδότησης να αποτελεί άσκηση πολιτικής πίεσης στο πλαίσιο των μνημονιακών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ άλλοι εκτιμούσαν ότι η απόφαση αυτή θα επιταχύνει και ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την έκδοση και το περιεχόμενο της οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει στις 21 Ιουλίου 2016 για να αποφασίσει επί της επιβαρυντικής αλλά μη δεσμευτικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Θυμίζουμε ότι στα μέσα Μαΐου, αμέσως μετά τη δημοσίευση της εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η κυβέρνηση είχε σπεύσει να ρίξει γέφυρες συμβιβασμού με τα καρτέλ με δύο «φωτογραφικές» ρυθμίσεις που προβλέπουν μείωση κατά 15% στα πρόστιμα σε περίπτωση ομολογίας και παράλληλα δίνουν συγχωροχάρτι για όλες τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες εφόσον πληρωθούν τα πρόστιμα.
Αλλες πηγές με τις οποίες μίλησε η «Εφ.Συν.» ξέφραζαν ανησυχία για το ενδεχόμενο η υπόθεση των καρτέλ να εξελιχθεί σε βόμβα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα διαρθρωτικά ταμεία, εφόσον τελικά αποδειχθεί ότι από την πολυετή δράση του καρτέλ δεν ζημιώθηκε μόνο το ελληνικό Δημόσιο αλλά συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα ανάκτησης των χρηματοδοτήσεων που έχουν εκταμιευτεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Η επιστολή

Πάντως, κοινοτική πηγή διευκρίνισε ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει φύγει επιστολή της Κομισιόν προς τις ελληνικές αρχές για την εντολή του Β. Ντέφαα να «παγώσουν» οι εκταμιεύσεις κονδυλίων προς την Ελλάδα.
Η ίδια πηγή παρατήρησε ότι ο Γερμανός, ως επικεφαλής της Γ.Δ. Περιφερειακής Πολιτικής, θα μπορούσε να στείλει ο ίδιος την επιστολή στον αρμόδιο υπουργό.
Από την άλλη πλευρά, ο Β. Ντέφαα δεν μπορεί να πάρει μόνος του την ευθύνη για μία τέτοια απόφαση και θα πρέπει να έχει ενημερώσει την προϊσταμένη του, τη Ρουμάνα επίτροπο Κορίνα Κρέτσου και, ακόμη, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Την υπόθεση του καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών είχε αποκαλύψει πρώτη η «Εφ.Συν.» στις 17 Μαρτίου 2015.
Η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδίδει επιβαρυντικά στοιχεία για περισσότερες από 60 ξένες και ελληνικές τεχνικές εταιρείες, οι οποίες κατηγορούνται ότι τα τελευταία 27 χρόνια «μοίραζαν» μεταξύ τους διαγωνισμούς ή συνεννοούνταν για τις εκπτώσεις που θα προσφέρουν σε μεγάλα έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι, το Μετρό, ο Προαστιακός κ.λπ.
Ανάμεσα στις εταιρείες που εμπλέκονται συγκαταλέγονται διεθνείς κολοσσοί όπως η Hochtief, η Siemens, η Vinci, η Alstom, οι μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Ελλάκτωρ, η J&P Αβαξ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intracom (Intrakat), η Τεχνική Ολυμπιακή, καθώς και πολλές ακόμη.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ