Θετική εισήγηση Σόιμπλε για την εκταμίευση της δόσης

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική ΒουλήO Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή | AP Photo/Michael Sohn
Χθες «έκλεισε» το θέμα της συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της αναδόχου εταιρείας για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ενώ παράλληλα διευθετήθηκε το θέμα που αφορούσε στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ συμφωνήθηκε με τους «θεσμούς» να μετατεθεί για το τέλος Ιουλίου η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Ευρωπαίος eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα από το Eurogroup.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 εκατ. ευρώ σε δόσεις», δήλωσε σε ομιλία του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι.
«Γυρίζουμε πραγματικά μια σελίδα στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων», πρόσθεσε και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αθήνα βρίσκεται «πραγματικά σε θέση να στραφεί εν τέλει προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».
«Η μηχανή ξεκίνησε και αποφύγαμε το Grexit», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ναι» από Σόιμπλε

Το αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της δόσης για την Ελλάδα απέστειλε αργά χθες βράδυ στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Για να εκταμιευτεί η δόση απαιτείται η θετική εισήγηση από πέντε κοινοβούλια της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας - δεν χρειάζεται η έγκριση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ακόμη τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα ασχοληθεί προληπτικά με αυτή την υπόθεση, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη καθυστέρηση, επισημαίνει η εφημερίδα.
Όσον αφορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ