«Πόλεμος» ενστάσεων λίγο πριν την τελική ευθεία για τις άδειες

ΚανάλιαDreamstime

Τα… πόκεμον που θα τους δώσουν από τη μια «ανάσες χρονοκαθυστέρησης» και από την άλλη την πιθανότητα έστω και μικρής ανατροπής των δεδομένων στη διαδικασία αδειοδότησης περιεχομένου των τεσσάρων καναλιών φαίνεται ότι ψάχνουν παντοιοτρόπως οι καναλάρχες εθνικής εμβέλειας. 
Μέχρι στιγμής πάντως όπως όλα δείχνουν και δεν καταφέρνουν να «εντοπίσουν» και να «πιάσουν» κανένα πόκεμον τη προκοπής αλλά και τους… σκάνε ολοένα και πιο αρνητικές δικαστικές εξελίξεις. Η τελευταία, από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα σημαντική καθώς εκτός της απόρριψης των ασφαλιστικών τους μέτρων στο σκεπτικό σημειώνεται ότι η δημοπρασία των αδειών πρέπει να ολοκληρωθεί καθώς υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος…
Καταρρίπτονται όμως και οι… μύθοι που επιχειρούν τελευταία να προβάλλουν ορισμένοι. Στην απόφαση του ΣτΕ γίνονται αναφορές στην αυθαίρετη και χωρίς άδεια λειτουργία πολλών τηλεοπτικών σταθμών στην χώρα μας από τον 1989 (τον Νοέμβριο εκείνης της χρoνιάς είχε πρωτοεκπέμψει το Mega) καθώς και ότι ορισμένες άδειες καναλιών που εκδόθηκαν το 1993, ανακλήθηκαν αυτοδικαίως έπειτα από εννέα μήνες. Για τους τελευταίους μάλιστα τονίζεται ότι δεν υπήρχε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καμία νομική κάλυψη για τη λειτουργία τους, ή (ω της εκπλήξεως!) επιχειρήθηκε «η "νομιμοποίηση" της λειτουργίας τους με αλλεπάλληλες νομοθετικές διατάξεις (...) επ' αόριστον, σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ».
Σήμερα πάντως (29/7) έληξε η προθεσμία για την κατάθεση ενστάσεων στη διαδικασία αδειοδότησης. Και τα στελέχη όσων έχουν καταθέσει αίτησης και φάκελο συμμετοχής  στον διαγωνισμό κατέθεταν ενστάσεις μέχρι και ένα δεκάλεπτο όπως λέγεται πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν έχουν κατατεθεί ενστάσεις και από τους δέκα υποψήφιους. Δηλαδή, ενστάσεις κατέθεσαν τόσο οι επτά "παίκτες" που μετά τον έλεγχο της Grant Thornton  είχαν πάρει «πράσινο φως» (ΣΚΑΪ -συμφερόντων Γ. Αλαφούζου, STAR - οικογένεια Βαρδινογιάννη,  ΑΝΤΕΝΝΑ -οικογένεια Κυριακού, ALPHA – συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, Ιωάννης - Βλαδίμηρος  Χ. Καλογρίτσας ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ - συμφερόντων κυπριακής οφσόρ με μέτοχο στέλεχος που φαίνεται να συνδεέται με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, Αλτερ Εγκο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ – συμφερόντων Β. Μαρινάκη και EPSILON TV – συμφερόντων Φ. Βρυώνη) για να συνεχίσουν όσο και από τους τρεις (DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED - συμφερόντων Ι. Σαββίδη, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΕ και MEGA CHANNEL  - συμφερόντων Βαρδιογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη με πιθανή προσθήκη Φιλιππόπουλου) που είχαν εντοπιστεί ελλείψεις στους φακέλους τους. Να θυμίσουμε ότι από τη διαδικασία έχει απορριφθεί πλήρως η 11η υποψηφιότητα, αυτή του City News ΑRΤ TV - συμφερόντων Γ. Καρατζαφέρη καθώς δεν είχε υποβληθεί ούτε το απαραίτητο παράβολο (30.000 ευρώ) για την κατάθεση του φακέλου...
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό σε τι συνίστανται οι προαναφερόμενες ενστάσεις καθώς και πόσες ακριβώς είναι αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει στραφεί και ο ένας εναντίον του άλλου πριν φθάσουν στο τελικό... κονταροχτύπημα της δημοπρασίας.
Η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας περιορίστηκε σε μια τυπική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «κατατέθηκαν εντός της 1Οήμερης  προθεσμίας,  από τους εκπρόσωπους και των 10 εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις 4 άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), προδικαστικές προσφυγές κατά της απόφασης 178/19-7-2016 με την οποία εγκρίθηκε το  υπ’ αρ. 9/18.7.2016 Πρακτικό προεπιλογής της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού. 
Οι προσφυγές διαβιβάστηκαν στην Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων του Διαγωνισμού, η οποία στη συνέχεια θα εξετάσει τη βασιμότητά τους. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας επιθυμεί να τονίσει ότι η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, εντός χρονοδιαγράμματος».
Αν όντως πάντως έχουν κατατεθεί ενστάσεις από όλους τότε θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή Ενστάσεων θα εξαντλήσει πλήρως το προβλεπόμενο 15νθημερο (αν δεν απαιτηθεί και κάποια μικρή παράταση) μέχρι να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις. Έπειτα από αυτό θα δοθεί ένα περιθώριο για δικαστικές προσφυγές και προσωρινές διαταγές που θεωρείται σίγουρο ότι θα κατατεθούν. Γι αυτό και ήδη φαίνεται ότι η δημοπρασία θα μετατεθεί τουλάχιστον για λίγες μέρες, πιθανότατα για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Κάτι άλλωστε που είπε χθες και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ-1 και τον Πάνο Χάριτο, ο οποίος έκανε λόγο για δημοπρασία εντός χρονοδιαγράμματος με καθυστέρηση το πολύ μίας εβδομάδας λόγω 15Αύγουστου. Η δημοπρασία πάντως θα γίνει σε χώρους της ΓΓΕΕ με τους «παίκτες» σε ξεχωριστά δωμάτια ώστε να αποφευχθούν συνεννοήσεις…
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ