Η Εισαγγελία Εφετών μεθόδευσε την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης Siemens


Ο γνωστός κύκλος της Εισαγγελίας Εφετών φρόντισε ατέχνως μάλιστα να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επ’ αόριστον αναβολή της υπόθεσης, γεγονός που πιθανώς να επιφέρει και την παραγραφή των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, οι συνολικά 64 κατηγορούμενοι.
Όπως αποκαλύπτει το koutipandoras.gr, ένας εκ των αλλοδαπών κατηγορουμένων έκανε αίτηση στην αντιεισαγγελέα Αθηνά Θεοδωροπούλου για να προμηθευτεί τη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική του γλώσσα.
Η εισαγγελέας Θεοδωροπούλου, απαντώντας στην αίτηση του κατηγορούμενου, σημειώνει πως δεν είναι απαραίτητη η επίδοση της μετάφρασης, με το σχετικό έγγραφο να συνυπογράφει ο εισαγγελέας Γεώργιος Γεράκης.
«Επομένως, από τη μη συνεπίδοση του μετάφρασης δεν προκαλείται ουδεμία ακυρότητα », με την αντιεισαγγελέα να σημειώνει το σχετικό άρθρο και να προσθέτει προς τον κατηγορούμενο ότι εάν αγνοεί την ελληνική γλώσσα, τότε στην κύρια ανάκριση θα παρίστατο με διερμηνέα.
«Δεν είναι απαραίτητη η επίσημη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος (καθώς και των λοιπών εγγράφων)» επισημαίνει μεταξύ άλλων η αντιεισαγγελέας, απορρίπτοντας το αίτημα του κατηγορούμενου.
Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΕΣΔΑ, ο κατηγορούμενος δικαιούται όλα τα έγγραφα μίας δικογραφίας στη μητρική του γλώσσα: 
2. Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του. 3. Ειδικώτερον, πας κατηγορούμενος έχει δικαίωμα :α) όπως πληροφορηθή, εν τη βραχυτέρα προθεσμία εις γλώσσαν την οποίαν εννοεί και εν λεπτομερεία την φύσιν και τον λόγον της εναντίον του κατηγορίας. β) όπως διαθέτη τον χρόνο και τας αναγκαίας ευκολίας προς προετοιμασίαν της υπερασπίσεώς του. γ) όπως υπερασπίση ο ίδιος εαυτόν ή αναθέση την υπεράσπισίν του εις συνήγορον της εκλογής του, εν ή δε περιπτώσει δεν διαθέτει τα μέσα να πληρώση συνήγορον να τω παρασχεθή τοιούτος δωρεάν, όταν τούτο ενδείκνυται υπό του συμφέροντος της δικαιοσύνης. δ) να εξετάση ή ζητήση όπως εξετασθώσιν οι μάρτυρες κατηγορίας και επιτύχη την πρόσκλησιν και εξέτασιν των μαρτύρων υπερασπίσεως υπό τους αυτούς όρους ως των μαρτύρων κατηγορίας. ε) να τύχη δωρεάν παραστάσεως διερμηνέως, εάν δεν εννοεί ή δεν ομιλεί την χρησιμοποιουμένην εις το δικαστήριον γλώσσαν.”
Οι δύο έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί θεωρείται αδύνατον να αγνοούν την ύπαρξη του εν λόγου άρθρου στη συνθήκη της ΕΣΔΑ και έτσι ευλόγως δημιουργούν την αίσθηση πως οι ίδιοι επιθυμούσαν την αναβολή της δίκης, που έχει ως απόρροια το ορατό ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων.
Άλλωστε τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών  που είχαν ζητηθεί να μεταφραστούν ήταν στη διάθεση της Εισαγγελίας Εφετών από τις 13 Μαΐου, όμως αυτά δεν διαβιβάστηκαν στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κι άλλοι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Siemens είχαν αποταθεί στην εισαγγελία Εφετών, κάνοντας λόγο για ακυρότητα της δίκης επειδή δεν έχουν παραλάβει τη μετάφραση του βουλεύματος, αλλά ούτε αυτή η επισήμανση στάθηκε ικανή για να αλλάξει γνώμη στην Εισαγγελία.
Αξιοσημείωτο δε πως τόσο σε δικαστικούς όσο και σε νομικούς κύκλους ήταν διαδεδομένη η πεποίθηση πως η δίκη οδηγείται σε αναβολή.
Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος κύκλος της Εισαγγελίας Εφετών επέδειξε για ακόμη μία φορά περίεργη συμπεριφορά ως προς την τέλεση των καθηκόντων του, κάτι που έχει διαπιστωθεί από ίδια πρόσωπα και στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η θεοδωροπούλου και οι «συμπτώσεις» με τον Βγενόπουλο

Ως γνωστόν, η κ Θεοδωρουπούλου ήταν αυτή που παρέλαβε την αυτομήνυση του Βγενόπουλου και την αρχειοθέτησε πριν ο μεγαλοεπιχειρηματίας ανακριθεί για την υπόθεση αυτή από τις Κυπριακές Αρχές.
Επίσης, η ίδια αντιεισαγγελέας είχε δώσει εντολή να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Κύπριου δικηγόρου Α. Γλυκή, μετά από μήνυση του Βγενόπουλου, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε απορρίψει τη μήνυση ως μη βάσιμη. Συγκεκριμένα, ο Α. Γλυκής είχε μηνυθεί για ψευδομαρτυρία από το Βγενόπουλο. Ήταν αυτός που με κατάθεσή του στο Κυπριακό δικαστήριο περιέγραψε όσα διαπίστωσε στα Αρχεία της Λαϊκής Τράπεζας μετά την ανάληψη της Διοίκησης από Διαχειρίστρια Αρχή.
Ο Βγενόπουλος μήνυσε το Γλυκή και τη μήνυση χρεώθηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης. Στις 24 Ιουλίου 2015, ο Μαστοραντωνάκης με 25σέλιδη διάταξή του έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, γμωμοδοτώντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία για δίωξη. Ενάντια στη διάταξη στράφηκε η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου, η οποία έδωσε εντολή για δίωξη και έστειλε μάλιστα την υπόθεση σε ανακριτή.
Οι συμπτώσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν, καθόσον τα ίδια πρόσωπα σε υποθέσεις μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος εντοπίζονται να δρουν περιέργως και σίγουρα όχι με οδική άξονα την απόδοση δικαιοσύνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ