10 + 2 πράγματα που φοβάστε να ρωτήσετε για τις τηλεοπτικές άδειες

Όταν ο ΣΚΑΪ «έκλεβε» εικόνα από την ΕΡΤ στις 15 Αυγούστου.

Το «φοβάστε» είναι σχετικό βέβαια, μην το παίρνετε και τοις μετρητοίς, μπορούμε να το κάνουμε «10 πράγματα που θέλετε να ρωτήσετε για τις τηλεοπτικές άδειες» ή ακόμα καλύτερα «10 πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε για τις τηλεοπτικές άδειες». 
1) Μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει τους δικούς της καναλάρχες;
Ειλικρινά δεν βλέπω τον τρόπο. Αν δηλαδή ο «αντίπαλός» της Γιάννης Αλαφούζος θέλει να πάρει άδεια και είναι πρόθυμος να πληρώσει το όποιο τίμημα χρειαστεί, ποιος αλήθεια μπορεί να τον εμποδίσει; Ο Νίκος Παππάς; 
2) Και οι κατηγορίες του ΣΚΑΪ πως υπάρχουν «λαγοί» αλλά και επίδοξοι καναλάρχες που παίρνουν κρατικό χρήμα για να προχωρήσουν;
Καταρχάς να το διαχωρίσουμε, άλλο «λαγοί» που θα χτυπήσουν για να ανεβάσουν την τιμή και άλλο το κρατικό ή και το «μαύρο» ακόμα χρήμα. Ακούω από το πρωί τον Νίκο Υποφάντη και όλον το ΣΚΑΪ να... λυσσάνε. Τον Καλογρίτσα εννοούν αν καταλαβαίνω καλά και διάφορες εργολαβίες που παίρνει. Τι να σας πω; Δεν ξέρω. Θα το δούμε στο τέλος αν έχουν δίκιο ή όχι.
3) Μα δεν είναι λίγες τέσσερις άδειες μόνο; Δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερες; 
Από τεχνικής απόψεως και βέβαια θα μπορούσαν να είναι. Και ας προσκομίζει η κυβέρνηση διάφορες μελέτες από πανεπιστήμια της Φλωρεντίας ή όποια άλλης Ιταλικής πόλης επιθυμεί. Ο αριθμός 4 (τέσσερα) αποτελεί μία 100% πολιτική απόφαση -για «λόγους βιωσιμότητας των καναλιών» όπως υποστηρίζει- και γι' αυτό κρίνεται. 
4) Τελικά θα μείνουν τέσσερις οι άδειες;
Σε αυτό μας μπερδεύουν από την κυβέρνηση. Βγαίνει ο κάθε «άσχετος» με το θέμα υπουργός και λέει στα πάνελ, «γιατί στο μέλλον να μη δοθεί και μία 5η άδεια;». Διγλωσσία, πολυγλωσσία. Δεν ξέρουμε κιόλας αν θα δοθούν και θεματικές άδειες στη συνέχεια. Και σε αυτό η κυβέρνηση τα «μασάει». Μία θα δώσει, μία λέει πως όχι. Διότι αλλάζουν τα δεδομένα αν πρόκειται μετά να δημοπρατήσει και θεματικές άδειες. Θα νιώθει «χαζός» ο επιχειρηματίας που θα πληρώσει τώρα ένα σωρό χρήματα, αν μετά... σκάσει δίπλα του ένα ψυχαγωγικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να το είχε ξεκαθαρίσει 100% ευθύς εξαρχής.
5) Έχει δίκιο ο ΣΚΑΪ που μιλάει για Big Brother;
Θα αστειεύεστε. Ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης θα έχουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που θα το ελέγχουν οι ίδιοι οι διεκδικητές. Μόνο αυτοί θα το βλέπουν. Δεν θα βγαίνει live στην τηλεόραση ή στο internet να το παρακολουθούμε όλοι σαν reallity show. Τι να μας πει όμως ο ΣΚΑΪ γι' αυτό; Κάντε μία βόλτα από το Φάληρο, τις εγκαταστάσεις του καναλιού, να δείτε δεκάδες κάμερες να τρελαθείτε. Ας λύσουν πρώτα το δικό τους Big Brother.
6) Μα ο ΣΚΑΪ (πάλι αυτός;) είχε επικριτικό ρεπορτάζ ακόμα και για τα κρεβάτια που μετέφεραν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κρεβάτια του στρατού, που είναι άβολα (όπως έλεγαν);
Ας πει κάποιος στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ πως οι διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών πηγαίνουν εκεί για τη δημοπρασία, για δουλειά δηλαδή. Όχι για διακοπές ώστε να ψάχνουν άνετο δωμάτιο με καλά κρεβάτια, μαλακά στρώματα και θέα στη θάλασσα. Καλό χειμώνα επ' ευκαιρίας.
7) Είναι σωστή μέθοδος αυτή η κλειστή δημοπρασία στην οποία προχωρά η κυβέρνηση με τους διεκδικητές να είναι απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, χωρίς κινητά τηλέφωνα και οποιουδήποτε είδους επικοινωνία;
Θα φανεί στο... χειροκρότημα. Στο τέλος δηλαδή και αν όλα κυλήσουν ομαλά. Και αναλόγως φυσικά πόσο θα φτάσει το τίμημα. Αν τα χρήματα που θα μπουν στο δημόσιο ταμείο είναι πολλά, η διαδικασία θα θεωρηθεί επιτυχημένη.
8) Είναι όντως μη πιστοποιημένο το σύστημα με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία;
Το σύστημα δεν ξέρουμε, σίγουρα όμως είναι πιστοποιημένη η εταιρία που το πραγματοποιεί, η Singlular Logic και η θυγατρική της. Δεν ξέρω αν αυτό αρκεί και αν θα παίξει ρόλο στη συνέχεια σε τίποτε προσφυγές. Μπορεί. 
9) Από δικαστικής, νομικής, απόψεως η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία; Ή, έκανε, «λαμογιές»; 
Όλες οι προσφυγές των καναλιών στα δικαστήρια (δεκάδες τα δικόγραφα πάσης φύσεως, πλησιάζουν τα 100 συνολικά!) για ακύρωση της δημοπρασίας απερρίφθησαν. Και τα ασφαλιστικά μέτρα.
10) Έπρεπε τα υπάρχοντα κανάλια να έχουν κάποια προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων διεκδικητών;
Προσωπική άποψη: νομίζω πως ναι. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να έβρισκε έναν τρόπο ώστε να τους έδινε κάποια μπόνους. Όταν ο άλλος έχει κάνει μία επένδυση πολλών ετών δικαιούται να παίρνει κάποιο προβάδισμα. 
11) Τι θα γίνει με τα κανάλια που λειτουργούν τώρα αλλά δεν θα πάρουν άδεια; Θα πάνε να τα κλείσουν όπως έκανε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος με την ΕΡΤ:
Όχι. Απλώς από την επόμενη ημέρα που θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση με τους τέσσερις νέους καναλάρχες, η Digea θα μεταδίδει μόνο τα αδειοδοτημένα κανάλια. Κανένα άλλο. Όσα κοπούν θα μπορούν να παίζουν στις συνδρομητικές πλατφόρμες, OTE TV και Nova. Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα που θα δεχτούν όπως καταλαβαίνετε, έστω και αν οι συνδρομητές φτάνουν το 1 εκατομμύριο. Ναι, αλλά πόσοι από αυτούς (τους συνδρομητές) δεν γράφτηκαν για να βλέπουν ως επί το πλείστον αθλητικά και ταινίες; Απειροελάχιστοι, θεωρώ. 
12) Δεν θα έπρεπε το διαγωνισμό να τον κάνει το ΕΣΡ; 
Σαφώς. Αλλά υπεύθυνη για τη μη ύπαρξη συγκροτημένου ΕΣΡ είναι πλέον, 100%, η Νέα Δημοκρατία. Και μόνο αυτή. Και μπορώ να σας το εξηγήσω αν χρειαστεί. Στην αρχή έφερε μέρος της ευθύνης και ο Νίκος Παππάς, όντως. Πια, όμως, όχι. Πέρασαν βλέπετε οι μήνες. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ