Ιταλία: Στους 290 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό – 388 τραυματίες


Κάθε ώρα που περνάει οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύουν χωρίς αυτό να αποθαρρύνει τους χιλιάδες διασώστες που εξακολουθούν να αναζητούν ζωή κάτω από τα ερείπια. Σύμφωνα με την ιταλική κρατική τηλεόραση ο αριθμός των νεκρών από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου άγγιξε τους 290,
ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 388, εκ των οποίων οι 40 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.  Παράλληλα, δίχως εστία φαίνεται πως βρίσκονται περίπου 2.500 άτομα.
Ημέρα εθνικού πένθους για τη γειτονική χώρα, καθώς σήμερα θα γίνουν οι κηδείες των πενήντα θυμάτων του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά των Απέννινων που επλήγησαν περισσότερο από τον εγκέλαδο.
Συγκλονιστικό είναι το κύμα αλληλεγγύης, με δωρεές αίματος ή χρημάτων, συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων ακόμη και γαστρονομικές πρωτοβουλίες, όπως τα γεύματα που προσφέρουν ιταλοί σεφ στους σεισμοπλήκτους ή η πρωτοβουλία "φάτε για την Ιταλία" την οποία ξεκίνησε ο βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ.
Μάλιστα, ο γραφίστας Πάολο Καμπάνα από τη Ρώμη απηύθυνε έκκληση προς τους εστιάτορες, στην οποία ανταποκρίθηκαν 700 απ' όλη την Ιταλία και το εξωτερικό, να προσθέσουν στο μενού τους ένα πιάτο "ζυμαρικών αλ' αματριτσιάνα", μια συνταγή από το σεισμόπληκτο Αματρίτσε, και να καταθέτουν δύο ευρώ από την τιμή του στον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.
Μέσα στο κρύο της νύκτας με το φως των προβολέων ή στην αποπνικτική ζέστη της μέρας, οι προσπάθειες συνεχίζονται ακατάπαυστα.
Το 2009, στη διάρκεια του σεισμού στο Λ' Άκουιλα, όχι μακριά από τη ζώνη του σεισμού της Τετάρτης, ο τελευταίος επιζήσας είχε διασωθεί 72 ώρες μετά την καταστροφή.
Οι αρχές δυσκολεύονται να υπολογίσουν τον αριθμό των αγνοουμένων.
Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν εκεί τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός, καθώς ο πληθυσμός αυτών των τουριστικών χωριών τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι.
Η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποδέσμευσε ένα πρώτο ποσό 50 εκατ. ευρώ.
Ανακοινώθηκε επίσης ένα νέο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, μετά τα ερωτήματα για τον βαρύ απολογισμό του σεισμού σε μια ζώνη που είχε ξεκάθαρα χαρακτηριστεί επικίνδυνη.
Στη Λ' Άκουιλα, ο σεισμός του 2009 είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Όμως επρόκειτο για μια πόλη πολλών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.
Οι Ιταλοί έχουν σοκαριστεί ιδιαίτερα από την περίπτωση του σχολείου του Αματρίτσε, το οποίο καταστράφηκε μερικώς ενώ είχε προσαρμοσθεί το 2012 με τον αντισεισμικό κανονισμό.
Η εικόνα έφερε στη μνήμη το Σαν Τζουλιάνο στην Απουλία (νότια Ιταλία), όπου 27 παιδιά και ο δάσκαλός τους είχαν χάσει τη ζωή τους σ' έναν σεισμό που είχε σημειωθεί αργά το πρωί τον Οκτώβριο του 2002.
Η δικαιοσύνη άρχισε έρευνα για ενδεχόμενες καταχρήσεις στο Αματρίτσε και στα άλλα πληγέντα χωριά.
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε σχέδιο με στόχο να επικεντρώσει την κυβερνητική δράση στην πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς και όχι στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Όμως η μοναδική ιστορική κληρονομιά της Ιταλίας δυσχεραίνει τον στόχο: δεν μπορούμε να "ξυρίσουμε" όλα τα ιστορικά κέντρα στη χερσόνησο, δήλωσε ο Ρέντσι.
Ο σεισμός της Τετάρτης προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε 293 κτίρια που έχουν πολιτιστική αξία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φρανσεσκίνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Τετάρτη τα ξημερώματα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.050 μετασεισμοί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)