Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Συνεχίζει απτόητος ο καταστροφέας της Πεντέλης

Πατέρας και γιoς σε πλήρη δράση στο λατομείο Πολυχρονίου
Κάτω από τη μύτη του Δήμου Πεντέλης, του Δασαρχείου Πεντέλης, του τοπικού αστυνομικού τμήματος και του φυλακίου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) πραγματοποιείται παράνομη εξόρυξη μαρμάρου και παράνομη εκφόρτωση μπάζων στην Πεντέλη.
Πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες που στο παρελθόν έχουν αποτελέσει μάστιγα για το -κατά τα λοιπά- προστατευόμενο περιβάλλον της Πεντέλης, που όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Προς διερεύνηση του λατομείου, προκειμένου να εξακριβωθεί πού θα γίνει η αποκόλληση των μαρμάρινων όγκωνΠρος διερεύνηση του λατομείου, προκειμένου να εξακριβωθεί πού θα γίνει η αποκόλληση των μαρμάρινων όγκων | 
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την παράνομη εξόρυξη μαρμάρου, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έξαρση στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, λίγο μετά από τα τελευταία σπίτια της Παλαιάς και της Νέας Πεντέλης.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» με φωτογραφίες και βίντεο, το μονοπώλιο της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη το έχει άτομο που έχει συλληφθεί γι’ αυτή την παρανομία πάμπολλες φορές, κάποιες έχει καταδικαστεί, ενώ κάποιες δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί εις βάρος του παραγράφηκαν.

«Τραμπουκισμοί»

Παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στην ΠεντέληΣτο λατομείο Πολυχρονίου πατέρας και γιός σε πλήρη δράση | 
Πρόκειται για τον 58χρονο Νεοπεντελιώτη Κ.Ν., ο οποίος πραγματοποιεί τις παράνομες εξορύξεις μαρμάρου μαζί με τον γιο του Β.Ν. που στο παρελθόν έχει συλληφθεί μαζί με τον πατέρα του για τα ίδια αδικήματα.
Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, οι δυο τους πραγματοποιούν εξόρυξη μαρμάρου, μαζί με τους συνεργούς τους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις τσιλιαδόροι που διαθέτουν κιάλια και ασυρμάτους, είτε για ενδοσυνεννόηση, είτε για να παρακολουθούν τη συχνότητα της αστυνομίας.
Μάλιστα, είναι τόσο το θράσος που τους διακατέχει που κάνουν ακόμη και έλεγχο στους περιπατητές και αναρριχητές του βουνού με τραμπούκικο τρόπο ρωτώντας «πού πας» και «τι δουλειά έχεις εδώ».
Τους τελευταίους μήνες εξορύσσουν το ακριβό πεντελικό μάρμαρο με φρενήρεις ρυθμούς στο λατομείο του Πολυχρονίου που είναι το χαμηλότερο αρχαίο λατομείο στο βουνό - απέναντι από το 414 στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Από αυτό το σημείο προέρχονται οι φωτογραφίες και τα βίντεο, όπου απεικονίζονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ εκτελούν τις παράνομες εργασίες τον περασμένο Ioύνιο και Ιούλιο, καθώς και στις 16 Αυγούστου.

        

Πατέρας και γιος δραστηριοποιούνται επισήμως με εταιρεία που εκτελεί χωματουργικές εργασίες, που έχει ως επωνυμία τα ονόματά τους και που διαθέτει ένα στόλο σκαπτικών και φορτηγών οχημάτων, τα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα σε παράνομη περιφραγμένη μάντρα, εντός αναδασωτέας περιοχής, αριστερά της οδού Περικλέους, λίγο μετά τα τελευταία σπίτια στη Νέα Πεντέλη.
Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή και μεταφορά των ογκόλιθων του μαρμάρου που εξορύσσουν.
Τρύπες για την τοποθέτηση φουρνέλων ανοιγμένες με κομπρεσέρΤρύπες για την τοποθέτηση φουρνέλων ανοιγμένες με κομπρεσέρ | 
Το παράνομο κύκλωμα προτιμά να δουλεύει συνήθως τις καθημερινές βάζοντας φουρνέλα, ανατινάζοντας πλαγιές ολόκληρες και έχοντας μπει ακόμη και σε ανακηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως έκανε πέρσι στο λατομείο του Νυμφαίου (Λ7), όπου βρισκόταν το άντρο του Πάνα και των Νυμφών, λατρευτικό σπήλαιο των αρχαίων λατόμων, στον οποίο είχαν βρεθεί αναθηματικά μαρμάρινα ανάγλυφα του 4ου αιώνα π.Χ..
Τα προηγούμενα χρόνια η δραστηριότητα αυτής της ομάδας με επικεφαλής τον Κ.Ν. εστιαζόταν στις παράνομες εξορύξεις μαρμάρου στο λατομείο της εταιρείας «Ελληνικά Μάρμαρα» και στα λατομεία Κλέτα, Κοκολάκη, Χανιώτη και Μουζάκη.

Βαρύ παρελθόν

Ο 58χρονος Κ.Ν. επιθεωρεί το έργοΟ 58χρονος Κ.Ν. επιθεωρεί το έργο | 
Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν του Κ.Ν. θα διαπιστώσει ότι είναι βεβαρημένο με συλλήψεις και καταδίκες για τα ίδια αδικήματα, γεγονός που στην πράξη δεν τον έχει πτοήσει καθόλου, αφού φαίνεται ότι η παράνομη εξόρυξη μαρμάρου και η παράνομη εκφόρτωση μπάζων στην Πεντέλη αποτελούν γι’ αυτόν αμετανόητο επάγγελμα που, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ασκεί κατά αποκλειστικότητα, αφού οι υπόλοιποι λαθρολατόμοι έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή.
Η πιο πρόσφατη σύλληψη για παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στο Πεντελικό Ορος πραγματοποιήθηκε πέρσι στις 7 Ιουλίου, από περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως δημόσια δασική έκταση, κηρυγμένη αναδασωτέα, στην οποία απαγορεύεται η εξόρυξη μαρμάρου και οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτήν.
Αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Πεντέλης αντιλήφθηκε τη δραστηριότητα σκαπτικού μηχανήματος στην περιοχή και ενημέρωσε το Κέντρο της Αμεσης Δράσης.
Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν φορτηγό και διαπίστωσαν ότι μετέφερε στην καρότσα του ένα κομμάτι μαρμάρου διαστάσεων 2x1x1 μέτρων με εμφανή σημάδια πρόσφατης εξόρυξης. Ο οδηγός δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας και ασφαλιστήριο συμβόλαιο και, όπως εξακριβώθηκε, είχε προβεί με τη χρήση σκαπτικού μηχανήματος, στην εξόρυξη του κατασχεθέντος κομματιού μαρμάρου.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί εκμεταλλεύσεως λατομείων αδρανών υλικών και απαγορεύσεως εκμεταλλεύσεως λατομείων μαρμάρου σε περιοχή του Πεντελικού».

           

Το όνομα του συλληφθέντος δεν δόθηκε στη δημοσιότητα παρά μόνο η ηλικία του που, ωστόσο συμπίπτει με την ηλικία του Κ.Ν. Επιπλέον, το Α.Τ. Πεντέλης «βλέπει» προς την πλευρά που βρίσκεται το πλησιέστερο λατομείο στη Νέα Πεντέλη, αυτό του Πολυχρονίου, στο οποίο ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Κ.Ν. να δραστηριοποιείται πρόσφατα.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 συνελήφθησαν τρεις Ελληνες στον Διόνυσο Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Νέας Ερυθραίας για παράνομη εξόρυξη και μεταφορά μαρμάρων από την Πεντέλη, μεταξύ των οποίων ο Κ.Ν και ο γιος του.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα φορτηγό αυτοκίνητο κατάλληλο για μεταφορά μαρμάρων, που διέθετε και ασύρματο για να επικοινωνούν, και εξοπλισμό εξόρυξης μαρμάρων.
Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι συλληφθέντες έκαναν εξόρυξη μαρμάρων κοντά στη θέση Ραντάρ της Πεντέλης με ερπυστριοφόρο όχημα, ειδικό για την αποκόλληση και φόρτωση μαρμάρινων όγκων. Αν και ο ένας εκ των τριών έχει συλληφθεί για σωρεία τέτοιων παραβάσεων και στο παρελθόν, έκανε μήνυση στους αστυνομικούς για «άδικη σύλληψη».
Απρίλιος 2013. Η παράνομη εξόρυξη έχει παρελθόν...Απρίλιος 2013. Η παράνομη εξόρυξη έχει παρελθόν... | 
Αρκετά χρόνια πιο πίσω, τον Νοέμβριο του 2001, ο Κ.Ν. και ο γιος του συλλαμβάνονται μαζί με άλλα τρία άτομα τη στιγμή που πραγματοποιούσαν ρίψη μπάζων στην Πεντέλη, οι τρεις εξ αυτών μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Πεντέλης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες είχαν οργανώσει πολύ προσεκτικά τις ενέργειές τους, καθώς οι δύο από αυτούς επιτηρούσαν τη γύρω περιοχή για να ειδοποιήσουν τους υπολοίπους σε περίπτωση που αντιλαμβάνονταν κάποια «περίεργη» κίνηση.
Ολοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους δίωξη για παράβαση του νόμου περί προστασίας περιβάλλοντος και για παράβαση του νόμου περί ρίψης μπάζων.
Αλλά και τον Αύγουστο του 2000, ο Κ.Ν. συλλαμβάνεται από περίπολο του Δασαρχείου Πεντέλης να οδηγεί φορτηγό με μπάζα οικοδομών, χωρίς πινακίδες, που κατευθυνόταν σε έκταση που είχε καεί μόλις ένα μήνα πριν στην περιοχή της Νέας Πεντέλης.
Ο Κ.Ν. αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις, τράπηκε σε φυγή και παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα την επόμενη μέρα. Από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δραχμών, ενώ, όπως προέκυψε, είχε και άλλες καταδίκες κατά το παρελθόν για παράνομη απόρριψη μπάζων.
Παράνομες εργασίες στο λατομείο του ΝυμφαίουΠαράνομες εργασίες στο λατομείο του Νυμφαίου | 
Ωστόσο, το περιστατικό είχε μια απρόοπτη συνέχεια που έκανε τις δασικές και τις αστυνομικές αρχές εκείνη την εποχή να κάνουν λόγο για κύκλωμα απόρριψης μπάζων στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό γιατί το απόγευμα της ίδιας μέρας που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το φορτηγό εμφανίστηκαν δύο κάτοικοι της περιοχής στους δασικούς που το περιφρουρούσαν, δηλώνοντας ότι πήγαν να το παραλάβουν κατ’ εντολή της αστυνομίας.
Μάλιστα, αυτός που θα το οδηγούσε το ακινητοποίησε σπάζοντας το «σταυρό» του. Οπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχε καμία τέτοια εντολή, λόγος για τον οποίο συνελήφθησαν.
Οταν, στη συνέχεια, οι δασικοί ζήτησαν τη συνδρομή ιδιοκτητών γερανοφόρων οχημάτων της περιοχής για να μεταφέρουν το φορτηγό σε φυλασσόμενο χώρο, η απάντηση ήταν απ’ όλους αρνητική, με αποτέλεσμα τη μεταφορά να αναλάβει εταιρεία οδικής βοήθειας!
Ακόμη πιο πίσω, τον Απρίλιο του 1991, ο Κ.Ν. εντοπίζεται με ένα φορτηγό του και συλλαμβάνεται μαζί με άλλους παράνομους μαρμαράδες από αστυνομικούς σε λατομείο της νοτιοδυτικής πλευράς της Πεντέλης. Στο σημείο της παράνομης εξόρυξης εντοπίστηκαν ακόμη δύο φορτηγά, ένας φορτωτής, αεροσυμπιεστές και κομπρεσέρ, ποσότητα μαύρης πυρίτιδας και βραδύκαυστο φιτίλι. Ακολούθησε καταδίωξη με περιπολικό όπου συνελήφθησαν ακόμη δύο συνεργάτες τους που βρίσκονταν στην περιοχή.

Απειλές, εκβιασμοί

Στιγμές ξεκούρασης γιατί η... δουλειά είναι σκληρή  Στιγμές ξεκούρασης γιατί η... δουλειά είναι σκληρή | 
Κατά την άφιξη των αστυνομικών στο λατομείο και διενεργώντας έλεγχο δέχτηκαν απειλές του ενός εκ των παρευρισκόμενων ο οποίος σε πολύ έντονο ύφος τους είπε ότι έχει πολύ υψηλές διασυνδέσεις και ότι θα τους μεταθέσει από το αστυνομικό τμήμα Πεντέλης όπου υπηρετούσαν. Οπερ και εγένετο όταν, ακριβώς τρεις μήνες αργότερα, ο ένας εκ των αστυνομικών έλαβε μετάθεση για το αστυνομικό τμήμα Ραφήνας!
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 1996, ο Κ.Ν. συνελήφθη και καταδικάστηκε για μια εντελώς διαφορετική υπόθεση που σχετιζόταν με δουλεμπόριο, καθώς εντοπίστηκε κοντά στο Σουφλί να μεταφέρει σε φορτηγό αυτοκίνητο 24 Πακιστανούς μετανάστες μαζί με δύο Πακιστανούς, μέλη διεθνούς κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης τον καταδίκασε σε κάθειρξη 9,5 ετών και χρηματική ποινή 2.800.000 δραχμών, ενώ κατασχέθηκε το φορτηγό αυτοκίνητο που ανήκε στον ίδιο.
Αν κάποιος πει το επίθετο του Κ.Ν. σε κατοίκους της περιοχής θα διαπιστώσει ότι το ξέρουν σχεδόν όλοι, τόσο στη Νέα όσο και στην Παλαιά Πεντέλη, όπως γνωρίζουν και τις παράνομες δραστηριότητές του.
Ωστόσο, οι μισοί τον φοβούνται και οι άλλοι μισοί δεν ασχολούνται μαζί του, καθώς θεωρούν ότι έχει «άκρες» που τον καλύπτουν σε όλο το φάσμα της εξουσίας. «Εχει απειλήσει ανθρώπους», μας λένε κάποιοι συμπληρώνοντας ότι «αν μάθει το σπίτι σου είναι ικανός να στο τινάξει στον αέρα». Υπερβολές ή διαπιστώσεις που βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα;
«Οταν κατέβαινε από το βουνό με τα φορτηγά του στρέφαμε το βλέμμα μας από την άλλη για μη δει ότι τον είδαμε, ώστε αν τον συλλάβουν να μη μας κατηγορήσει. Ηταν φόβος και τρόμος», μας λέει μια ηλικιωμένη κάτοικος της περιοχής που, φυσικά, μας ζήτησε να διατηρήσουμε την ανωνυμία της.

Πεντελικό

Παράνομες απορρίψεις μπάζων από το... οικογενειακό φορτηγόΠαράνομες απορρίψεις μπάζων από το... οικογενειακό φορτηγό | 
Με νόμο του kράτους (669/77) καθορίστηκαν οι χρήσεις γης του όρους και απαγορεύτηκε πλήρως η εξόρυξη μαρμάρου από τη νοτιοδυτική πλευρά του Πεντελικού και έκτοτε σταμάτησε κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα.
Παρά το γεγονός όμως ότι το Πεντελικό έχει ανακηρυχθεί «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (Π.Δ. 755/88) οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές κατά τους νεότερους χρόνους και η προηγούμενη ανεξέλεγκτη εξόρυξη μαρμάρου έχουν καταστρέψει πλήρως την φυσική όψη του, παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης κυρίως διά της αποθέσεως των πλεοναζόντων υλικών εκσκαφής της Αττικής Οδού.
To καταστροφικό τους έργο συνεχίζουν, και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των αρχών για λήψη αυστηρών μέτρων, τα κυκλώματα καταπατητών, που εδώ και χρόνια λυμαίνονται την περιοχή της Πεντέλης και, εν πολλοίς, ευθύνονται για τη μετατροπή του βουνού σε «κρανίου τόπο».
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου