Νέα στοιχεία-φωτιά κατά της Γ. Τσατάνη

Υπουργείο Δικαιοσύνης Έκθετη βρίσκεται η εισαγγελέας Εφετών Γιώτα Τσατσάνη | EUROKINISSI/ ΧΑΙΣΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ


Επιβαρυντικά δεδομένα για τον τρόπο που η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη χειρίστηκε την υπόθεση Βγενόπουλου προσθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ η μεταξύ τους αντιπαράθεση, αφού η πρώτη τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να παρέμβει στα καθήκοντά της, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος απέστειλε πρόσφατα στη Βουλή (5/8/2016) στοιχεία που εμφανίζουν την κ. Τσατάνη, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης και προτού αρχειοθετήσει τη δικογραφία που αφορά τον ελεγχόμενο τραπεζίτη, να κινείται πέρα από την πάγια τακτική της Εισαγγελίας Διαφθοράς και εκτός του Πίνακα Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών και να διορίζει ως πραγματογνώμονα για την ειδική έρευνα στον όμιλο «Marfin Egnatia Bank A.E.» (MEB), τον Κ. Γεωργάρα, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Τριγωνική» σχέση

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος περί «τριγωνικής σχέσης Βγενόπουλου – Προβόπουλου – Γεωργάρα», ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επικαλείται, χωρίς περαιτέρω δική του τοποθέτηση, το απαντητικό έγγραφο (υπ’ αριθμ. 5884/4-8-2016) από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην οποία και απευθύνθηκε. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι:
Κατά τη χρονική περίοδο της διενέργειας της προκαταρκτικής ποινικής εξέτασης από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στάλθηκαν προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος συγκεκριμένα ερωτήματα επί του πορίσματος ελέγχου της ΤτΕ στην τότε λειτουργούσα τράπεζα Μarfin Egnatia Bank A.E. (Ιούνιος του 2009).
Η Διεύθυνση Επιθεώρησης διαβίβασε σχετική Εκθεση Ειδικής Ερευνας. Μετά από νεότερο έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο επιθεωρητής της συγκεκριμένης Διεύθυνσης της ΤτΕ, Ι. Περρέας, συνέταξε νέα Εκθεση Ειδικής Ερευνας μετά από διεξοδική διερεύνηση των χρηματοδοτήσεων που έλαβε η εταιρεία «ΙRF European Finance Investments LTD» (ΙRF) από τις τράπεζες Μarfin Egnatia Bank A.E. και Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας από το 2006 και μετά.
«Πρόκειται για πάγια τακτική της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς», σημειώνεται στο έγγραφο, «για την διερεύνηση τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ζητημάτων να απευθύνεται για την σύνταξη των Εκθέσεων Ειδικής Ερευνας στη Διεύθυνση Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίζει το έγκυρο της έρευνας και των συμπερασμάτων αυτής από ειδικούς στο αντικείμενο εμπειρογνώμονες αλλά και για να πραγματοποιείται η έρευνα ανέξοδα για το ελληνικό Δημόσιο.
«Σε αντίθεση με αυτήν την πάγια τακτική κινήθηκε η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Γεωργία Τσατάνη, η οποία όταν ζήτησε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς να της διαβιβάσει την ως άνω δικογραφία προκειμένου να την συνενώσει με άλλη που είχε χρεωθεί, συνεχίζοντας την προκαταρκτική εξέταση προέβη με Διάταξή της σε διορισμό πραγματογνώμονα, κατ’ άρθρο 186 παρ. 1 Κ.Π.Δ., εκτός του Πίνακα Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών (όπως τυπικά είχε το δικαίωμα να το πράξει) και χωρίς να αποτανθεί στην προαναφερθείσα Διεύθυνση Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου διασφαλίζεται η αντικειμενική εν πολλοίς έρευνα με την δωρεάν διενέργειας αυτής…».
Στο έγγραφο της εισαγγελέως του Αρ. Πάγου από την οποία ζήτησε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος τη σχετική ενημέρωση, ο Κ. Γεωργάρας αναφέρεται ως «πρώην στέλεχος της ΤτΕ και κατ’ εκείνο το διάστημα, κατά δήλωσή του, Σύμβουλος Διοίκησης και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου στην Τράπεζα της Ελλάδος».
Σημειώνεται πως στην ερώτησή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ο Ν. Νικολόπουλος εμφανίζει τον κ. Γεωργάρα ως «στενό συνεργάτη του πρώην διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου, υπενθυμίζοντας ότι ο δεύτερος το 2010 κατέθεσε στον εισαγγελέα υπέρ του Ανδρ. Βγενόπουλου, διαβεβαιώνοντας για την τήρηση της νομιμότητας κατά τη χορήγηση των δανείων από την τράπεζά του.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ