Ανακατανομή βαρών ΕΝΦΙΑ

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ


Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους ή περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως προκύπτει από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από το 1 λεπτό ανά εκκαθαριστικό και φθάνουν σε επίπεδα που ξεπερνούν τα 50 ευρώ.
Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στον ΕΝΦΙΑ του 2016 υπάρχει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες». Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι ο συνολικός λογαριασμός του φόρου για φέτος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ, υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν φέτος περίπου 2,2 εκατομμύρια υπόχρεοι, ενώ τον ίδιο ή ελαφρώς μικρότερο φόρο θα πληρώσουν περί τα 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ειδικότερα, τα στοιχεία που επικαλούνται στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι:
♦ Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια) θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.
♦  Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατομμύρια) θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο.
♦ Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατομμύριο) θα πληρώσουν από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο φόρο.
♦  Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσουν από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.
♦  Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον φόρο που θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.
Πάντως, τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά τις εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής στις οποίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση αποφάσισε:
1. Να εξαιρέσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια.
2. Να μην καταργήσει τις εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή για όσους έχουν τόκους από καταθέσεις άνω των 300 ευρώ.
Από τα μέτρα αυτά, ο επιπλέον φόρος που θα βεβαιωνόταν θα ήταν περίπου 230 εκατ. ευρώ. Κατ’ επέκταση, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι στην αρχική μορφή του ο ΕΝΦΙΑ θα είχε επιβαρύνσεις για περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων από τα 2,2 εκατομμύρια που φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου ότι τελικά θα έχουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ φέτος.
Πλέον, το υπουργείο Οικονομικών εισέρχεται στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ