Ξεσκέπασε τη διαπλοκή

Deutsche Bank


Τον βράβευσαν με περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια δολάρια κι εκείνος τους... τα πέταξε στη μούρη.
Ο λόγος, για τον διδάκτορα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και πρώην αντιπρόεδρο του Τμήματος Ανάλυσης Ρίσκου του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank, Ερικ-Μπεν Αρτζι, ο οποίος με αυτή την κίνησή του ξεμπρόστιασε την υποκρισία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και την αέναη σχέση διαπλοκής των μεγάλων τραπεζών με τις ρυθμιστικές αρχές.
Η SEC είχε βραβεύσει τον Αρτζι πριν από αρκετούς μήνες με 8,25 εκατ. δολάρια για τις πληροφορίες και τη βοήθεια που της παρείχε στην αποκάλυψη μιας καραμπινάτης υπόθεσης ασυδοσίας της Deutsche Bank.
Οι πληροφορίες του έδειξαν ότι η γερμανική τράπεζα παραπλανούσε τους πελάτες της φουσκώνοντας στις ανακοινώσεις την αξία ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου σύνθετων πιστωτικών παραγώγων συνολικής αξίας 120 δισ. δολαρίων.
Η Deutsche αξιοποιούσε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο εξωτικών παραγώγων για την αγορά προστασίας από πιθανές ζημιές σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών.
Λίγους μήνες μετά την πρόσληψή του, το 2010, ο Αρτζι εξέφρασε τις ενστάσεις του στους προϊσταμένους τους για τη στρεβλή αποτίμηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου και προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι πελάτες της τράπεζας.
Το μόνο που πέτυχε, όμως, ήταν η απόλυσή του και το τέλος της καριέρας του στη Wall Street.
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αξιοποιώντας τις αποκαλύψεις του Αρτζι και άλλων δύο συναδέλφων του αποφάνθηκε πέρυσι ότι όντως η Deutsche Βank δημοσιοποιούσε λανθασμένες οικονομικές εκθέσεις στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και ότι οι αξιολογήσεις δεν αντανακλούσαν τον σημαντικό κίνδυνο πιθανών ζημιών δισ. δολαρίων.
Παρ’ όλα αυτά επέβαλε στην Deutsche -ύστερα από συμβιβασμό- ένα γελοίο πρόστιμο της τάξης των 55 εκατ. δολαρίων.
Η γερμανική τράπεζα δεν δεσμεύτηκε επίσημα ότι είχε προβεί σε αδικοπραγία και οι μάνατζέρ της την έβγαλαν... λάδι.
Αυτοί που τελικά τιμωρήθηκαν ήταν οι μέτοχοι της τράπεζας -που θα πρέπει να καλύψουν το πρόστιμο- και οι κατώτεροι υπάλληλοι που έχασαν τις δουλειές τους.
Αντίθετα, τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας αποσύρθηκαν εισπράττοντας μπόνους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία βασίστηκαν στην πλαστή εικόνα του ισολογισμού που έφτιαξαν οι παραπάνω φουσκωμένες αποτιμήσεις.
Σε ανάλογη υπόθεση λογιστικής απάτης μικρότερου μεγέθους, μιας πολύ μικρότερης επενδυτικής εταιρείας, της Trinity, και της θυγατρικής της, Los Alamos National Bank, η SEC δεν είχε δείξει τόσο φειδωλή.
Τότε είχε αποδώσει κατηγορίες σε πέντε ανώτατα στελέχη της Trinity. Ο διευθύνων σύμβουλός της συμβιβάστηκε και πλήρωσε τελικά πρόστιμο ενώ η δικαστική δίωξη δύο εκ των παραπάνω συνεχίζεται.
Οπως αποκαλύπτει ο Αρτζι σε χθεσινή ανοιχτή επιστολή του, το χάδι της SEC προς τα ανώτερα στελέχη της Deutsche δεν είναι άμοιρο της διαβόητης «περιστρεφόμενης πόρτας» της διαπλοκής.
Τρεις τουλάχιστον κορυφαίοι νομικοί σύμβουλοι της Deutsche εργάστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας της τράπεζας σε κορυφαία πόστα της SEC.
O Ρόμπερτ Ράις, επικεφαλής δικηγόρος των εσωτερικών ερευνών της Deutsche τo 2011, προσλήφθηκε δύο χρόνια μετά ως επικεφαλής σύμβουλος της SEC.
O Ρόμπερτ Κουζάμι, κορυφαίος δικηγόρος της Deutsche στη Βόρεια Αμερική, προσλήφθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση επικεφαλής του τμήματος εφαρμογής των αποφάσεων της SEC.
Το αφεντικό τους στην Deutsche, o Ρίτσαρντ Γουόλκερ, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας, ήταν κάποτε επικεφαλής του τμήματος εφαρμογής των αποφάσεων της SEC.
Ας σημειωθεί ότι η σημερινή επικεφαλής της SEC, Μέρι Τζο Γουάιτ, διατηρεί φιλική σχέση 20ετίας με τους δύο πρώτους.
Ηταν αυτή που είχε και τον τελικό λόγο στην έρευνα της SEC για την Deutsche.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ