Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

«Όχι εκλογές, αλλά σταθερότητα»

«Έχουμε στόχο και σχέδιο» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ | EUROKINISSI
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απέκλεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά από σταθερότητα.
Απαντώντας ουσιαστικά στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη (που ζητά συνεχώς προσφυγή στις κάλπες), ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα κερδίσει η χώρα με την επίσπευση των εκλογών - και τι αν ακολουθήσουμε την έξοδο από την κρίση με βάση τον χάρτη που παρουσίασε ο ίδιος χθες (Σάββατο), κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ.
Όσο για την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού, υπογράμμισε με νόημα ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε και μία έμμεση νύξη στην πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών του Νότου, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως: 
«Έχουμε στόχο και σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε περισσότερα. Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι».
Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και για την ΕΛΣΤΑΤ και τον πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου.  Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής: 

«Αιτία η αντιπαράθεση Γερμανίας - ΔΝΤ»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το χρέος. Το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές, είπε, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ανέφερε και τόνισε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη. Ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία.
Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε και σημείωσε: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς». Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος.
«Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ», ανέφερε και σημείωσε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

«Δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας»

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τόνισε αρχικά πως δημιουργήθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, ο διαγωνισμός έγινε «με τον πιο αδιάβλητο τρόπο»:
Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του, αλλά ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Και τόνισε: «Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας; Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά το σύστημα αυτό ήταν. ΜΜΕ με θαλασσοδάνεια, τραπεζίτες που έδιναν τη δυνατότητα για θαλασσοδάνεια και ένα πολιτικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια για να στηρίζεται από τα ΜΜΕ».
Ο πρωθυπουργός έριξε βολές στη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα: «Πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος. Μπλόκαρε το ΕΣΡ για να στηρίζει αυτούς που νόμιζαν ότι ήταν πάνω από τον νόμο. Δε θέλουμε να μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ, θέλουμε να είναι αντικειμενική η ενημέρωση» προσέθεσε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι έχει άδικο και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ, κάτι που θα βάλει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο και στους 4 νομίμους σταθμούς».

«Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε»

Ο πρωθυπουργός είχε έντονο διάλογο και με μια δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Aplha, η οποία του τόνισε «σας κοιτάζω στα μάτια και αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε». Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως η κυβέρνηση θα δώσει τα απαραίτητα κίνητρα για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για κάθε εργαζόμενο και υπογράμμισε ότι «το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», για το οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους που δεν έκαναν κινήσεις, ούτε για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους. Πάντως ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και υπενθύμισε πως η αδειοδότηση ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2ο μνημόνιο.
Απαντώντας σε ερώτηση και άλλης εργαζόμενης σε τηλεοπτικό σταθμό που δεν πήρε άδεια (STAR) ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα κανάλια δεν τα κλείνει η κυβέρνηση, αλλά οι ιδιοκτήτες τους προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα των εργοδοτών».
Να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει
πίσω της τα λάθη του παρελθόντος. Ομιλία στην 81η 
https://www.youtube.com/watch?v=ivzC71utGuU 

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεύτερη αξιολόγηση

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη 3,5 δισ. ευρώ («1,8 ήδη και 1,7 με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβρη»), μπαίνουν στα ταμεία γι’ αυτές τις ανάγκες, και συμπλήρωσε πως περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στη συνέχεια.
Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».
Φυσικά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

«Η ΕΛΣΤΑΤ είναι διαμάχη ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ»

Στον πρωθυπουργό έγινε ερώτηση και για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και την υπόθεση Γεωργίου με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πώς «το τι συνέβη με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά. Ωστόσο, η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε τότε και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία». Προσέθεσε πως «μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος».

Δημοσιονομικός χώρος από τα μικρότερα πλεονάσματα

Τα πλεονάσματα που έχουμε να πετύχουμε μέχρι το 2018 είναι εκείνα που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση τον περασμένο Ιούνιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
«Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε», επισήμανε. 
«Αν από το '18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε».
Τέλος, ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε ακόμη μια φορά για το αν θα βάλει γραβάτα όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος σημειώνοντας πως: «δεν παντρεύτηκα για να μη βάλω στο γάμο μου, γραβάτα ωστόσο όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός θα τη φορέσω».   Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου