Όλοι υπερθεματίζουν για την ενότητα, αλλά ποιος τους πιστεύει...

Άτυπη σύνοδος κορυφής στη ΜπρατισλάβαΌλοι οι ηγέτες, μετά την άτυπη σύνοδο εξέφρασαν εμφατικά την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης | AP Photo/Virginia Mayo
Οι ηγέτες της κατακερματισμένης λόγω γεωγραφικών, πολιτικών και οικονομικών διαφορών Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν στην άτυπη σύνοδο της Μπρατισλάβας σε ένα γενικόλογο κείμενο εν είδει «οδικού χάρτη» δίνοντας προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής Ε.Ε.». «Στην Ευρώπη υπάρχει κρίση ενότητας, κρίση εμπιστοσύνης, υπαρξιακή κρίση» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να κερδίσει χρόνο

Όλοι οι ηγέτες, μετά την άτυπη σύνοδο εξέφρασαν εμφατικά την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο, φαίνεται ότι στο μυαλό τους έχουν διαφορετικά σχέδια και οράματα για τη λειτουργία και τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Έτσι, επιβεβαιώθηκε ο σχηματισμός των ομαδοποιήσεων και των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα κράτη: Οι συμμετέχοντες στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη έθεσαν στο προσκήνιο ζητήματα κοινωνικής ατζέντας, αφήνοντας και αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι τέσσερις του Βίζεγκραντ επέμειναν στην εθνική αναδίπλωση και η Ανγκελα Μέρκελ θέλησε χωρίς αιχμές να κερδίσει χρόνο μπροστά στη δύσκολη πολιτική χρονιά που την περιμένει.

Νέα ευρωπαϊκή «ατζέντα» μέχρι τον Μάρτιο του 2017

Σύμφωνα με την «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας», οι 27 δεσμεύτηκαν σε έναν «οδικό χάρτη» με στόχο το όραμα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, «την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συζήτησαν για την ασφάλεια, το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ε.Ε. αναμένεται να παρουσιάσουν τη νέα ευρωπαϊκή «ατζέντα» μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, αρκέστηκαν σε διακηρύξεις για την προστασία των εξωτερικών συνόρων.
Συγκρατημένα αισιόδοξος αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μπρατισλάβα, τονίζοντας όμως ότι «στην Ευρώπη υπάρχει κρίση ενότητας, κρίση εμπιστοσύνης, υπαρξιακή κρίση». Στην ομιλία του ζήτησε ολοκληρωμένη πολιτική για μετανάστευση και άσυλο και τόνισε την ανάγκη για νέο ευρωπαϊκό όραμα. Σημείωσε δε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες.
Άνγκελα Μέρκελ - Φρανσουά ΟλάντΣυνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο της Μπρατισλάβα | AP Photo/Ronald Zak

Μέρκελ και Ολάντ για τις... προτεραιότητες

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή της θέλησε να εμφανιστεί ενωτική και γι’ αυτό αρκέστηκε να προχωρήσει σε μια πρώτη διάγνωση των προβλημάτων που διέρχεται η Ευρώπη. Απέφυγε, μάλιστα, να τοποθετηθεί με σαφήνεια επί των ανοικτών ζητημάτων, επιχειρώντας να ελιχθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές, τους Μεσογειακούς και το Βίζεγκραντ.
Ο Φρανσουά Ολάντ εστίασε στα θέματα που «καίνε» τη γαλλική πολιτική σκηνή και τον φέρουν πίσω στην κούρσα για την προεδρία: αναφέρθηκε στην έλλειψη κοινωνικής προστασίας και ζήτησε να φτιαχτεί άμεσα ένας οδικός χάρτης που να απαντά στα κρίσιμα ζητήματα για την κοινή άμυνα και ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την ανάπτυξη και τη νεανική απασχόληση.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητα των 27 να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης.

Διαφωνεί ο Ρέντσι με Μέρκελ και Ολάντ

Αποστάσεις από τους Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ πήρε ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζοντας: «Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ»,.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου με τους Ολαντ και Μέρκελ, διότι δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους».
«Δεν κάνω πολεμική, αλλά δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνόδου για την ανάπτυξη και την μετανάστευση», κατέληξε ο κεντροαριστερός πολιτικός.  
Αξίζει να σημειωθεί πως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, αναφερόμενος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών στην Αθήνα και στο σχετικό σχόλιο που είχε κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν μπορεί ένας υπουργός να σχολιάζει το «ποιος» συναντιέται και «γιατί».

Στην εθνικιστική στροφή επιμένουν οι 4 του Βίζεγκραντ 

Μπορεί Μέρκελ και Ολάντ να προσπάθησαν να δώσουν την εικόνα μιας ενωμένης Ευρώπης, ωστόσο ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε από την πλευρά του ότι η σύνοδος απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες. 
Ο Βίκτορ Όρμπαν προανήγγειλε ακόμη ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.
Οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) υπενθύμισαν ότι επιθυμούν οι Βρυξέλλες να ακούν περισσότερο τις διαφορετικές απόψεις των χωρών-μελών.
Επανέλαβαν ότι παραμένουν κάθετα αντίθετες στην εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής των προσφύγων, όπως το σχέδιο μετεγκατάστης που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν ακριβώς περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους τους για να σηκώσουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.
AP

«Θα προταχθούν τα συμφέροντα των 27, όχι της Βρετανίας»

Μετά την πρώτη σύνοδο έπειτα από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 και όχι της Βρετανίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, εφόσον η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε με τη Τερέζα Μέι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο. «Η επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι αδύνατο να γίνει αυτό το χρόνο, αλλά είναι σχετικά πιθανό να γίνει τον Ιανουάριο ή το Φεβρουαρίο», υπογράμμισε.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Τουσκ και Φίτσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερυποστήριξε πως η πρόσβαση στην κοινή αγορά είναι συνδεδεμένη με τις βασικές αξίες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων και πως «κάνενας συμβιβασμός» δεν είναι δυνατός σε αυτό το σημείο.
Ο πρόεδρος της Κομισόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η προχθεσινή ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «ομοφωνία» με την οποία «καλωσόρισαν» οι 27 τις προτάσεις της Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα ως βασικού εργαλείου για «τον εκμοντερνισμό της Ευρώπης, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». 
Σημείωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για την τόνωση των επενδύσεων, έτυχε ευρείας υποστήριξης και πως τα οφέλη που είχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε» δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, και οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος τόνισε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως συμφωνήθηκε ότι στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ